Kanta-Häme

Nuorten rikokset johtuvat usein ymmärtämättömyydestä ja päihteistä – nuori ei tiedä oikeuksistaan ja vastuistaan

Kiusaamisesta, somesta ja koskemattomuudesta keskustellaan Ohjaamon ja Stagen tapahtumassa. Asianajajan työtä avaa juristi Maria Puputti.
Yrittäjä ja asianajaja Maria Puputti kertoo nuorille työstään Stagen tapahtumassa perjantaina.

Nuorille järjestetään perjantaina 5.10. luento- ja keskustelutilaisuus, jossa aiheena on kiusaaminen, some ja koskemattomuus. Mistä on kysymys, asianajotoimisto Annian yrittäjä ja asianajaja Maria Puputti?

– Haluamme lisätä nuorten tietoisuutta heidän juridisista oikeuksistaan ja vastuistaan. Olemme luomassa asianajotoimistollemme lakiblogia, jossa käsittelemme ihmisten arkisia oikeudellisia rikos- ja riita-asioita.

– Koska toimimme samassa tilassa Stagen kanssa, heräsi ajatus, että voisimme kertoa nuorille näistä asioita myös tilaisuudessa. Tapahtumassa poliisi kertoo arkipäivästä ja minä sekä Nuorten terveysneuvontapisteen psykologi kerromme työstämme sekä nuorten oikeuksista ja velvollisuuksista.

Mikä tavoite teillä on?

– Kannustaa nuoria. Haluamme kertoa, että omilla valinnoilla voimme vaikuttaa ja määritellä tulevaisuutta. Haluaisimme laskea myös kynnystä ottaa yhteyttä ammattilaisiin, koska silloin asiat ratkeavat ja ne saadaan pois päiväjärjestyksestä. Osaamme käsitellä vaikeita asioita ja meille on helppo tulla. Lisäksi meillä on vaitiolovelvollisuus eli kukaan ei saa tietää, jos hakee apua.

– Esimerkiksi rikosasiassa alle 18-vuotiaille nykyään määrätään lähtökohtaisesti avustaja, oli hän sitten asianomistaja tai vastaaja. Tätä eivät edelleenkään kaikki tiedä. Avustajan tarkoitus on auttaa prosessissa ja olla nuoren tukena ja kertoa, mitä tapahtuu ja miksi. Pitää myös muistaa, että vähätuloiset nuoret saavat valtion oikeusavun eli se ei maksa mitään.

– Esimerkiksi seksuaalirikoksissa avustajan rooli on merkittävä, sillä asiat ovat usein kipeitä ja hankalia. Niissä oikeusapu on myös ilmaista rikoksen uhrille iästä riippumatta. Avustaja voi järjestää nuorelle myös oikeuskäsittelyyn sermin tai eri huoneen, jolla voidaan helpottaa uhrin oloa. Pitää muistaa, että usein myös rikoksentekijälle tilanne on vaikea.

Miten sosiaalinen media on vaikuttanut esimerkiksi kiusaamiseen?

– Kiusaamisen laatu on somessa muuttanut muotoaan. Jos ennen kotona pääsi kiusaajista eroon, nykyään niistä ei pääse eroon missään. Jälkeä on vaikea poistaa somesta. Väärää tietoa levitetään toisesta esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Yksi valheellinen tieto täyttää jo kunnianloukkauksen määritelmän.

– Aika usein nuorten teot johtuvat ymmärtämättömyydestä ja ajattelemattomuudesta. Jokaisella pitäisi olla tietoa siitä, mitä omat teot tarkoittavat ja mitä niistä seuraa myös pidemmälle elämään. Tällä tapahtumalla on tarkoitus myös lisätä tietoa ja sitä kautta ennaltaehkäistä hölmöilyjä.

Mitkä ovat yleisimpiä nuorten kohtaamia rikoksia?

– Petokset, esimerkiksi maksuvälineisiin ja tilisiirtoihin liittyvät myyntitapahtumat vaikkapa Facebookissa tai Tori.fi:ssä, kunnianloukkaukset ja identiteettivarkaudet, esimerkiksi esiintyminen toisen henkilön nimellä somessa ja kirjoittaminen haukkuvasti. Omaisuuteen kohdistuvat varkaudet, huumausainerikokset, pahoinpitelyt ja varkaudet ovat myös yleisiä. Päihteet ovat usein mukana tapahtumissa. HäSa

Tapahtuma järjestetään Stagen ohjaamolla pe 5.10. klo 10–14. Tilaisuudessa mukana ovat Hämeen poliisilaitoksen Ankkuri-tiimi, asianajotoimisto Annia ja Nuorten terveysneuvontapiste. Tilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki alle 27-vuotiaat nuoret.

Päivän lehti

21.2.2020