fbpx
Kanta-Häme

Nuoria riisutettiin ja eristettiin lastenkodissa – Laitokseen sijoitettu huostaan otettuja myös Hämeenlinnasta

Haastattelujen mukaan nuoria pidettiin laitokseen tullessa jopa viikon ajan eristyksissä ja ilman aktiviteetteja.

Hämeenlinnasta ja Forssasta kotoisin olevia huostaan otettuja lapsia ja nuoria on ollut sijoitettuna Iitissä sijaitsevaan erityislastensuojeluyksikköön, josta paljastui ennalta ilmoittamattomassa tarkastuksessa lukuisia ongelmia.

Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin piti viime lokakuussa tehdyn tarkastuksen havaintoja Pro Manors oy:n omistamassa laitoksessa vakavina.

Laitos toimii Loikalan kartanossa ja sinne oli tarkastushetkellä sijoitettuna yhteensä 16 iältään 14–17 -vuotiasta lasta ja nuorta.

Laitoksen säännöt rajoittivat lasten itsemääräämisoikeutta ja niihin liittyvät käytännöt sosiaalisten suhteiden katkaisemiseksi olivat lakiin perustumattomia, mielivaltaisia ja lapsia alistavia.

 

Tarkastuksella keskusteltiin kaikkien paikalla olleiden lasten ja nuorten kanssa.

Tarkastusraportin mukaan nuoren saapuessa laitokseen, hänet riisutettiin alasti ja eristettiin muista muutamaksi päiväksi tai jopa viikoksi erityshuoneeseen. Lapsi on saatettu riisuttaa alasti myös muissa tilanteissa henkilöntarkastuksen yhteydessä, yleensä kahden valvojan ollessa paikalla.

Haastattelujen mukaan yhdessä eristyshuoneista saattoi joutua oleskelemaan päivien ajan ympäri vuorokauden ilman aktiviteetteja. Huoneesta pääsi vain vessaan.

Useat lapset kertoivat saaneensa omat tavaransa, mukaan lukien vaatteensa, vasta viikkojen päästä sijoituksen alkamisesta.

Laitoksessa oli käytäntö, jonka mukaan yhteisten ruokailujen aikaan ei saanut puhua lainkaan.

Laitokseen sijoitetuilla on tyypillisesti päihdeongelmia. Haastatteluissa nuoret kertoivat vaihtelevasti saamastaan päihdehoidosta. Joidenkin mukaan hoitoa ei tarjottu, vaan heitä vain säilöttiin laitoksessa täysi-ikäisyyteen asti.

 

Apulaisoikeusasiamies käytti ratkaisunsa pohjana paitsi lasten kertomuksia, myös laitoksen toimittamia rajoituspäätöksiä, henkilöntarkastuspäätöksiä ja lapsista tehtyjä asiakirjamerkintöjä.

Lisäksi ratkaisussa on hyödynnetty eri valvontaviranomaisten aiempia päätöksiä.

Huomauttamista löytyi myös laitoksen tiloista. Laitoksen tiloihin kuuluvaa kartanorakennusta ei olisi saanut käyttää majoittamiseen paloturvallisuusviranomaisten vuonna 2012 antaman määräyksen mukaan. Paloturvallisuusriskistä huolimatta kartanon yläkerrassa sijaitsee kolme eristämiseen tarkoitettua huonetta.

 

Laitoksen johtaja kommentoi Ylelle, että raportissa on asiavirheitä ja se antaa laitoksesta liian negatiivisen kuvan.

Yksikön johtaja Heidi Rauha kommentoi Ylelle, että laitokseen sijoitetut lapset tarvitsevat rajoja.

– Minusta näyttää siltä, että oikeustoimilaitoksen silmissä nämä kaikki laitokset pitää muuttaa aika vapaiksi ja lapset saavat tulla ja mennä halujensa mukaan, Rauha toteaa Ylen haastattelussa.

Tarkastusraportissakin todetaan, että osa lapsista kertoi viihtyvänsä laitoksessa aika hyvin.

 

Ylen mukaan apulaisoikeusasiamies on puuttunut Loikalan kartanon toimintaan jo kymmenisen vuotta sitten, kun eräs lapsi oli kannellut elämästään Loikalan kartanossa vuonna 2008.

Silloin lapsen oli todettu olevan laittoman vapauden menetyksen kohteena. Lopulta Hämeenlinnan kaupunki maksoi Loikalan kartanoon sijoitetulle lapselle hyvitystä vapaudenriistosta yli 1700 euroa.

Apulaisoikeusasiamies on lähettänyt Loikan kartanon tarkastuspöytäkirjan tiedoksi ja toimenpiteitä varten laitoksen lisäksi myös sinne lapsia sijoittaneille kunnille. Ne ovat Varkaus, Forssa, Hämeenlinna, Kouvola, Hyvinkää, Nastola, Espoo, Valkeakoski, Järvenpää, Kuopio, Lahti, Jyväskylä, Kotka ja Savonlinna.

Menot