Kanta-Häme

Nuorisovaltuustot tulevat joka kuntaan

Uusi kuntalaki velvoittaa kaikkia kuntia perustamaan nuorisovaltuuston ensi kesään mennessä. Kanta-Hämeessä on paikallisten nuorten etuja ajava vaikuttajaryhmä jo lähes joka kunnassa.

Maakunnassa valtuusto puuttuu tällä hetkellä enää Jokioisista, johon se saadaan tänä syksynä. Silloin myös Janakkalassa nuorisofoorumin tilalle tulee uusi nuorisovaltuusto.

Hämeenlinnan nuorten oma vaikuttajaryhmä kulkee nuorisovaltuuston sijaan nimellä NuVa, eli Nuorten Vaikuttajaryhmä. NuVa-toiminnasta vastaava osallisuuskoordinaattori Mervi Hiltunen kertoo, ettei uusi kuntalaki muuta käytäntöjä Hämeenlinnassa.

– Kaupungissa on kautta aikojen ollut foorumeita nuorille, mutta uusi laki voi tehdä toimintaa tutummaksi ja kannustaa uusia nuoria mukaan.

Hattulassa nuorisovaltuusto on toiminut virallisesti jo kahdeksan vuotta. Nuoriso-ohjaaja Eeva Seppänen kertoo, että lakimuutos lisää nuorten edustusta lautakunnissa.

Hattulan nuorisovaltuustosta on ollut tähän asti edustajia vain niissä lautakunnissa, joissa käsitellään suoraan nuoria koskevia asioita.

– Uuden kuntalain myötä kutsu kaikkiin lautakuntiin pitäisi tulla nuorivaltuustolle automaattisesti, Seppänen sanoo.

Hämeenlinnassa NuVa:n vaikuttajien pääsy kaikkiin lautakuntiin ei ole Mervi Hiltusen mukaan täysin varmaa. NuVa on yrittänyt jo kauan saada edustajan jokaiseen lautakuntaan, mutta kaupungin lakimiesten mukaan tämä ei ole mahdollista.

Tällä hetkellä Hämeenlinnan nuorilla on edustajat vain lasten ja nuorten lautakunnassa. NuVa myös keskustelee muutaman kerran vuodessa kaupunginvaltuutettujen kanssa erilaisissa seminaareissa ja iltakouluissa.

Hiltunen toivoo, että uusi kuntalaki avaisi nuorille ovet kaikkiin lautakuntiin.

– Nuorilla ei ole vielä äänioikeutta, joten he saavat äänensä kuuluviin lautakunnissa. Onneksi nuorten lisäksi monet paikalliset päättäjät ovat sitä mieltä, että nuorten edustaja pitäisi saada jokaiseen lautakuntaan.

Hiltusen mielestä uusi kuntalaki voi tukea nuorten päätöksentekoa ja sitä, että nuorten vaikuttaminen otetaan vakavasti.

– Nuorten mielipiteet otetaan nyt eri tavalla huomioon, eikä niitä pidetä minään leikkinä.

Hattulan nuoriso-ohjaaja Eeva Seppänen on samoilla linjoilla.

– Onneksi nyt on havahduttu siihen, että melkein kaikki asiat koskevat jollain tavalla myös nuoria. Lakimuutos on erittäin positiivinen juttu.

Nuorisovaltuustot valitaan erilaisilla periaatteilla.

Hattulassa järjestetään vaalit, joissa nuoret äänestävät kouluissa ja nuorisotilalla jaettavilla koodeilla netissä. Seppäsen mukaan ehdokasmäärät vaihtelevat, ja viime vuonna muutama jäi ulkopuolelle. Myös Janakkalan uusi nuorisovaltuusto valitaan valleilla syyskuussa.

Hämeenlinnassa sen sijaan kaikki halukkaat pääsevät mukaan NUVA:n toimintaan. Hiltusen mukaan nuoret eivät ole halunneet vaaleja.

Yleensä nuorisovaltuuston toimikausi on yksi tai kaksi vuotta. Hämeenlinnassa toimintaan ovat tervetulleita 12–20-vuotiaat nuoret, eikä erillisiä toimikausia ole. HÄSA