Kanta-Häme Hämeenlinna

Veikko Hakala, 81, viettää kesät Hauhon Särkisaaressa kesäniitylle uitettujen orivarsojen kanssa: "Nuoret kouluttavat toisiaan"

Nuoret orivarsat laiduntavat kesäisin Särkisaaren niityillä noin kymmenpäisessä laumassa.
Veikko Hakalalla on vuosikymmenten kokemus hevosista ja sen nuoret orivarsatkin aistivat. Ne tottuvat miehen läsnäoloon nopeasti. Kuva: Pekka Rautiainen
Veikko Hakalalla on vuosikymmenten kokemus hevosista ja sen nuoret orivarsatkin aistivat. Ne tottuvat miehen läsnäoloon nopeasti. Kuva: Pekka Rautiainen/ HäSa

Hauhon Särkisaarella on vuosikymmeniä laiduntanut kesäisin orivarsoja. Hämeen hevosjalostusliiton omistuksessa olevalla saarella on ehtinyt vuodesta 1953 lähtien viettää kesänsä jo sadat nuoret orivarsat. Pääasiassa oriit ovat olleet suomenhevosia ja iältään 1- tai 2-vuotiaita.

– Tämä on hyvä paikka hevosille. On aukeaa ja varjoisia paikkoja, hevoset pystyvät hakemaan sään mukaan hyvän paikan Hämeen hevosjalostusliiton toiminnanjohtaja Anu Kantala kuvailee.

Saarella on Kantalan mukaan vuosien saatossa ollut edustettuna kaikki suomenhevosten suomalaiset jalostussuunnat eli juoksija (ravihevonen), ratsu, työhevonen ja pienhevonen (säkä- ja lautaskorkeus maksimissaan 148 senttimetriä).

Yksi Särkisaaressa kesäleiriään viettäneistä kuuluisista oriista on muun muassa Teijan Tähti.

Kesäleiri on nuorisolle hyväksi: ”Oppivat nöyryyttä”

Nuorten orivarsojen omistajat vievät mielellään varsansa yhteislaitumille kesäksi. Voimiensa tunnoissa oleville nuorille oriille kesän laumaelämä on hyväksi. Laumassa oppii nöyryyttä, kun huomaa, ettei itse olekaan välttämättä se mahtavin ori maailmassa.

Saaren kahdesta niitystä riittää kolmeksi kuukaudeksi ruokaa noin kymmenelle hevoselle. Parhaimmillaan saarella on ollut 15 varsaa.

Särkisaaren yhteislaitumilla on oma, erittäin kokenut vahtinsa, Hämeen hevosjalostusliiton kunniapuheenjohtaja Veikko Hakala,81, joka viettää kesänsä saarella pienessä mökissä.

Hän seurailee hevosia päivittäin, juttelee niille ja huolehtii, että hevosilla on kaikki hyvin. Orivarsat oppivat nopeasti rauhallisen ja kokeneen miehen seuraan ja tulevat heti tervehtimään, kun näkevät tämän lähestyvän.

– Kiva katsella, mitä niistä tulee. Kai tämä on veressä. Pienestä pojasta lähtien olen ollut hevosten kanssa. Olen ajanut kilpaa omilla ja toisten hevosilla. Sai niistä rahaakin, Hakala kertoo.

Kun hevoset ”ovat veressä” vetää se miehen laidunvahdiksi vuosi tai vuosikymmen toisensa perään.

Särkisaaren laitumia on vuosikymmenten aikana ehtinyt laiduntaa jo sadat 1- ja 2-vuotiaat orivarsat. Kuva: Pekka Rautiainen
Särkisaaren laitumia on vuosikymmenten aikana ehtinyt laiduntaa jo sadat 1- ja 2-vuotiaat orivarsat. Kuva: Pekka Rautiainen/ HäSa

Varsat tuodaan saareen uittamalla

Varsat tuodaan saareen aina toukokuun lopussa uittamalla. Veneeseen kiinnitetään köysi, josta saarella olevat vetävät. Hevosen omistaja istuu veneessä ja uittaa hevosta. Järvi on pääosin kahluusyvyinen, mutta keskellä varsat joutuvat uimaan.

Kun orivarsat vapautetaan laitumelle, se tehdään yhtäaikaisesti. Hevosista kiinni pitävät ihmiset saattaisivat saada iskun hevosen kaviosta, sillä taistelu laitumen herruudesta alkaa välittömästi.

– Joskus takavuosina oli oikein karjaita oriita, 2-vuotiaita. Nehän laittoivat vähän ranttaliksi. Kyllä se tappelu loppui aikanaan ja loppupeleissä niistä tuli hyviä kavereita, Hakala kuvailee.

Hakalan mukaan oriit kouluttavat toisiaan. Isommat kurmuuttavat nuorempiaan. Siinä oppii tuittupäisinkin käytöstapoja.

Kun välit on selvitetty, yleensä siihen menee noin viikonpäivät, lauman hierarkia on päällisin puolin selvä. Sen jälkeen laitumella nähdään lähinnä enää ajoittaista kisailua ja mittelöitä. Lauman vanhimmat ottavat nuoremmat usein suojelukseensa.

– Laumassa saa viettää lajinmukaista elämää. Laiduntaminen on hevoselle luontaista ja laidunruoho hevosen luonnollista ravintoa. Laumassa joku on aina vartiovuorossa, että muut saavat nukkua, Kantala kuvailee.

Saarten laidunten ylläpito toimii talkooperiaatteella. Syksyisin laitumet lannoitetaan ja saatetaan kyntää ja kylvää uudelleen heinälle.

Varsat ovat laitumella omistajan omalla vastuulla ja omistajat maksavat laidunpaikasta hevosjalostusliitolle. Omistajat voivat käydä kesäisin katsomassa hevosiaan niin usein kuin haluavat.

Särkisaari

Hauhon Lautsian kylässä

16 hehtaaria, joissa hevosilla kaksi 2.5 hehtaarin niittyä

Hämeen Hevosjalostusliiton omistuksessa vuodesta 1950

Oriit laidunsivat ensimmäistä kertaa saaressa vuonna 1953.

Vuosittain laitumia laiduntaa noin 10 nuorta 1- tai 2-vuotiasta orivarsaa.

Saarten laidunten ylläpito toimii talkooperiaatteella.

Laidun on koko kesän ajan valvottu, mutta vastuu varsoista on aina omistajalla.

Hämeen hevosjalostusliiton kunniapuheenjohtaja Veikko Hakala on toiminut laidunvahtina saarella useita kymmeniä vuosia.

Menot