Kanta-Häme

Nuorten parissa tuntee itsensä nuoreksi

Kun rehtori Tuomo Iltanen säntäilee hengästyttävää vauhtia ympäri Kaurialan lukion tiloja, on helppo uskoa hänen näkemykseensä:

– Nuorten parissa työskentely pitää nuorena. Tai ainakin minä tunnen itseni nuoreksi.

Iltanen on myös siinä mielessä poikkeuksellinen päivänsankari, että hän kertoo olevansa todella tyytyväinen esimerkiksi työuraansa. Harva kehuu työtään aivan yhtä vuolaasti.

– Olen saanut olla töissä hienoissa oppilaitoksissa, ja olen viihtynyt valtavan hyvin. Kaurialan lukiossa tunnen olevani suorastaan etuoikeutettu, kun saan työskennellä tällaisen henkilökunnan ja opiskelijoiden kanssa. Koko ajan ideoidaan uusia juttuja, hän hehkuttaa.

Kaurialassa suunnitellaan parhaillaan entisen Tyttölyseon 90-vuotisjuhlavuotta, joka osuu ensi vuoteen.

Raakaa työntekoa tarvitaan yhä

Iltanen sanoo, että lukiomaailmassa eletään mielenkiintoista vaihetta. Perinteisesti koulut ovat muuttuneet hitaasti, mutta nyt tapahtuu vauhdilla. Rahasta hän ei halua keskustella, sillä ”siitä on puhuttu tarpeeksi”.

Ylioppilaskirjoitus muuttuu sähköiseksi kolmen vuoden päästä, ja se vaatii opetustapojen muutosta.

– Nykyisin opetuksessa käytetään tietotekniikkaa noin viisi prosenttia ajasta. Sen osuuden täytyy vääjäämättä lisääntyä, onhan muualla yhteiskunnassakin tilanne aivan toinen, Iltanen sanoo.

Hänen mukaansa opetuksessa on punnittava sitä, mikä on tiedon haun ja kriittisen tiedon tarkastelun sekä perinteisen pänttäämisen suhde. Molempia kuitenkin edelleen tarvitaan.

– Koulun tehtävä on yhä opettaa myös raakaa työntekoa, eikä toimia viihdekeskuksena. Lukion tehtävä on valmentaa opiskelijoita paitsi yo-kirjoituksiin myös sen jälkeisiin jatko-opintoihin.

Uutta yhteishakujärjestelmää Iltanen pitää monimutkaisena. Peruskoulun päättävän nuoren täytyisi olla entistä varmempi tulevaisuudensuunnitelmistaan, sillä oppilaitoksen vaihto esimerkiksi lukiosta ammatilliseen koulutukseen tai päinvastoin vaikeutuu huomattavasti.

Kaurialan lukion tilanteesta rehtori ei ole huolissaan. Oppilaitos on ollut yhteishaussa koko Kanta-Hämeen suosituin lukio, kun tarkastellaan ensisijaisten hakijoiden määrää. Myöskään kaupungin lukioiden siirtyminen osaksi koulutuskuntayhtymä Tavastiaa ei ole verottanut opiskelijamääriä.

– Kaupungin kaikkiin lukioihin oli täksi syksyksi yhteishaussa enemmän hakijoita kuin vuotta aiemmin, hän sanoo.

Tunnustus poiki huomiota maailmalla

Kaurialan lukion seinillä roikkuu monenlaisia tunnustuspalkintoja. Iltasta lämmittää muun muassa OAJ:n koululle viime vuonna myöntämä ”Vuoden oppilaitos” -tunnustus. Se on poikinut hämmästyttäviäkin yhteydenottoja.

– Meillä oli hollantilainen opettaja vaihdossa viime vuonna. Hänestä ja palkitsemisesta tehtiin juttu hollantilaiseen verkkolehteen. Sitten joukko hollantilaisia ammattikorkeakouluopiskelijoita otti yhteyttä, ja he tekivät tv-dokumentin meistä ja Pisa-tuloksista.

– Sen jälkeen soitettiinkin Hollannin johtavasta päivälehdestä, jossa oli meistä ja suomalaisesta koulutusjärjestelmästä aukeaman juttu, Iltanen kuvailee.

Hän viettää merkkipäiväänsä perhepiirissä. (HäSa)

Päivän lehti

23.1.2020