Kanta-Häme

Nuorten menopelit joutuvat katujen varsille

Mopojen ja mopoautojen suosio näkyy koulujen pihoilla ja niiden laitamilla, mikä on täyttänyt parkkipaikkoja etenkin Hämeenlinnan keskustassa.

Pysäköinti on ollut jokavuotinen ongelma erityisesti Lyseon lukiossa, jonka pihaan mahtuu vain osa opiskelijoiden mopoista. Loput mopot sekä mopo- ja henkilöautot on pysäköitävä julkisille parkkipaikoille.

– Pysäköintiongelma on aina täällä olemassa. Kaikki eivät pääse ilmaisille parkkipaikoille, kertoo apulaisrehtori Erno Tossavainen.

Parannusta tilanteeseen on haettu ottamalla lukiolaisille pysäköintitilaa viereisen Lyseon koulun piha-alueelta.

– Olemme testanneet sitä, että lukiolaiset saisivat pysäköidä yläkoulun pihaan. Siellä on paikat myös muutamalle henkilöautolle, jos opiskelijan kulkuyhteydet lukiolle ovat erityisen hankalat, Tossavainen sanoo.

Viime lukuvuonna Lyseon lukiolaisten pysäköintiä yläkoululla hankaloittivat erilaiset rakennustyöt. Lisäksi Lyseon koululla on omastakin takaa paljon mopo- ja mopoautoikäisiä parkkipaikan tarvitsijoita.

Tossavaisen mukaan suurin osa lukiolaisten mopoautoista mahtui silti yläkoululle.

Tämän lukuvuoden osalta pysäköinti yläkoulun pihaan on vielä varmistumatta. Tossavainen kertoo, että asiaa on puitu yläkoulun kanssa viikon lopulla.

Kaurialan lukiossa ei ole samanlaista pysäköintiongelmaa. Mopot voi pysäköidä lukiorakennuksen päätyyn jalkakäytävälle, mihin on anottu erillinen lupa kaupungilta.

Kaurialan lukion rehtori Tuomo Iltanen kertoo, että jalkakäytävällä mopot ovat opiskelijoiden vastuulla.

– Opettajilla ei ole mahdollisuuksia tai velvollisuutta valvoa opiskelijoiden pysäköintiä.

Opiskelijoiden mopo- ja henkilöautoille on runsaasti ilmaista parkkitilaa ilman aikarajoituksia Kaurialan lukion tontin ulkopuolella esimerkiksi Erottajakadulla ja Soraharjun kentän vieressä.

Pihaan kulkuneuvoja ei saa pysäköidä muutamaa erikoistapausta lukuun ottamatta. Iltanen perustelee tätä sillä, ettei pelastusteiden tukkimisesta tulisi ongelmaa.

Tavastian ammattiopiston piha-alueella on hyvin parkkitilaa opiskelijoille, kertoo opiskelijapalvelupäällikkö Päivi Kortesniemi. Hän ei ole kuullut, että pysäköinnissä olisi tällä hetkellä ongelmia.

Ammattiopiston pihassa on mopoille, mopoautoille ja henkilöautoille opiskelijoille osoitettuja parkkipaikkoja.

Mopoja on ohjeistettu pysäköimään vähintään kaksi yhteen parkkiruutuun, jotta kaikille riittäisi tilaa. Tämä on onnistunut Kortesniemen mukaan hyvin.

Kahden vuoden päästä tilanne on toinen, kun Kaurialan ja Lyseon lukiot yhdistävä suurlukio ja sen noin 1 100 oppilasta tulevat Poltinahon kampukselle.

– Pysäköinti on tulevaisuudessa ongelma, joka pitää ratkaista. Tänne tulee valtava määrä lisää nuoria, mikä tuo haastetta. Myös liikenne tulee kasvamaan Hattelmalantiellä paljon, kun jo nyt aamulla ja iltapäivällä on ruuhkaa, Kortesniemi sanoo. HÄSA