Kanta-Häme

Nuoriso- ja lastenkulttuuripalvelut saman katon alle

Tänään tiistaina on turha tavoitella Hämeenlinnan kaupungin nuorisotyöntekijöitä, sillä he ovat muuttopuuhissa. Keskiviikkoaamuna heidän pitäisi aloittaa Verkatehtaalla yhteisissä tiloissa Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Arxin henkilöstön kanssa.

Nuorisopalvelut ja Arx yhdistyvät vuodenvaihteessa nuoriso- ja lastenkulttuuripalvelujen yksiköksi, joka työllistää parhaimmillaan jopa nelisenkymmentä työntekijää.

– Vakituista henkilöstöä on hieman yli 30, mutta lisäksi tulevat tilapäiset. Lastenkulttuuripuolellahan on aina projekteja päällä, kertoo palvelupäällikkö Martti Hurskainen.

Hän on toinen perustettavan yksikön johtajista. Hänen työparinaan aloittaa vuodenvaihteessa niin ikään palvelupäällikkö-tittelillä Arxin nykyinen johtaja Noora Herranen.

– Otamme yhdessä vastuun kokonaisuudesta. Itse huolehdin taloudesta ja henkilöstöstä ja toimin virkavastuullisena esimiehenä. Noora koppaa puolestaan kaikki asiakkuudet ja toimii työnjohdollisena esimiehenä. Tuuraamme toisiamme tarvittaessa, Hurskainen kertoo.

Tilaa tehty tiivistämällä

Nuorisopalvelut muuttaa Arxiin Uppsala-talolta. Uusi koti ei ole sille kuitenkaan täysin vieras.

– 20 vuotta sitten lähdimme Verkatehtaalta ja nyt palaamme takaisin. Tilat ovat varmasti vähintään yhtä hyvät kuin Uppsala-talollakin, Hurskainen arvioi.

Arx-talon neljännessä kerroksessa on tehty syksyn aikana tilajärjestelyjä, jotta tiloihin saadaan 14 henkilöä lisää.

– Kyllä me on laskettu, että mahdumme tänne. Olemme vuokranneet kaksi huonetta lisää sekä tiivistäneet vähäsen. Onneksi meillä täällä Arxissa on todella isoja työhuoneita, joihin mahtuu neljäkin henkeä, Herranen kertoo.

Uutta potkua kaikille

Molemmat päälliköt uskovat fyysisen läheisyyden ja uuden johtamisjärjestelyn näkyvän aikaa myöten myös yksikön toiminnassa. Hurskainen arvelee esimerkiksi palvelujen tavoitettavuuden paranevan entisestään yhteisen katon alla.

– Kyllä me ollaan kovin luottavaisia, sillä olemme kaikki tosi rautaista ammattilaisporukkaa. Haluan nähdä, että tämä tuo uutta potkua lasten ja nuorten palvelukentässä ihan kaikille, Hurskainen sanoo.

– Synergioita toki yritetään saada aikaan, mutta pääasiassa kyse on johtamisrakenteen muutoksesta. Sitten joskus myöhemmin voidaan katsoa, minkälaisia yhteyksiä siitä syntyy, että me ollaan kaikki täällä samassa talossa, Herranen toteaa.

Uudella yksiköllä on laaja kohderyhmä: 0-29-vuotiaat perheineen. Itse toimintaa ei ole kuitenkaan tarkoitus panna uusiksi.

– Ei ole tarkoitus muuttaa kaikkea nuorisotyötä kulttuuriseksi nuorisotyöksi eikä tehdä kaikkea lastenkulttuuria nuorisoryhmille. Nuorisopalveluilla ja Arxilla on tosi hyvä henkilöstö, tuotteet ja palvelut, joten niissä ei ole varsinaista muutostarvetta, Herranen sanoo. (HäSa)