fbpx
Kanta-Häme

Nuoret saivat Goodmanista Nurkan

Nyt tuli oma Nurkka.

Kauppakeskus Goodmanin alakerrassa musiikki soi kovaa, mutta vielä kovempana kaikuvat nuorten hämeenlinnalaisten puheensorina.

Goodmanin odotettu, Nurkaksi ristitty nuorisotila avasi ovensa tiistaina. Uusi tila on avoinna kuutena päivänä viikossa, ja perjantaina Nurkka on auki vielä silloin, kun kauppakeskus on suljettuna.

Tämä onnistuu, koska Raatihuoneenkadun päähän sijoitetussa nuokkarissa on oma ulko-ovensa.

Tilaan on oikeastaan saatu kaikki, mitä nuoret ovat usein toiveissaan esittäneet. 160-neliömetrisessä tilassa on pelikonsoli, lautapelejä, pingispöytä, mukavannäköisiä sohvia oleskeluun sekä biljardipöytä.

Vastaavien nuorisotyönohjaajien mukaan vierailemassa kävi arviolta 60 nuorta avajaispäivänä.

Vierailemaan saapuneet Kaurialan koulun seitsemäsluokkalaiset Ella Korkiamäki, Hilma Vartiainen sekä Emilia Ekholm olivat ainakin näkemäänsä tyytyväisiä.

– Tämä näyttää tosi hyvältä. Kävimme seiskaluokkien ryhmäytymispäivänä täällä, mutta silloin ei ollut vielä kalusteita, Korkiamäki toteaa.

Lasten ja nuorten palvelupäällikkö Noora Herranen on iloinen siitä, että nuorisotilasta päästiin yhteisymmärrykseen kauppakeskus Goodmanin kanssa.

Kaupunki sai tilan vuokrattua Goodmanilta listahintaa halvemmalla. Tämänhetkinen vuokrasopimus kestää vuoden 2016 loppuun.

– Aluksi saimme aikaiseksi kuukauden kokeilun, nyt meillä on aikaa puolitoista vuotta, Herranen sanoo ja viittaa pop up -nuokkariin, joka oli Goodmanissa keväällä.

Työtä on kuitenkin vielä tehtävänä. Nuorisotila on avoinna ainoastaan iltaisin, ja kaupungin nuorisopalvelut on yrittänyt etsiä tilalle kustannusten jakajaa esimerkiksi kaupungin Ikäihmisten palveluiden kanssa.

– Keväällä saimme kuitenkin viestiä, etteivät he kokeneet tilaa tarpeelliseksi, Herranen kertoo.

Nuorisopalvelut etsii siis vieläkin kumppania, joka haluaisi pyörittää tilassa toimintaa myös päiväsaikaan. Ehdotuksia on jo tullut, mutta Herranen uskoo, että yhteistyökumppani löytyy nyt, kun tila on auki ja sitä voi esitellä.

– Esimerkiksi Hämeenlinnan Setlementillä on ollut todella hyviä ehdotuksia, mutta ne käynnistyvät vasta keväällä, toteaa Herranen.

Goodmanin Nurkka syrjäytti nuorisotila Pesän, joka toimi lasten ja nuorten kulttuurikeskus Arxin tiloissa Verkatehtaalla. Viime syksynä Pesän kävijämäärät romahtivat, kun kauppakeskus aukesi.

Sittemmin Arx on löytänyt Arx-talon alakerrassa sijainneelle tilalle ainakin osin uusia käyttäjiä.

Vanajaveden opisto on alkanut käyttää osaa tilasta kotouttamiskoulutukselleen. Sibelius-opisto käyttää puolestaan Arxin esiintymissalia kuorojensa ja orkestereidensa harjoituksiin muutaman kerran viikossa.

Tilassa jatkaa kuitenkin myös lasten ja nuorten palveluiden perhekahvila, ja nuoret voivat yhä saada Arxin lavaa käyttöön omiin tapahtumiinsa, jos järjestyshalua on.

Nurkka on tarkoitettu kaikenikäisille nuorille ajanviettopaikaksi, minkä takia siellä ei ole ikärajaa.

– Tämä on myös paikka, jossa nuoret voivat olla turvallisesti aikuisten kanssa, sanoo Nurkasta vastaava nuorisotyöntekijä Piia Helin.

– Kauppakeskuksen vartijatkin voivat ohjata nuoria tänne, jatkaa hänen kollegansa Miia Koljonen.

Hilma Vartiaisen ja Emilia Ekholmin mielestä paikka sopii hyvin kavereiden kanssa oleskeluun.

– On hauska, jos täällä olisi myös ohjelmaa, mutta on hyvä, että pääsee hengailemaan ihan muuten vaan, Vartiainen sanoo. HÄSA

 

Muokattu 2.9.2015 kl 13.08: Kirjoitusasua korjattu.

Menot