Kanta-Häme

Nuorten näyttelystä vauhtia taiteen tielle

Kymmenettä kertaa järjestettävä Hämeen nuorten Biennaali on vauhdittanut monen nykyisen ammattitaiteilijan uraa. Samaa toivoo myös vuoden 2017 näyttelyn stipendiaatti, vuonna 1990 syntynyt Jenni Niskala.

– Haaveenani on, että voisin vakiinnuttaa urani ja elättää itseni kuvataiteilijana, hän sanoo.

Niskala valmistui vuosi sitten kuvataiteilijaksi Lahden ammattikorkeakoulusta. Hän on iloinen, kun pääsi mukaan Hämeen nuorten Biennaaliin Hämeenlinnaan.

– On kiva saada teoksiaan laajasti esille. Se vahvistaa taiteilijaidentiteettiäni. Tuli heti halu lähteä työhuoneelle ja työskennellä lisää, hän kertoo.

Töitä saakin tehdä, sillä tänä vuonna Niskala osallistuu vielä ainakin kolmeen ryhmänäyttelyyn lahtelaisten opiskelijatovereidensa kanssa. Hämeenlinnan galleria Arxiin hän valmistaa yksityisnäyttelyn ensi tammikuussa. Se on ”pääpalkinto” eli stipendi Hämeenlinnan taiteilijaseuran ja kulttuurikeskus Arxin järjestämästä nuorten Biennaalista.

Hämeen nuorten Biennaaliin on valittu tänä vuonna teoksia noin 20 taiteilijalta tai taiteilijaryhmältä. Näyttelyyn voivat hakea alle 35-vuotiaat ammattitaiteilijat tai taiteilijoiksi aikovat nuoret.

– Tänä vuonna nuorin mukaan valittu on vasta 15-vuotias. Näyttely sillä tavalla erikoinen ja hengeltäänkin aika vapaa, näyttelyteokset valinnut kuvataiteilija Hannele Tarna sanoo.

Tarjottujen teosten perusteella Tarna päättelee, että nuori hämäläinen taide on tällä hetkellä ammattimaista, korkeatasoista ja seuraa kaikkia nykytaiteen trendejä. Tarjolla oli esimerkiksi videotaidetta ja puuveistoksia sekä runsaasti tarinallisia teoksia.

Vaikka kuvataideopetus Lahden ammattikorkeakoulussa päättyi 2016, Hämeen alueelta löytyy paljon ammattimaisia nuoria taiteilijoita. Mukana on esimerkiksi Tampereen ja Kankaanpään taidekouluissa opiskelevia nuoria, jotka ovat syntyisin Hämeenlinnasta.

Hämeenlinnan taiteilijaseura järjestää nuorten hämäläistaiteilijoiden näyttelyn nyt kymmenettä kertaa. Näyttelysihteeri Mari Isotalon mukaan katselmus esittelee tulevaisuuden taidenimiä.

Sen voi päätellä myös selaamalla takavuosien näyttelyluetteloita. Ensimmäiseen nuorten näyttelyyn 1998 osallistuivat muiden muassa kuvataiteilijat Anssi Taulu ja Mikko Myöhänen.

Stipendiaatteina ovat vuosien varrella olleet muiden muassa Kati Lehtinen ja Jussi Goman. Mari Isotalo oli itse mukana ensimmäistä kertaa vuonna 2000.

– Muistan, että valinta nostatti taiteellista itsetuntoani. Olin silloin vielä opiskelemassa, ja Biennaali oli ensimmäinen julkinen esiintymiseni kuvataiteilijana, hän kertoo.

– Näyttely pani aina pohtimaan, mitä minä olen taiteilijana ja mitä haluan esittää itsestäni, kolme kertaa nuorten Biennaalin osallistunut Hannele Tarna kiteyttää. HÄSA

KohinaHämeen nuorten Biennaali galleria Arxissa Hämeenlinnan Verkatehtaalla 5.–27.4.

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic