fbpx
Kanta-Häme Helsinki

Nuoria ikäryhmiä rokotetaan eri tahtiin alueiden väestörakenteen vuoksi – sairaanhoitopiireissä pyritään tasa-arvoon

Voi mennä vielä vuosia, ennen kuin maailman aikuisväestöstä on rokotettu edes puolet.
Ensimmäisen rokoteannoksen on saanut kohdeväestöstä eli tällä hetkellä yli 16-vuotiaista noin 60 prosenttia ja toisen annoksen noin 14 prosenttia. Kuva: Tapio Tuomela / FL
Ensimmäisen rokoteannoksen on saanut kohdeväestöstä eli tällä hetkellä yli 16-vuotiaista noin 60 prosenttia ja toisen annoksen noin 14 prosenttia. Kuva: Tapio Tuomela / FL

Epäsuhta ikäryhmien rokotustahdissa eri puolilla Suomea johtuu kuntien väestörakenteesta, mutta nämä erot lopulta tasaantuvat, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) johtava asiantuntija Mia Kontio.

Esimerkiksi Vantaalla siirrytään pian rokottamaan 20–24-vuotiaita, kun samaan aikaan naapurikunnissa Helsingissä ja Espoossa rokotetaan 30-vuotiaita ja sitä vanhempia.

Lisäksi esimerkiksi Lahdessa kaikki 16 vuotta täyttäneet voivat varata ajan koronarokotukseen.

Helsingin kaupungilta on arvioitu, että 16–25-vuotiaat helsinkiläiset voivat joutua odottamaan ensimmäisen koronarokotteen saamista syksyyn asti.

–  Erot johtuvat siitä, että on hyvin vaikea arvioida ihmisten innostusta ensimmäisen rokotteen ottamiseen niissä kunnissa, joissa on paljon iäkkäitä henkilöitä. Tällä hetkellä valtaosa kuntiin menevistä rokotteista menee iäkkäiden henkilöiden toisen annoksen antamiseen, kertoo Kontio.

Kontio arvelee, että väestörakenteeltaan nuoremmissa kunnissa nuoremmat ikäryhmät ovat myös nopeammin rokotusvuorossa.

–  Jossain vaiheessa nämä erot tasaantuvat, Kontio toteaa.

Sairaanhoitopiirien sisällä pyritään kuitenkin tasa-arvoon rokotustahdissa.

–  Olen pyytänyt sairaanhoitopiiritasolla katsottavaksi, että kunnat piirien sisällä olisivat suunnilleen samassa rokotustahdissa, sanoo Kontio.

Mittarit näyttävät hyvään suuntaan Suomessa

Epidemiatilanne on parantunut nopeasti ja ilmaantuvuusluvut laskevat kaikissa ikäryhmissä. Suomessa raportoitiin torstaina 93 koronatartuntaa.

Kahden viime viikon aikana on raportoitu yhteensä 1  538 tartuntaa, mikä on 1  125 tartuntaa vähemmän kuin edellisten kahden viikon aikana.

THL:n ja sosiaali- ja terveysministeriön (STM) viikoittaisessa koronakatsauksessa useampi mittari osoitti torstaina hyvään suuntaan.

Testejä tehdään STM:n mukaan yhä paljon, mutta havaittujen positiivisten määrä on hyvin matala.

Sairaalahoitoa vaativien koronapotilaiden määrä on jatkanut laskussa. Sairaalahoidossa oli tuoreimpien tietojen mukaan yhteensä 58 koronapotilasta. Heistä tehohoidossa oli seitsemän potilasta.

Ensimmäisen rokoteannoksen on saanut kohdeväestöstä eli tällä hetkellä yli 16-vuotiaista noin 60 prosenttia ja toisen annoksen noin 14 prosenttia.

–  Kokonaiskuva Suomen epidemiatilanteesta näyttää yhä kohentuneen. Meillä esiintyy yhä tartuntoja ja ketjuja, joista esimerkkejä on viime viikoilta useita, eli tartunnan torjuntatoimista on erittäin tärkeää pitää kiinni, THL:n ylilääkäri Otto Helve summasi.

Maailmanlaajuinen rokotuskattavuus on vielä heikko

Hallituksen ministerit jatkavat edelleen poliittisia neuvotteluita siitä, miten Suomi avaa matkailua ulkomailta Suomeen. STM:n kansliapäällikkö Kirsi Varhila toivoi, että hallituksen esitys annettaisiin eduskunnalle nopeasti, jotta se voitaisiin hyväksyä ennen eduskunnan kesätaukoa.

Euroopan unioni tavoittelee 70 prosentin rokotuskattavuutta aikuisväestölle. Varhilan arvion mukaan voi mennä vuosia, ennen kuin koko maailman väestön rokotuskattavuus olisi edes 50 prosenttia, saati sitten EU:n tavoittelema 70 prosenttia.

–  Kun katsotaan ja arvioidaan globaalia rokotekattavuustilannetta, on se vielä hyvin heiveröinen, sanoo Varhila.STT

Menot