Kanta-Häme Hämeenlinna

Nuorisosäätiö luopuu kerrostalotontistaan Hämeenlinnassa – Yrityssaneeraus estää rakentamisen

Nuorisosäätiön rakentamaton vuokratontti sijaitsee Vanajantien ja Paasikiventien kulmassa. Tontti on edelleen yhtä tyhjä kuin kuvaushetkellä vuoden 2018 maaliskuussakin. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Talousrikosepäilyjen kohteena kauan ollut Nuorisosäätiö luopuu Hämeenlinnan Aurinkokadun tontistaan. Säätiö on hakenut kaupungilta vuokrasopimuksen purkamista.

Säätiö teki kaupungin kanssa 50 vuoden vuokrasopimuksen jo yli kaksi vuotta sitten. Yli kahdentuhannen neliömetrin tontille oli määrä rakentaa 18–29-vuotiaille nuorille 70 vuokra-asuntoa.

Nuorisosäätiö ehti tehdä rakennussuunnitelmat valmiiksi, mutta yrityssaneerauksen takia se ei voi niitä toteuttaa.

Tyhjä tontti keskeisellä paikalla

Rikosepäilyn kohteeksi joutuneen vanhan johdon tilalle tullut Nuorisosäätiön uusi johto perusti sittemmin uuden kiinteistöyhtiön Vanajanrannan Helmen, jonka nimiin se kirjasi vuokraoikeuden.

– Entiseltä johdolta oli jäänyt tämän asian hoitaminen puolitiehen, viestitti Nuorisosäätiön uusi toimitusjohtaja Kimmo Pihlman Hämeen Sanomille aiemmin syksyllä.

Säätiön entinen johto on kiistänyt syyllisyytensä talousrikoksiin.

Tontti on seissyt vuosikausia tyhjillään erittäin näkyvällä paikalla Paasikiventien ja Vanajantien risteyksessä – samalla kun viereisille Vanajanrannan ja Keinusaaren alueille on noussut lukuisia kerrostaloja.

Tontin rakentamisvelvoite olisi täyttynyt vajaan vuoden päästä. Tuolloin säätiö olisi joutunut neuvottelemaan vuokrasopimukselleen jatkoaikaa, jos rakentaminen ei olisi käynnistynyt.

Lue myös: Nuorisosäätiön suuressa oikeusjutussa kytkös Hämeeseen: Säätiö vaatii 1,6 miljoonaa LRG Groupilta (15.10.2019)

Tontti oli tyhjillään myös kesäkuussa 2017. Kuva: Ville-Veikko Kaakinen

Uutta vuokralaista etsitään

Kaupunki joutuu nyt etsimään tontilleen uuden vuokralaisen.

Hämeen Sanomien tietojen mukaan NAL Hämeenlinnan seutu ry on ollut kiinnostunut vetovoimaisella ja keskeisellä paikalla vapautuvasta tontista – edellyttäen, että siihen voi rakentaa kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja.

Yhdistys toimi elokuun lopulle nimellä Hämeenlinnan Seudun Nuorisoasunnot. Nimenmuutokseen vaikutti se, että yhdistys sekoitettiin jatkuvasti huonon maineen saaneeseen Nuorisoasuntosäätiöön.

Ei uusia hankkeita Kanta-Hämeessä

Säätiö on myynyt uuden johdon aikana Riihimäellä ja Hämeenlinnassa omistamiaan asunto-osakkeita sekä asuinkerrostalotonttia Riihimäen Junailijankadulla.

Mitään uusia hankkeita säätiöllä ei ole suunnitelmissa Kanta-Hämeeseen.

Kaupunginhallitus päättää vuokrasopimuksen purkamisesta ensi maanantaina.HÄSA

Lue myös: LM-selvitys Nuorisosäätiöstä: Virolaisyritys teki miljoonatilin tontilla – keskustataustainen yhtiö sai yllättävän tilisiirron (12.10.2019)