Kanta-Häme

”Nuorille pitää tehdä selväksi, että valtionvelka kaatuu heidän niskaansa”

Näidenkin eduskuntavaalien alla käydään ikuisuuskeskustelua, miten nuoret innostetaan vaaliuurnille ja saadaan kiinnostumaan politiikasta.

Perussuomalaisten nuorten puheenjohtajan Sebastian Tynkkysen mukaan valtionvelka ja sote-uudistus eivät kiinnosta nuoria, jos poliitikot eivät osaa kertoa, että ne ovat nimenomaan asioita, jotka koskettavat nuorten elämää ja tulevaisuutta.

– Nuorille pitää tehdä selväksi, että nyt tehdään todella vaarallisia päätöksiä nuorten tulevaisuuden kannalta. Harjoitettu politiikka tarkoittaa, että meidän nuorten velkataakka tulee kasvamaan. Kun me hyppäämme työntekijöiksi, me tulemme kantamaan sen yli 100 miljardin euron valtionvelan.

– Jos nuorille saadaan teroitettua, että nyt vaikutetaan heidän tulevaisuuteensa, äänestysaktiivisuus kyllä nousee.

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton puheenjohtaja Saara Ilvessalo toivoo, että nuoret saisivat koulussa enemmän tietoa politiikasta.

– Nuorten tietoisuus politiikan sisällöistä on huono. Meidän koulujärjestelmämme opettaa paljon politiikan organisaatioista ja lainsäädäntöjärjestyksestä, mutta hyvin vähän puolueiden eroista.

Ilvessalon mukaan kouluissa ehkä tietoisestikin vältellään politiikkaa, koska ei haluta palata takaisin 1970-luvun ylipolitisoituneeseen aikaan. Hänen mukaansa politiikan ei pitäisi olla tabu, vaan eri puolueet voisivat tasapuolisesti käydä esittelemässä näkemyksiään kouluissa.

– Meillä pitäisi olla myös enemmän suoria vaikutuskanavia kuten kansanäänestykset.

Ilvessalon mielestä kansalaisaloitteita voitaisiin kehittää niin, että niistä olisi mahdollista järjestää jopa sitova kansanäänestys.

Lisäksi vihreät nuoret kannattavat äänestysiän laskemista 15 vuoteen.

Miten nuoria sitten saadaan kiinnostumaan asettumaan itse ehdokkaiksi?

– Ylenpalttinen tappeleminen pitäisi politiikassa loppua. Vanhat jäärät kiusaavat ja nimittelevät toisiaan, ei sellainen houkuta nuoria mukaan, Tynkkynen sanoo.

– Mun kaveripiirissä nelikkohallituksen viimeisten viikkojen toiminta on tulkittu sähläykseksi. Sen takia kaikki politiikka on alettu mieltää sähläykseksi, eikä haluta äänestää ketään, Ilvessalo sanoo.

Tynkkysen mielestä myös poliitikkojen imago vaikuttaa nuorten asenteisiin.

– Nuoret haluavat elää nuoruuttaan ja näyttää nuorilta, vaikka ovatkin politiikassa mukana. Nuoria ei kiinnosta muuttua pönöttäviksi ihmisiksi, jotka puvut päällä latelevat hienoja termejä.

Tynkkynen on huomannut, että monien eduskuntaan päässeiden nuorisopoliitikkojen tyyli on muuttunut.

– Miehet ovat kasvattaneet parran ja haluavat näyttää ikäistään vanhemmilta ja vakavammilta.

– Nuoria kiinnostavat usein isoja pääkysymyksiä enemmän konkreettiset, arkea lähellä olevat asiat. Esimerkiksi pakkoruotsi, jonka jokainen nuori kohtaa päivittäin koulussa. Se on yllättävän suosittu teema nuorten parissa, Tynkkynen ottaa esimerkin nuoria kiinnostavista teemoista.

Tynkkynen pitää ikävänä, että osa kansanedustajista ohittaa ”pikku kysymykset” argumenteilla, että tällaisessa valtion taloudellisessa tilanteessa se ei ole tärkeää.

– Pieniä kysymyksiä voidaan edistää samaan aikaan, kun taitetaan valtionvelkaa tai puhutaan Venäjä-suhteista. Joka kerta lyödään nuorta kasvoille, kun nuorelle merkityksellinen arjen asia kuitataan pikku kysymyksenä ja sanotaan, että meillä täällä eduskunnassa on tärkeämmät jutut menossa.

Ilvessalonkin mukaan nuoria kiinnostaa esimerkiksi kuinka paljon aikaa kouluterveydenhoitajalle on yhdelle nuorelle tai kuinka helposti saa apua mielenterveysongelmiin. Häneltä on kysytty myös perustulosta.

– Politiikassa näistä asioista puhutaan korkealentoisemmin. Poliitikkojen käyttämä kieli voi vaikuttaa, että nuorelle tärkeät asiat menevät ohi.

Ilvessalo sanoo, että sosiaalisessa mediassa nuoret ottavat hyvinkin voimakkaasti kantaa yksittäisiin asioihin ja syntyy jopa kansanliikkeitä kuten tasa-arvoisen avioliittolain käsittely osoitti.

Sekä Ilvessalo että Tynkkynen mainitsevat koulutuksen asiana, joka kiinnostaa nuoria puoluerajojen yli.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic