Kanta-Häme

Nuori mies tappoi kaverinsa Hausjärvellä kiistan päätteeksi – Tuomittiin murhasta elinkautiseen

Mies tappoi kaverinsa Hausjärvellä viime huhtikuussa kirveellä ja puukkoa käyttäen.
Kanta-Hämeen käräjäoikeus pitää majaansa Hämeenlinnan keskustan Oikeustalossa. Kuva: Terho Aalto
Kanta-Hämeen käräjäoikeus pitää majaansa Hämeenlinnan keskustan Oikeustalossa. Kuva: Terho Aalto

Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa käsiteltiin maanantaina Hausjärveltä viime huhtikuussa löytyneet vainajan tapausta. Henkirikos tapahtui Hausjärvellä 14. huhtikuuta sivutiellä telemaston läheisyyteen pysäköidyssä autossa.

Murhasta syytetty vuonna 1999 syntynyt lahtelaismies Jimi Henrik Joenpolvi iski kuskin paikalla istunutta riihimäkeläistä parikymppistä miestä kirveellä ainakin kolme kertaa pään alueelle. Tämän jälkeen hän viilsi uhria veitsellä kaulaan ainakin kahdesti.

Tapahtumien aikana uhri nukkui kuskin paikalla. Joenpolvi väänsi penkin makuuasentoon ja iski häntä takapenkiltä käsin.

 

Syytetty ja uhri olivat keskenään kavereita ja olivat liikkeellä anastetulla autolla. He olivat aiemmin päivällä käyneet Riihimäen Prismassa, jossa he jäivät kiinni näpistyksestä. Kaksikon poistuessa Prisman tiloista vartija oli yrittänyt pidätellä heidän poistumistaan parkkipaikalla.

Joenpolvi oli lyönyt vartijaa sorkkaraudalla kasvoihin ja ranteisiin ja kaksikko oli päässyt pakenemaan paikalta.

Autoa ajoi riihimäkeläismies, joka oli saanut kaasua silmilleen. He ajoivat sivuteiden kautta ja syytetyn ja uhrin välille oli syntynyt kiistaa holtittomasta ajotavasta.

Sanallinen kiista oli jatkunut miesten päästyä Hausjärvelle. Myöhemmin Joenpolvi tappoi kaverinsa.

 

Tapon jälkeen mies oli vetänyt uhrin kuormaliinoja apuna käyttäen autosta ja peittänyt tämän muun muassa auton maton palasilla tapahtumapaikan läheisyyteen. Kirveen ja veitsen hän peitti viereisen tien ojanpenkkaan.

Seuraavana päivänä poliisi havaitsi auton Lahdesta. Syytetty oli lähtenyt poliisia pakoon ja ajanut taajama-alueella huomattavaa ylinopeutta, edeten välillä kevyen liikenteen väylällä.

Poliisin tavoitti auton takaa-ajon päätteeksi. Autossa oli runsaasti veritahroja sisätiloissa, mutta myös takaluukun ulkopuolella, jolloin poliisilla oli epäilys mahdollisesta henkirikoksesta. Myöhemmin sivullinen löysi uhrin maastosta.

 

Syyttäjän mukaan kyseessä oli poikkeuksellisen raaka ja julma tekotapa. Syytetty oli tahallaan tappanut ja iskenyt kirveellä ja veitsellä nukkuvaa uhria. Syyttäjä vaatii ensisijaisesti rangaistusta murhasta, toissijaisena rangaistusta taposta.

Syytetyn puolustus myönsi toissijaisen syytteen eli tahallisen henkirikoksen tappona, mutta kiisti murhasyytteen. Puolustuksen mukaan uhri ei ollut nukkunut, vaan nuokkunut tapahtumahetkellä. Syytetty oli toiminut hetken mielijohteessa ja pikaistuksissaan.

Syytetty oli jo esitutkintavaiheessa kertonut tapahtuman kulusta poliisille ja näyttänyt muun muassa paikan, mihin hän oli kätkenyt tekovälineet.

Syyttäjä vaatii lahtelaismiehelle rangaistusta myös törkeästä liikenteen vaarantamisesta sekä ajoneuvon kuljettamisesta oikeutta ilman vaadittavaa ajo-oikeutta.

 

Kanta-Hämeen käräjäoikeus antoi oikeudenkäynnin lopuksi Jimi Henrik Joenpolvelle elinkautisen tuomion murhasta sekä luvattomasta käytöstä, pahoinpitelystä, törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta sekä kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta.

Joenpolvi on ollut vangittuna huhtikuun 15. päivästä saakka ja oikeudesta hänet passitettiin Kylmäkosken vankilaan odottamaan varsinaisen rangaistuksen alkua.

Hänet velvoitettiin korvaamaan uhrin omaisille kärsimyksestä ja hautauskuluista yli 28 000 euroa. HäSa

 

 

Uutinen on päivitetty kauttaaltaan 2.7. klo 9.50. Lisätty tieto tuomiosta sekä tekijän nimi ja syntymävuosi.

Päivän lehti

24.2.2020