Kanta-Häme

Nuoriso piirtelee "kirkkoveneitä" ja riehuu porakoneella – Turengin kirjaston väki on tuskastunut ilkivaltaan

Seiniin on spreijattu ja porattu, ikkunoita rikottu ja henkilökunnalle haistateltu. Asialla ovat pääosin yläkouluikäiset nuoret.
Nuoriso on tehnyt tuhotöitä Turengin kirjaston ulko- ja sisätiloissa jo pitkään. Henkilökunta on joutunut soittamaan toisinaan myös poliisin paikalle. Kuva: Pekka Rautiainen
Nuoriso on tehnyt tuhotöitä Turengin kirjaston ulko- ja sisätiloissa jo pitkään. Henkilökunta on joutunut soittamaan toisinaan myös poliisin paikalle. Kuva: Pekka Rautiainen, arkisto

Janakkalan pääkirjaston työntekijät Turengissa ovat tuskastuneet pitkään jatkuneeseen ilkivaltaan sekä kirjaston ulko- että sisätiloissa.

Lasten ja nuorten osaston kirjastonhoitaja Sanna Salonen kertoo, että tuhotöitä on tehty paljon viimeisen vuoden aikana.

 

Viimeksi sunnuntai-iltana valvontakameraan tallentuneet kolme arviolta yläkouluikäistä nuorta olivat porailleet porakoneella kirjaston seiniä.

Varsinaisia murron jälkiä ei Salosen mukaan ollut. Kolmikon jäljiltä löytyi myös irrotettu lauta ja parkkipaikalle siirretty betoninen reunuskivi.

– Pidimme jo puhuttelun kahdelle heistä, jotka tunnistimme. Toinen tunnusti käyttäneensä porakonetta, jonka he sanoivat löytäneensä, Salonen kertoo.

Sosiaalisessa mediassa ollut kuva porakoneesta poiki maanantain aikana jo yhden soiton, jossa soittaja oli epäillyt porakonetta omakseen, mutta hän sanoi vielä tarkistavansa asian.

Yläkouluikäiset nuoret porailivat kuvan porakoneella sunnuntai-iltana Turengin kirjaston seiniä. Tekijät tallentuivat valvontakameraan. Porakoneen he sanoivat löytäneensä. Kuva: Sanna Salonen

Vuoden sisään Turengin kirjastosta on myös hajotettu kaksi ikkunaa.

– Lisäksi kahvihuoneen ikkunaan on piirretty terävällä esineellä oikein kunnon ”kirkkovene”, Sanna Salonen toteaa.

Viime viikolla yhteen seinään oli spreijattu iso sydän. Loppukesästä takapihan lämmitystolpan kansi oli hakattu irti, jotta nuorisojoukko oli päässyt lataamaan puhelimiaan ja saanut virtaa soittimeen.

Sisätiloissa on muun muassa revitty kukkia ruukuistaan.

– Olemme jatkuvasti ilkivallan tekijöiden kanssa törmäyskurssilla. Meteli ja sotku ovat sellaisia, että saamme heittää täältä porukkaa ulos jäähylle lähes päivittäin.

– Olemme joutuneet soittamaan poliisejakin paikalle, kun nuorison käytös on ollut uhkaavaa. On esimerkiksi tultu haistattelemaan suoraan naaman eteen.

Salosen mukaan tekijät ovat pääasiassa yläkouluikäisiä.

 

Kirjaston asiakkaat ovat joutuneet pelkäämään parkkipaikalla autojensa puolesta.

– Nuoret ovat ottaneet etupihan parkkipaikan mopojensa temppuradaksi. Senkin vuoksi olemme soittaneet poliisit paikalle.

Ympäri kirjastoaluetta heitellyt nuuskapussit ovat myös yksi ongelma.

Sanna Salosen mukaan kirjasto ei ole tehnyt ilkivallasta rikosilmoitusta toistaiseksi. Toiveita kirjaston väellä kuitenkin on.

– Kirjasto on meidän työpaikkamme, ja meille pitää antaa työrauha. Tämä on vaikuttanut henkilökunnan jaksamiseen. Jokaisen viikonlopun jälkeen mietimme, onko talo pystyssä, ja jos on, niin missä kunnossa.

– Vanhemmat voisivat olla enemmän kiinnostuneita siitä, mitä nuoret puuhaavat ja missä. Lisäksi voisi keskustella yleisistä käytöstavoista ja siitä, saako toisten omaisuutta rikkoa ja että jäljet pitää siivota, kirjastonhoitaja Sanna Salonen painottaa. HÄSA

 

 

Päivän lehti

28.1.2020