Kanta-Häme

Hämeenlinnan valtuusto: Nuoret ja vanhat tarvitsevat turvaa ja kavereita

Kaupunginvaltuusto hyväksyi suunnitelmat ikäkaaren molempiin päihin.
Kevään viimeisen kokouksen kunniaksi vasemmistoliiton Irma Taavelan selfieen pääsi myös ryhmätoveri Ritva Oinonen. Kuva: Pekka Rautiainen
Kevään viimeisen kokouksen kunniaksi vasemmistoliiton Irma Taavelan selfieen pääsi myös ryhmätoveri Ritva Oinonen. Kuva: Pekka Rautiainen

Lasten ja nuorten hyvinvointia edistävät toimet ja palvelut on uudessa hyvinvointisuunnitelmassa jaettu kuuteen kokonaisuuteen. Niitä ovat yhteisöllisyys, osallisuus, turvallisuus, läheisverkostot, liikkuminen ja terveys.

Kaupunginvaltuusto keskusteli maanantaina pitkään niin lasten ja nuorten hyvinvoinnista kuin ikääntyneen väestön tukemisestakin. Molemmista on tehty suunnitelmat vuosille 2019–2021.

Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman tavoitteisiin kuuluu mm. se, että jokaisella on joku turvallinen läheinen ja kaikilla lapsilla on kavereita.

Lasten ja nuorten osallisuutta lisätään sillä, että perheitä otetaan mukaan suunnittelemaan heille kohdistettuja palveluita.

Kiusaaminen pois

Turvallisuutta parannetaan puuttumalla tarmokkaasti kiusaamiseen. Varhaiskasvatuksessa ja kaikissa kouluissa pitää olla kiusaamisen puuttumisen malli.

Arkiliikunnan lisäämiseksi järjestetään erilaisia tapahtumia. Myös pyöräilyverkkoa parannetaan. Kaupunki pyrkii painottamaan varhaisia palveluita, jotta korjaavia palveluita tarvittaisiin vähemmän.

Valtuutetut huomasivat, että itse asiassa niin lapsille, nuorille kuin iäkkäillekin ihmisille samantyyppiset palvelut ovat tärkeitä. Liikuntaa ja yksinäisyyden torjuntaa tarvitaan ikäkaaren molemmissa päissä.

Seitsemänkymppinen valtuutettu Juhani Lehto (vas.) myös muistutti, että suurin osa ikääntyneistä tarvitsee ihan normaaleja palveluita, vaikkapa kirjastoa ja teatteria, eikä niinkään hoivapalveluita, joita suunnitelmassa painotettiin.

Suunnitelmat toimivat ohjenuorana, kun seuraavaa budjettia laaditaan. Niin toiminee myös nyt hyväksytty tilinpäätös, joka herätti osin synkkiäkin ajatuksia.

Vakavasti taloudesta

Tilinpäätöksestä käytiin pitkä ja aatteellinen keskustelu. Erityisesti perussuomalaisten Lulu Ranne painotti taloustilanteen vakavuutta ja vaati luopumista ns. elinvoimainvestoinneista.

Tilanteen vakavuus tunnustettiin, mutta monien muiden valtuutettujen mukaan elinvoimainvestoinneista ei suinkaan voi luopua.

Tätä mieltä olivat mm. keskustan ryhmänjohtaja Marjatta Rahkio ja SDP:n ryhmänjohtaja Anne Laatikainen, joka arveli, että muuten uhkaa se paljon puhuttu valaistu hautausmaa.

Yhtä mieltä oltiin siitä, että syksystä tulee kova, kun budjetti on pakko saada raamiin.

Uusia valintoja

Valtuusto teki myös muutamia henkilövalintoja. Uusien työtehtävien vuoksi eroa pyytäneen Ville Lintulan (kok.) tilalle maakuntavaltuustoon nimettiin Ville Honkasaari (kok.).

Sivistys- ja hyvinvointilautakunnan puheenjohtaja Päivi Kankaanmäellä (kok.) on uusi tehtävä Vanajaveden opistossa, minkä vuoksi hän on esteellinen toimimaan sihyssä.

Hänen tilalleen nousee Anni Puntila (kok.). Lautakunnan puheenjohtajaksi nimettiin Antti Ahonen (kok.).

Kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtajaksi nousee vihreiden rotaation seurauksena Airi Raitaranta.

Keskusvaalilautakuntaan nousee eroa pyytäneen Susanna Hietasen (ps.) tilalle Vesa-Matti Seppälä. HÄSA

Päivän lehti

21.2.2020