Kanta-Häme

Nuorten taimiyritys palkittiin parhaana

Kaurialan lukion opiskelijoista koostuva miniyritys Urban Plant NY valittiin torstaina Kauppakeskus Tavastilassa järjestetyillä nuorten yrittäjien aluemessuilla Hämeenlinnan parhaaksi yritykseksi.

Yritys kasvattaa ja myy taimia urbaaneihin ympäristöihin. Kohderyhmänä ovat erityisesti ne kaupunkilaiset, joilla ei välttämättä itsellä ole välineistöä, aikaa tai osaamista hyöty- ja maustekasvien kasvattamiseen. Ideallaan pojat veivät myös Paras tuote -palkinnon.

– Asiakas voi tilata meiltä esimerkiksi chilin tai kirsikkatomaatin taimia, ja hän voi itse päättää, kuinka pitkälle haluaa meidän taimea hoitavan, kertovat yrittäjänuorukaiset Johannes Helin ja Eero Prittinen.

Pojat lupaavat toimittaa taimet kantakaupungin alueelle. Yrityksen löytää toistaiseksi parhaiten Facebookin kautta.

Finaali lähestyy

Nuori Yrittäjyys -aluemessuilla palkittiin useita nuorten pyörittämiä miniyrityksiä.

Kilpailuun osallistui 25 yritystä toiselta asteelta ja perusasteelta. Paikallisista yrittäjistä koostuva raati haastatteli nuoria yrittäjiä, tarkkaili yritysten toimintaa sekä tutustui messuosastoihin.

Paras palvelu -palkinnon voitti Lyseon lukion Ilon kanssa NY, jonka takaa löytyvät Titta Toivanen, Christa Selin, Rosa Niemi ja Josefiina Sollo. Yritys järjestää teemasynttäreitä, lastenhoitoa ja ideoi erilaisia aktiviteetteja lapsille.

Paras messuosasto löytyi Hämeenlinnan Rytmiveikoilta, jonka muodostavat Aleksi Hakanpää, Jussi Keinonen, Janne Kirjavainen ja Henri Pakkanen. Kaurialan lukiossa opiskelevat ja soittamista pitkään harrastaneet Rytmiveikot tarjoavat monipuolisia musiikkipalveluja niin yrityksille kuin yksityisillekin.

Ahveniston koulun Monitoimipojat NY eli Joona Haltia, Tatu Pekonen, Touko Jokinen ja Pekka Kivikko pokkasivat kunniamaininnan messujen myyntihenkisimmästä toiminnasta. Monitoimipojat tekevät erilaisia kiinteistöjen huoltotehtäviä kuten ruohonleikkuuta ja haravointia.

Aluemessuja seuraava vaihe on kansallinen kilpailu, Uskalla yrittää -finaali, joka järjestetään Lohjalla 8.–9. huhtikuuta. Kilpailuun osallistuvat kaikki Suomen aluemessujen voittajat. Kansallisen kilpailun voittaja lähtee edustamaan Suomea Euroopan tason nuorten yrittäjien kilpailuun kesällä 2013.

Mikä NY?

Nuori Yrittäjyys ry:n (NY) tarkoitus on edistää yrittäjämäistä asennetta ja aktiivista toimintaa nuorten keskuudessa Suomessa lisäämällä nuorten yrittäjyystietoa, yrittäjyyskokemuksia, työelämävalmiuksia ja oman talouden hallintaa.

NY pyrkii tavoitteisiinsa tarjoamalla yrittäjyys- ja kuluttajakasvatusta tukevia opinto-ohjelmia 7–25-vuotiaille nuorille koulujen, oppilaitosten ja yliopistojen kautta. NY Yrittäjyyskasvatuksen polku tarjoaa yhteistyömuotoja esiopetuksesta korkea-asteelle learning by doing -periaatteella. Ohjelmat on kohdistettu eri ikäluokille.

NY on osa kansainvälistä kansainvälistä Junior Achievement Young Enterprise (JA-YE) -verkostoa.

Suomessa Nuori Yrittäjyys on toiminut vuodesta 1995. Lukuvuonna 2010–11 Nuori Yrittäjyys tavoitti yli 15 000 suomalaista nuorta kautta maan. (HäSa)

Päivän lehti

8.4.2020