Kanta-Häme

Roskaavat nuoret ovat luistaneet Sauvolan pelisäännöistä Iittalassa – Kirjasto hakee apuun paikallisia yhdistyksiä

Kirjastonhoitaja Ulla Hämäläinen-Pelli toivottaa nuorison tervetulleeksi kirjastoon. Hän toivoo, että nuoret saataisiin viihtymään niin, ettei sotkua tai häiriötä aiheudu. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen
Kirjastonhoitaja Ulla Hämäläinen-Pelli toivottaa nuorison tervetulleeksi kirjastoon. Hän toivoo, että nuoret saataisiin viihtymään niin, ettei sotkua tai häiriötä aiheudu. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Nuorison levottomaan käytökseen Iittalassa etsitään ratkaisua yhdistysten välisestä yhteistyöstä.

Hämeen Sanomien lukijan mukaan Hyvinvointikeskus Sauvolassa on ilmennyt paikallisen nuorison aiheuttamaa ilkivaltaa. Hyvinvointikeskuksessa saman katon alle yhdistyvät ikäihmisten tehostettu palveluasuminen, kirjastopalvelut ja terveyskeskus.

Vanamo kirjastojen palvelupäällikkö Irmeli Isokivijärven mukaan ilkivalta Sauvolassa on näkynyt lähinnä roskaamisena.

– Paikkoja on sotkettu, energiajuomia kaadettu lattialle ja nuoriso on käyttäytynyt levottomasti. Jotkut vanhemmat ihmiset ovat kertoneet nuorison käytöksen olevan häiritsevää, Isokivijärvi toteaa.

Häiriöt alkavat, kun henkilökunta poistuu

Kirjastonhoitaja Ulla Hämäläinen-Pelli kertoo, että nuorten kanssa on sovittu yhteisistä pelisäännöistä: ravintolan puolella omia eväitä saa iltaisin syödä, kirjaston ei.

Päivisin ongelmia ei juuri esiinny, mutta kirjaston itsepalveluaikoina yhteisistä pelisäännöistä luistetaan. Kirjastopuolen tarkoituksena on keskustella asiasta esimerkiksi vanhempainyhdistyksen, SPR:n paikallisen osaston, Mannerheimin lastensuojeluliiton ja paikallisten urheiluseurojen kanssa.

– Ajatuksena on se, että kun kirjasto menee illalla kiinni kello 18, niin paikalle saisi jonkun aikuisen päivystämään tilannetta, Isokivijärvi kertoo.

Itsepalvelukirjaston aukioloaikoja on lyhennetty huonon käytöksen takia. Aiemmin kirjastoon pääsi sisään kello 21 asti.

Hämäläinen-Pelli ja Isokivijärvi haluavat kuitenkin tehdä selväksi sen, ettei kirjastoa haluta sulkea nuorilta.

– Nuoret ovat kovasti tervetulleita. Vielä, kun saisimme heidät ymmärtämään, että tämän pitää olla viihtyisä paikka muillekin.

Ylipäätään kirjastossa ollaan oltu hyvin tyytyväisiä uusiin tiloihin Sauvolassa. Kirjasto on nyt päässyt keskelle kylää ja osaksi Kalvolan yhteistä olohuonetta.

Hämäläinen-Pelli myös korostaa, etteivät nuoret ole varsinaisesti rikkoneet paikkoja ilkivaltaisesti toisin kuin esimerkiksi Turengissa.

Hämeen Sanomat (8.10) kertoi viime viikolla, että Janakkalan pääkirjastoa on vahingoitettu esimerkiksi poraamalla seinää ja rikkomalla ikkunoita.

Hissien sulkeminen illalla ei liity ilkivaltaan

Tehostetun palveluasumisen palveluyksikön esimies Päivi Lindqvist kertoo, ettei nuorison toiminta ole viimeaikoina erityisesti häirinnyt palveluasumista yläkerrassa.

Hämeen Sanomien lukijan mukaan ilkivalta olisi osaltaan johtanut palveluasumisen hissien sulkemiseen jo kello 18 illalla.

– Hissien sulkeminen ei johdu varsinaisesti ilkivallasta, vaan haluamme varmistaa muistisairaiden asiakkaiden turvallisuuden, Lindqvist kertoo. HÄSA

Lue myös: Onko Janakkalassa nuorison aiheuttama vandalismin aalto? ”Välillä meno tuntuu villin lännen meiningiltä”