Kanta-Häme

Nuoret toivovat vanhemmilta tiukempaa puuttumista päihteiden käyttöön – "On helpompi kieltäytyä kaveripiirissä, jos porukat tiedetään tiukoiksi."

Nuoret toivovat vanhemmilta tiukempaa otetta päihteiden käyttöön.
Arkistokuva: Lassi Puhtimäki

Nuorten päihteiden käyttöön pitäisi puuttua nykyistä enemmän, selviää A-klinikan Hämeenlinnan seudulla tekemästä kyselystä.

Vaikka alkoholin käyttö ei valtakunnallisten tutkimusten mukaan ole enää yhtä suosittua alaikäisten keskuudessa kuin ennen, toivoo yli puolet A-Klinikka oy:n Hämeenlinnan seudulla tekemään kyselyyn vastanneista yhä tiukempaa suhtautumista nuorten päihteiden käyttöön.

Aikuisista vastaajista enemmistö, 67 prosenttia, toivoi vanhempien valvovan nuorten päihteiden käyttöä nykyistä enemmän. Alaikäisistä 43 prosenttia koki, etteivät vanhemmat valvo riittävästi nuorten päihteiden käyttöä.

 

Kyselyyn vastasi 1066 henkilöä Hämeenlinnasta, Hattulasta ja Janakkalasta. Vastaajista puolet oli työikäisiä ja noin 40 prosenttia pääosin 13-vuotiaita tai sitä vanhempia alaikäisiä.

Kyselyn mukaan myöskään aikuisen alkoholin käyttö ei ole yksityisasia. Juomiseen puuttuminen on oikeutettua varsinkin silloin, kun henkilöllä on lapsia.

Selvä enemmistö on sitä mieltä, että vanhempien ei sovi humaltua lasten seurassa.

 

Lue myös: Kimmo Rauhala vietti kahden kuukauden ajan yönsä Hämeenlinnan rautatieaseman hississä. 14-vuotiaana Rauhala joutui koulukotiin ja myöhemmin kahdesti vankilaan. ”Äiti ei saanut minusta mitään otetta. Juominen, väkivalta ja rötöstely viehättivät.”

 

Ehkäisevän päihdetyön koordinaattori Paula Meskanen sanoo, että joidenkin nykyvanhempien asenteissa näkyy 1990-luvun lamavuodet ja tuolloinen suhtautuminen alkoholinkäyttöön.

– Jotkut vanhemmat miettivät, miten he voivat suhtautua tiukasti alaikäisten juomiseen, kun kerran ovat omassa nuoruudessaan käyttäneet reippaasti alkoholia. Päihteiden käyttöön puuttuminen on kuitenkin vanhemman velvollisuus.

Meskanen toteaa, että alkoholin käyttö myös lain sallimissa rajoissa voi olla vahingollista.

– Se, että isä ottaa lätkämatsissa yhden tai kaksi olutta ja lähtee ajamaan pelin jälkeen, voi antaa mopoikäiselle lapselle väärän ja vaarallisen viestin. Annos ei välttämättä vaikuta ratkaisevasti täysikokoiseen aikuiseen, mutta alkoholiin tottumattomaan, pienikokoiseen nuoreen alkoholi vaikuttaa aivan eri tavalla. Pienikin määrä alkoholia veressä vaikuttaa ajokykyyn.

 

Kaksi kolmesta kyselyyn vastanneesta alaikäisestä ei ole kokeillut päihteitä lainkaan.

Alaikäisistä vastaajista 40 prosenttia kuitenkin koki, että alaikäiset kohtaavat sosiaalisia paineita käyttää alkoholia tai muita päihteitä. Tämän painostuksen kestämiseksi vanhempien käytös on ratkaisevassa asemassa, kertoo nuorisotyöntekijä Toni Koski.

– Vanhempien asettamat rajat voivat antaa nuorelle syyn kieltäytyä päihteistä kaveriporukassa. Ryhmässä kieltäytyminen voi olla hyväksyttävämpää, kun nuorella on tunnetusti tiukat vanhemmat.

Kyselyn vastanneista selvä enemmistö oli sitä mieltä, että täysi-ikäinen ei saa hankkia alkoholia tai tupakkaa alaikäiselle. Kuitenkin 18–30-vuotiaista vastaajista noin kahdeksan prosenttia oli sitä mieltä, että tuotteita voi hankkia alaikäiselle. 31–45 -vuotiaista näin ajatteli vain noin 1,5 prosenttia.

Koski epäilee, että todellisuudessa paljon useampi hankkii alkoholia alaikäiselle. HäSa

Päivän lehti

18.2.2020