Kanta-Häme

Nuoret tarraavat tiukemmin valtaan - nuorisovaltuustoista tuli pakollisia kesäkuun alussa

”Sivistyslautakunnasta ei ole vieläkään tullut kutsuja. Toivomme uuden valtuuston myötä parannusta ongelmaan”, kirjattiin Hattulan nuorisovaltuuston pöytäkirjaan toukokuussa.

Vastaavien pöytäkirjamerkintöjen on tarkoitus jäädä historiaan, koska kuntalain muutos kampeaa nuorisovaltuustoja paremmin vallankahvaan.

Kesäkuun alussa nuorisovaltuustoista tuli lakisääteinen osa kunnan toimintaa. Tarkoituksena on parantaa nuorisovaltuustojen vaikutusmahdollisuuksia.

Uuden kuntalain mukaan nuoret pääsevät itse päättämään siitä, mihin haluavat vaikuttaa, kertoo puheenjohtaja Kimi Uosukainen Nuorisovaltuustojen liitosta.

Tähän mennessä nuorisovaltuustojen vaikutusvalta on monessa kunnassa rajautunut koulua, nuorisoa ja vapaa-aikaa koskeviin päätöksiin. Nyt laki lähtee siitä, että nuoret pääsevät vaikuttamaan kaikkiin haluamiinsa aiheisiin.

– Vielä on tosin työtä, että nuoret pääsevät vaikuttamaan esimerkiksi soteen ja maankäyttöön, Uosukainen toteaa.

Hämeenlinnan nuorisovaltuuston kevään suurin saavutus on ollut kahden edustajan hyväksyminen kaupunginvaltuustoon ja kaikkiin kolmeen uuteen lautakuntaan. Tähän mennessä nuorisovaltuustolla on ollut kaksi edustajaa vain lasten ja nuorten lautakunnassa.

Hämeenlinnan nuorisovaltuuston jäsenten Kia Grönlundin ja Eero Roslanderin mukaan lakimuutos on suuri etu.

– Nyt kyse ei ole enää päättäjien nuorisoystävällisyydestä, vaan meidät on pakko ottaa huomioon, nuoret kertovat.

Aiemmin nuorisovaltuustolla ja kaupunginhallituksella oli erimielisyyttä siitä, ettei kaupunginhallitus hyväksynyt nuorisovaltuuston edustajille puheoikeutta valtuustoon.

Nuvan kyselyiden mukaan nuoret kokevat, että nimenomaan päättäjien asenteet ovat keskeisimpänä esteenä nuorisovaltuustojen toiminnalle.

– Nyt olemme tutustuneet päättäjiin paremmin ja kertoneet heille omista näkökulmistamme, Grönlund sanoo.

Myös Hämeenlinnan osallisuuskoordinaattorin Mervi Hiltusen mukaan kynnys päättäjien ja nuorten välillä on madaltunut.

Koska nuorisovaltuustolta ei pyydetty mielipidettä kaupungin uuteen lautakuntarakenteeseen, nuorisovaltuusto lähetti kannanottonsa oma-aloitteisesti. Syksyllä nuorisovaltuusto myös pitää perehdytyksen kaupungin uusille luottamushenkilöille omasta toiminnastaan.

Janakkalassa uutena tavoitteena on saada nuorille kaksi paikkaa lautakuntiin ja valtuustoon. Nykyisin nuorilla on yhdet paikat elämänlaatu-, ympäristö-, teknisessä sekä kasvatus- ja koulutuslautakunnassa.

Nuorisovaltuuston puheenjohtaja Myrsky Penttinen kertoo, että kahden paikan saaminen lautakuntiin helpottaisi edustajien työtä.

Nuorisosihteeri Sanna Laine on samaa mieltä.

– Esityslistat tulevat lyhyellä varoitusajalla, ja tekstimäärä on suuri. Jos olisi kaksi edustajaa, he pystyisivät tukemaan ja täsmentämään toisiaan.

Hattulassa nuorilla on ollut edustajansa valtuustossa sekä teknisessä ja perusturvalautakunnissa. Sivistyslautakuntaankin edustajat nimettiin, mutta kokouskutsuja ei ole kuulunut.

Nuoriso-ohjaaja Eeva Seppäsen mukaan nuorisovaltuuston toimintasääntö on nyt uudistettu. Tavoitteena on saada nuorille edustajat kaikkiin heidän haluamiinsa lautakuntiin. HÄSA

Mainos