Kanta-Häme

Nuoret kuvataiteilijat löysivät yhteisen sävelen

Hämeen nuorten näyttely 2012 oli alkusysäys meksikolaissyntyisen Arturo Mirandan ja hämeenlinnalaisen Janne Hokkasen yhteiselle matkalle kuvataiteiden parissa.

Nuoret miehet tapasivat ensi kerran näyttelyn avajaisissa ja huomasivat teoksissaan samankaltaisuuksia.

Heidät palkittiin Hämeen nuoret 2012 -stipendiaatteina. Palkinto tarkoittaa omaa näyttelyä galleria Arxissa.

Huhtikuun alkupäiviin asti esillä oleva näyttely On jo aikakin ei ole ainoastaan kahden nuoret taiteilijan teosten esittely. Se on tarinaa ja vuoropuhelua kahden taiteilijan kesken. Osa maalauksista on syntynyt yhteistyönä.

– Olemme oppineet toisiltamme menetelmiä ja työtapoja, Janne Hokkanen sanoo.

Esimerkiksi Hokkanen mietti ennen jo etukäteen hyvin tarkkaan, minkälaiseen lopputulokseen hän pyrkii maalauksissaan tai veistoksissaan.

Mirandan kanssa työskennellessään hän huomasi, että myös intuitiivinen työtapa on mahdollinen: voi vain alkaa maalata ja lopuksi näkee, mihin työ tekijänsä johdatti.

Arturo on puolestaan ottanut Jannelta vaikutteita esimerkiksi maisemakuvauksessa.

Unenomaisia …tunnelmia

Näyttelyn maalauksissa on hiukan surrealistinen ja unenomainen tunnelma. Teoksissa on konemaailmaa, kaupunkimaisemia, unia ja hahmojen muodonmuutoksia.

Janne Hokkanen on valmistunut Kankaanpään taidekoulusta 2009. Hän on tehnyt maalauksia ja veistoksia ja osallistunut muun muassa Hämeenlinnan kaupungin taiteilija koulussa -hankkeisiin.

Hän ehti aloittaa Hämeenlinnan opettajankoulutuslaitoksella kuvataidepainotteiset luokanopettajaopinnotkin, mutta ne ovat jääneet hiukan taka-alalle taiteenteon tieltä.

Arturo Miranda valmistui kuvataiteilijaksi kotimaassaan Meksikossa. Hän muutti muutama vuosi sitten Hämeenlinnaan suomalaisen vaimonsa mukana ja on myös kolmivuotiaan tytön isä.

Työkseen Miranda tekee graafista suunnittelua riihimäkeläisessä myymäläkalusteita tuottavassa yrityksessä.

Tarina jatkuu …Meksikossa

Molemmat vakuuttavat, että yhteisiä teoksia on ollut hauska tehdä.

– Olen saanut uutta inspiraatiota. Hämeenlinna on hieno paikka työskennellä, Arturo Miranda sanoo.

Vuosi sitten alkanut matka saattaa vielä jatkua.

Arturo Mirandalla on ensi vuodenvaihteessa näyttelykutsu Mexico Cityyn. Hän on pyytänyt uuden ystävänsä Janne Hokkasen mukaan. (HäSa)

Janne Hokkasen ja Arturo Mirandan näyttely On jo aikakin on esillä Hämeenlinnassa galleria Arxissa 6.4. saakka. Näyttelyyn liittyy työpajoja kouluille.

Päivän lehti

2.4.2020