fbpx
Kanta-Häme

Nuori lähtee liikkeelle, kun laji miellyttää

“Polvi on kipeä. Mulla on antibioottikuuri. Selkään sattuu.”

Poikien pitäisi vetää leukoja ja tyttöjen punnertaa, mutta osa ysiluokkalaisista marisee. Ontuvat tekosyyt ja suora kieltäytyminen tekemästä mitä pyydetään ovat arkipäivää liikunnanopettaja Mikko Reitin työssä. Suomalaislasten liikkuminen vähenee dramaattisesti yläkoulussa.

– Selitykset eivät muutu mihinkään. Useimmat kävelevät aamulla viisi minuuttia linja-autopysäkille, ja yläkoululaisten osalta välitunnit ovat seisoskelua. Joku saattaa pelata vähän pingistä, Reitti huokaa.

Liikunta on koko koulun asia

Hauhon yhtenäiskoulussa laiskistumista vastaan on ryhdytty jumppaamaan toden teolla. Koulussa järjestetään aktiivisesti liikuntatapahtumia: salibandyturnauksia, Hauhon, Lammin ja Tuuloksen koululaisten väliset hiihtokisat sekä koulun vahvin mies -kilpailun.

Tällä viikolla ohjelmassa on luokkienvälinen salibandyturnaus. Leuanveto- ja punnerrustestit liittyvät Nuoren Suomen Taisto-liikuntakampanjaan. Parhaat jatkavat aluefinaaliin Tampereelle kannustusjoukkojen kera.

Vielä tänä keväänä koulun pihamaalle ilmestyvät oppilaiden nikkaroima salibandykaukalo ja koripallotelineet.

– Koulumme on nykyään lähes liikuntapainotteinen, nuorten liikkeelle saaminen on koko henkilökunnalle tärkeää. Meillä on mukavia liikuntatapahtumia, joiden kautta opitaan toimimaan ryhmässä, huomioimaan muita ja kannustamaan, Reitti sanoo.

Kevään mittaan on järjestetty myös lyhyempiä liikuntatuokioita.

– Välituntitapahtumat ovat keränneet parhaimmillaan kolmanneksen yläkoulun 150 oppilaasta. Meidän koulussa on menty muutamassa vuodessa paljon liikunnallisempaan suuntaan. Oppilaiden asennoituminen on ihan eri luokkaa kuin aluksi, voi vitsi mikä tunnelma oli esimerkiksi tyttöjen salibandyturnauksessa, Reitti hehkuttaa.

Mihin katosi kaupungin tuki?

Reitin mukaan vaihtoehtojen tarjoaminen ja oppilaiden keskinäinen kannustaminen on avain niiden oppilaiden liikkeelle saamiseen, jotka pillin viheltäessä jumittavat mieluummin penkillä kuin säntäävät kentälle.

– Motivoinnin merkitys liikkumiseen korostuu erityisesti yläkouluikäisillä nuorilla. Pitää tarjota erilaisia vaihtoehtoja ja parhaassa tapauksessa oppilas saa kipinän liikuntaan, mikä kestää myös kouluvuosien jälkeen.

Reitti arvostelee Hämeenlinnan kaupungin viimesyksyistä päätöstä jättää liikuntapalvelujen ostaminen Lasten liikunnan tuelta. Kaupungin järjestämä korvaava toiminta ei Reitin mukaan ole ulottunut ainakaan Hauholle, Lammille ja Tuulokseen.

– Liikuntakentällä ollaan ihmeissään, miksi tapahtumat ovat täysin nollassa. Esimerkiksi koulujen välisiä hiihtokilpailuja ei järjestetty laisinkaan.

Reitti toivoo kaupungin panostavan koululaisten liikuttamiseen myös siksi, koska valmisteilla oleva peruskoulun uusi tuntijako ei ole tuomassa lisäystä yläkoululaisten kahteen pakolliseen viikoittaiseen liikuntatuntiin.

– Jo valmiiksi paljon liikkuvat dominoivat urheiluseuroja, minkä vuoksi epävarmemmat jäävät niistä helposti pois. Kerhotoiminnan lisääminen olisi hirveän tärkeää, sillä sen kautta voitaisiin löytää ei-liikkuville se oma paikka. (HäSa)

Menot