Kanta-Häme

Nuorisosäätiöllä luksusasuntoja Hämeenlinnassa

Nuorisosäätiön oudossa toiminnassa on haara myös Kanta-Hämeeseen. Nuorisosäätiö on ostanut asuntoja muun muassa Hämeenlinnan Hampton -nimisestä asunto-osakeyhtiöstä.

Aulangontien varteen rakennettu Hampton tunnetaan Hämeenlinnassa siitä, että sen neliöhinnat olivat kaupungin kalliimpia, kun talo valmistui.

Asunto-osakeyhtiöstä on linkki myös GF Money -rahoitusyhtiöön, joka on liitetty Nuorisosäätiön tutkintaan. GF Moneyn rahoitusjohtaja ja osakas Harri Romppanen toimi Hamptonin hallituksen puheenjohtajana kuluvan vuoden huhtikuuhun asti.

Nuorisosäätiön sääntöjen mukaisena tehtävänä on sosiaalinen nuorisotyö ja asuntojen vuokraaminen sosiaalisesti nuorille. Asumisen ja rakentamisen kehittämiskeskus Ara poisti tällä viikolla Nuorisosäätiöltä sen aseman yleishyödyllisenä yhtiönä. ARA:n mukaan säätiö ei ole noudattanut aravalain ja korkotukilain yleishyödyllisyyssäännöksiä eikä Aran ohjeita.

– Nuorisosäätiöllä on muun muassa laajamittaista sellaista toimintaa, joka on aravalain ja korkotukilain vastaista, Ara tiedotti viime maanantaina.

 

Nuorisosäätiön ja Salpausselän Rakentajien SSR:n yhteistyö on poliisitutkinnassa. Julkisuudessa on kerrottu, että säätiön ja yhtiön johtohenkilöiden välillä on ollut paljon muutakin liiketoimintaa ja rahasiirtoja kuin Nuorisosäätiön toimintaan liittyviä asuntokauppoja. Lehtitietojen mukaan Nuorisosäätiön entinen johto on saanut ainakin satojen tuhansien eurojen edestä taloudellista hyötyä Salpausselän Rakentajilta.

Hämeenlinnassa Nuorisosäätiö on ostanut nimenomaan Leimarakentajien rakentamia kovan rahan asuntoja. Kauppoja on tehty Hamptonin lisäksi Sammon alueen suurehkosta rivitalosta. Leimarakentajat oli myös KVR-urakoitsijana Riihimäen kerrostalossa, joka tuli Nuorisosäätiön omistukseen.

 

Leimarakentajien toimitusjohtaja Mikko Launo ja Nuorisosäätiön puheenjohtajana toiminut Mikko Henttonen on liitetty julkisuudessa yhteen. He tuntevat vanhastaan toisensa ja heiden nimiinsä on rekisteröity yhtiö Sveitsiin.

Launo sanoo, että asuntokaupat eivät liity millään tavalla hänen ja Henttosen suhteeseen. Launo vastasi Hämeen Sanomille kysymyksiin Nuorisosäätiöstä sähköpostitse.

– Kaupat tehtiin vuonna 2014 eli neljä vuotta ennen Henttosen tuloa puheenjohtajaksi.

Henttonen erosi Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtajan tehtävistä tänä keväänä, kun hän oli toiminut siinä pari kuukautta.

– Me olemme myyneet vapaarahoitteisia asuntoja, joilla ei ole rajattua asukasryhmää. Säätiön ostostrategiasta olisi hyvä soittaa Nuorisosäätiölle.

Nuorisosäätiön nykyinen ja entinen johto ovat pitkään kieltäytyneet kaikesta kommentoinnista, joka liittyy sen talouteen ja rikostutkintaan.

 

Sveitsin Horwiin on rekisteröity CFS Cica Financial Solutions AG -niminen yhtiö, joka on Launon ja Henttosen yhteinen yritys. Launon mukaan yhtiön perustaminen liittyy siihen, että Henttonen asuu Sveitsissä.

– Yhtiöllä ei ole ollut mitään toimintaa, Launo vakuuttaa.

Launon mukaan Leimarakentajat ei liity millään tavoin kohuun Nuorisosäätiöstä. Hän kiistää, että Leimarakentajat olisi mukana poliisitutkinnassa.

– Ei ole, emmekä liity millään tavalla Salpausselän rakentajien toimintaan.

Salpausselän Rakentajien ja Nuorisosäätiön liiketoiminnan rikostutkinta siirrettiin Hämeen poliisilta Helsingin poliisille. Helsingin rikospoliisin rikostarkastaja Ismo Siltamäki sanoo, ettei hän voi antaa tietoja tutkinnasta.

– En pysty sanomaan, onko se (Leimarakentajat) millään tavalla mukana tutkinnassa, Siltamäki vastaa.

 

Hämeenlinnan Hampton on pieni kerrostalo, jonka neliöhinnat nousivat lähes 4 000 euroon. Hamptonille ovat leimallisia näyttävä julkisivu ja asuntojen erittäin suuret terassit.

Hamptonissa on seitsemän asuntoa, joiden myyntihinnat vaihtelivat 214 590:stä 459 240 euroon. Nuorisosäätiön viimeisen julkisen tilinpäätöksen (vuodelta 2016) mukaan se omistaa 49 prosenttia Hamptonin osakkeista. Asuntojen kirjanpitoarvoksi on merkitty vain runsaat 500 000 euroa.

Asunto-osakeyhtiön osakasluettelon mukaan Nuorisosäätiö omistaa taloyhtiön seitsemästä asunnosta neljä ja seitsemästä autotallipaikasta kaksi. Nuorisosäätiön asunnoista kaksi on kaksioita ja yksi kolmio.

 

GF Money aikoi listautua Helsingin pörssin First North -markkinapaikalle. Nuorisosäätiön sotkut keskeyttivät yhtiön listautumisannin ja saivat sen peruuttamaan listautumisen.

– Koemme velvollisuudeksemme hoitaa kaikki sopimusasiat Nuorisosäätiön kanssa päätökseen ja uskomme tämän vaikuttavan jatkossa positiivisesti yhtiön riskiprofiiliin, hallituksen puheenjohtaja Antti Kemppi sanoi yhtiön tiedotteessa viime perjantaina. HÄSA

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic