Kanta-Häme

Nuorille tarjolla satoja kesätyöpaikkoja

Sadat koululaiset ja kolmisensataa kesätyöpaikkaa kohtasivat toisensa Riihimäen ensimmäisillä kesätyömessuilla keskiviikkona. Työpaikkoja oli tarjoamassa toistakymmentä työnantajaa, joista pari oli isoja henkilöstönvuokrausyrityksiä.

– Ensimmäiseksi kerraksi aika mukava tapahtuma, vaikka yrityksiä mahtuisi enemmänkin mukaan. Nuoret yllättivät aktiivisuudellaan, sillä heitä oli heti alkuun tungokseen asti, totesi tapahtumaa järjestänyt Riihimäen Tilat ja Kehitys -yhtiön toimitusjohtaja Mika Herpiö.

Kaupunki paras työllistäjä

Eniten kesätyöpaikkoja tarjoaa Riihimäen kaupunki, joka palkkaa peräti sata alle 19-vuotiasta.

Valiolla on perinteisesti tarjolla noin 30 kesäpaikkaa, mutta vain 18 vuotta täyttäneille. Myös sanomalehtien aamujakelua hoitava Ilves-jakelu palkkaa 30– 40 yli 18-vuotiasta varhaisjakelijoiksi. Hämeenmaan Prismaan Riihimäelle otetaan kassoille 20 yli 18-vuotiasta osa-aikatyöhön ja 15 nuorempaa kesätyöntekijää kahden viikon jaksolle.

Töitä tarjoavat myös Riihimäen seurakunta, 4H-yhdistys ja RTV.

Kanta-Hämeen keskussairaalalla on paikkoja sekä Hämeenlinnassa että todennäköisesti myös Riihimäen yksikössä. Sairaalaan otetaan alle 18-vuotiaita ja paikkoja on jaossa 15.

– Sairaalasta löytyy siivoustöitä, toimistotöitä vaikkapa patologian laboratoriosta, rekrytointitoimistosta tai vaikka tekniikan puolelta. Työjaksot kestävät kahdesta neljään viikkoa, kertoo rekrytoija Erja Karhinen.

Työ kuin työ kelpaa

Sairaala kiinnosti Riihimäen lukiota käyviä Ville Toivosta ja Susanna Seppälää, jotka olivat täyttäneet jo useita hakulomakkeita eri yrityksiin. Kummallakaan ei ole aiempaa kokemusta, mutta toiveet ovat korkealla.

Hyriassa opiskelevat Janne Salo, Jussi Koskinen ja Jussi Kyyny pysähtyivät McDonald’sin pöydän ääreen kuten lähes kaikki muutkin nuoret. Mäkkäri on pojille kuitenkin vain yksi mahdollisuus muiden mukana.

Metallialalle opiskeleva Janne Salo yrittää tosissaan oman alan yritykseen, sillä hänellä on takana jo neljän kesän kesätyökokemus.

– Sain aikanaan kesätöitä kävelemällä itse sitä hakemaan. Se on minun mielestäni paras keino. Olen ollut seurakunnalla, mattopesulassa ja pari kesää Hämeen vuokrakoneella.

Jussi Koskinenkin sai viime kesäksi paikan lähihoitajana, vaikka opiskeleekin kokiksi Jussi Kyynyn tavoin. Kaikki kolme poikaa ovat valmiita mihin tahansa töihin, kunhan paikan saa.

Mäkkäri nuorten suosikki

McDonald’sin Hyvinkään ja Riihimäen ravintolapäällikkö Heljä Heljoranta ja Riihimäen vastaava Eveliina Simolin saivat nuorten hakemusvyöryn. Jaossa on kahden kaupungin ravintoloissa yhteensä 15 paikkaa.

– Hakemuksia tulee yleensä satoja. Palkkaamme pääasiassa 18 vuotta täyttäneitä, mutta aina toisinaan nuorempiakin. Työsopimus solmitaan toistaiseksi voimassa olevaksi, jolloin aika moni jatkaa opiskelun ohella läpi talven ja pitempäänkin, kertoo Heljä Heljoranta.

Sekä ravintolapäällikkö että vastaava kertovat itse aloittaneensa työnsä McDonald’silla juuri kesätöistä 15 vuotta sitten. Joustavat työajat, etenemismahdollisuudet ja mukava porukka ovat pitäneet talossa.

Kesätyömarkkinoilla mukana olleisiin ja muihinkin yrityksiin voi hakea töihin myös netin kautta. Netissä kesätöitä löytää myös MOL:in sivuilta. (HäSa)

Päivän lehti

5.6.2020