Kanta-Häme

Nuorten katukännääminen on vähentynyt

Nuorten katukännääminen on selvästi vähentynyt Hämeenlinnassa. Torin ja Kirkkopuiston alueella nuoria humalaisia näkyy nykyisin vain juhlapyhien ja isojen tapahtumien aikana. Tavalliset arkiperjantait ja -lauantait ovat ydinkeskustassa rauhallisia.
 
– Tästä huolimatta tarvitsemme lisää vapaaehtoisia nuorten Selvis-toimintaan, ehkäisevän päihdetyön koordinaattori Niina Nieminen A-klinikkasäätiöstä sanoo.
 
Selvis-toiminta keskittyy jatkossa muutamiin viikonloppuihin, jolloin on kokemusten perusteella selvästi tarvetta nuorten auttamiseen. Esimerkiksi vappu, koulujen päättymispäivä, Wanaja-festival, koulujen aloituspäivä, Elomessut, koulujen syyslomaviikko ja uusi vuosi ovat kuluvan vuoden päivystysviikonloppuja.
 
Ehkäisevä päihdetyö etsii nyt täysi-ikäisiä aikuisia vapaaehtoistoimintaan. Vaatimuksena on nuoriso-, sosiaali- tai terveysalan koulutus tai meneillään olevat opinnot. Vapaaehtoiset työskentelevät pareittain. Jokaisena päivystysviikonloppuna kadulla liikkuu kaksi työparia entisen yhden työparin sijaan.
 
– Haemme tällä näkyvyyttä ja turvallisuutta kaikille osapuolille. Koskaan vapaaehtoiset eivät ole kohdanneet uhkaavia tilanteita, joten siinä mielessä työ on turvallista, Nieminen kertoo.
 
Vapaaehtoisille maksetaan päivystysvuorosta korvaus.
 
– Jatkossa järjestämme myös kaksi arviointi- ja koulutuspäivää vuodessa, mikä edesauttaa joka suhteessa toimintaa, Niina Nieminen kertoo.

”Tästä saa näköaloja”

Nuorten suhtautuminen alkoholinkäyttöön on muuttunut viime vuosina aikaisempaa negatiivisemmaksi. Entistä suurempi joukko nuorista suhtautuu alkoholiin kielteisesti. Alkoholin suurkuluttajia nuorissa on vastaavasti aikaisempaa pienempi ryhmä, mutta tämä pieni osa käyttää päihteitä reippaasti. Tästä on sekä tutkimus- että kokemuspohjaista tietoa.
 
Alkoholin aiheuttamat haitat tunnetaan myös entistä paremmin.
 
– Kännääviä nuoria on aikaisempaa vähemmän katukuvassa. Vaikea sanoa, mikä tähän on johtanut, koska osaa ryyppää edelleen viikoittain. Olen pohtinut, että voisikohan kodeissa muuttuneet tilanteet johtaneet siihen, että nuoret voivat juoda jonkun kotona, kun aikuisia ei välttämättä ole paikalla, Selviksessä vapaaehtoisena kuusi vuotta toiminut Tiina Tuori pohtii.
 
Työkseen hän on nuorten kanssa tekemisissä Hattulan kunnan nuorisotyöntekijänä.
 
– Kadulla kohtaamiset ovat aivan erilaisia kuin esimerkiksi nuorisotiloissa. Alkoholia nauttinut puhuu yleensä estottomasti ongelmistaan, jos sellaisia on, Tuori kertoo.
 
Hän sanoo vapaaehtoistyön avaavan erilaisia näköalaoja ja kokemuksia nuorten maailman, kuin nuorisotyöntekijä saa omassa työssään.
 
Vapaaehtoiset auttavat humaltuneita nuoria kaikissa esiin tulevissa ongelmatilanteissa.
 
A-klinikkasäätiö järjestää Selviksen toiminnan esittely- ja vapaaehtoisten päivystäjien koulutustilaisuuden keskiviikkona 12.3. klo 18–20.30, Vanajan Parvi, Vanajantie 10 B, 5. krs.
 

Asiasanat