Kanta-Häme

Nuorisosäätiön vuokratalon rakentaminen Hämeenlinnaan viivästyy – säätiö ARAn erityistarkastuksen kohteena

Nuorisosäätiössä käynnissä oleva Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen (ARA) erityistarkastus on pannut jäihin kaikkiaan 13 säätiön ARA-rahoitteista rakennuskohdetta.

Yksi kohteista on Vanajantien ja Paasikiventien kulmaan suunniteltu 7-kerroksinen vuokratalo, johon on tulossa 70 edullista asuntoa työssäkäyville tai työelämään hakeutuville 18–29-vuotiaille nuorille.

Nuorisosäätiön alkuperäinen suunnitelma oli päästä rakentamaan tänä kesänä. Muuttokunnossa asunnot olisivat olleet kesällä 2018.

– Toivon, että pohjat päästäisiin tekemään tänä vuonna ennen talvea, jolloin valmista olisi vuoden 2018 loppuun mennessä. Haku vuokra-asuntoihin lähtisi käyntiin ehkä lokakuussa 2018 eli kolme kuukautta ennen valmistumista, kertoo Nuorisosäätiön asiamies ja Nuorisoasuntojen isännöinti oy:n toimitusjohtaja Aki Haaro.

Haaro kertoo ARAn luvanneen elokuussa 2016 alkaneen erityistarkastuksen olevan valmis saman vuoden lokakuussa.

– Olemme odottaneet tarkastusraportin valmistumista kahdeksan kuukautta. Sen takia meillä on venynyt niin Hämeenlinna-hanke kuin 13 muutakin ARA-kohdetta. Emme saa hankkeita eteenpäin, ja kaikki osapuolet joutuvat kärsimään.

– Hämeenlinnan osalta jätämme ARAlle korkotukivaraushakemuksen heti, kun ARA saa tarkastusraportin valmiiksi.

Vaalirahakohussa ryvettynyt keskustataustainen Nuorisosäätiö nousi ARAssa tikunnokkaan Ylen selvityksen (24.8.2016) tultua julkisuuteen.

Selvityksen mukaan säätiö pyrki kasvattamaan rajusti kovan rahan kiinteistötoimintaansa. Ylen mukaan myös säätiön johtajien (Aki Haaro ja hallituksen puheenjohtaja Perttu Nousiainen) omat liiketoimet kytkeytyivät säätiöön. Lisäksi säätiöllä olisi ollut riskipitoista ja myös veroparatiiseihin liittyvää sijoitustoimintaa.

Haaro ja Nousiainen ovat kertoneet Ylelle, että vapaarahoitteisissa asunnoissa kyse oli sijoitustoiminnasta. Säätiö ilmoitti hankkiutuneensa sittemmin eroon osasta sijoituksistaan.

Nuorisosäätiön pitää noudattaa vuokratoiminnassa ARAn omakustannusperiaatetta.

– Emme tee voittoa vuokrauksella, vaan vuokra sisältää vain pääomakustannukset ja hoitokulut, Haaro kertoo.

Nuorisosäätiö on tekemässä organisaatiouudistusta. Sillä on noin 600 miljoonan euron omaisuus.

– Selkeytämme valtion tukeman tuotannon ja muilla rahoitusmuodoilla tehdyn tuotannon omiin laareihinsa, koska ARAn tehtävänä on käytännössä tarkastaa ARA-kohteita.

Hämeenlinnaan rakennettavaan vuokrataloon on tulossa noin 30-neliöisiä yksiöitä ja noin 60-neliöisiä kaksioita.

Aki Haaro kertoo yksiöiden vuokrahinnan liikkuvan noin 400 eurossa. Rakentamiskustannukset ovat noin 3 000 euroa vuokrattavaa neliötä kohti verollisena ja ilman tonttikuluja. HÄSA

Uusimmat