Kanta-Häme Janakkala

Nuorten käytöstä puitiin Tervakoskella – "Kaikki, myös nuoret, olivat sitä mieltä, ettei tällaista toimintaa pidä olla"

Tervakoskella keskusteltiin nuorison häiriökäyttäytymisestä eri sidosryhmien ja nuorison itsensä kanssa.
Kauppias Ville Kestilä korostaa, ettei mopoilu ole ongelma, kunhan muistetaan ajaa muut huomioon ottaen. Arkistokuva.

Tervakoskella puitiin tiistai-iltana nuorten häiriökäyttäytymistä ja mietittiin, kuinka sitä voitaisiin ehkäistä.

Nuorisotila Varikkoon kokoontuivat Ankkuri-tiimin, vanhempi konstaapeli Juha Kuninkaan johdolla muun muassa kunnan nuorisopuolen ja Suruton ry:n edustajia, alueen asukkaita sekä nuoria.

Toive kokoontumiselle tuli Suruttoman suunnalta. Yhdistyksen kota on suosittu nuorison kokoontumispaikka ja toiminta siellä on välillä riistäytynyt käsistä.

Kodalla on syksyllä rikottu ja roskattu paikkoja ja varastettu polttopuita viereiseltä, Suruttoman ylläpitämän mökin pihalta ja varastosta. Osasta tapauksista on tehty rikosilmoitus.

Suruttoman hallituksen puheenjohtaja Tiina Leipijärven mukaan Alasjärven rannalta yöaikaan kuuluva meteli häiritsee alueen asukkaita ja he ovat ottaneet yhteyttä myös yhdistykseen.

Tarvetta yhteiselle kokoontumispaikalle on. Kunnan erityisnuorisonohjaaja Satu Punkarin mukaan nuorisotilat ovat työntekijäresurssin takia auki vain kerran viikossa. Tervakoskella tilaan kerääntyy jopa 80, Turengissa 60 nuorta illassa.

– Kodalla saa olla, kunhan ei aiheuta häiriötä, Leipijärvi korostaa ja kertoo seuraavan rikosilmoituksen johtavan, ikävä kyllä, kodan purkamiseen.

Parempaan lopputulokseen yhdessä nuorten kanssa

Keskustelutilaisuudessa oli mukana noin 30 nuorta.

– Ajatuksemme on, että nuoret ovat mukana heitä koskevissa asioissa. He saavat kertoa, mitä kylällä tapahtuu ja mitä he ovat vailla. Päästään parempaan lopputulokseen, Punkari sanoo.

Juha Kuninkaan mukaan keskustelu eteni hyvässä yhteisymmärryksessä, ilman vastakkainasettelua. Hän kiitteli, että näin laaja tapaaminen järjestettiin eri sidosryhmien kesken.

– Kaikki, myös nuoret, olivat sitä mieltä, ettei tällaista toimintaa pidä olla. Jo se, että kokoonnuttiin, voi olla yksi asiaa eteenpäin auttava asia. Nuoret voivat luoda painetta heihin, jotka häiriötä aiheuttavat olemalla hyväksymättä tällaista toimintaa.

Myös Leipijärvi on tyytyväinen.

– Oli kiva kuulla nuorten ajatuksia ja saimme hyviä keskusteluja aikaiseksi. Nuorilta tuli hyviä ideoita.

”Kaksi tai puolisen tusinaa”

Kaikki haastateltavat korostavat, että ongelmakäyttäytyminen rajoittuu pieneen porukkaan. Paikalla olleiden nuorten arvioiden mukaan ”paikkoja rikkoo” kaksi tai alle puoli tusinaa nuorta.

Puhetta oli myös nuorten liikennekäyttäytymisestä liikekeskuksen läheisyydessä. Kauppias Ville Kestilä on Punkarin mukaan löytänyt yhteisen sävelen nuorten kanssa.

– Nuoret kunnioittavat Villeä ja Ville nuoria ja nuoruutta, Punkari kiittelee.

Nuoret ehdottivat, jos he toisivat itse polttopuut kodalle ja kenties heillä voisi olla siellä oma puusäilö. Punkarin mukaan kunnioitus paikkaa kohtaan voisi lisääntyä, jos nuoret nikkaroisivat itse vaikkapa puukatoksen. HÄSA.