Kanta-Häme

Nuorten terveys taas syynissä

Iittalan yhtenäiskoulun kouluterveydenhoitaja Maarit Pussinen ja rehtori Anne Laatikainen odottavat jännityksellä meneillään olevan kouluterveyskyselyn tuloksia.

– Nyt näemme, miten ponnistelumme yhteisöllisen oppilashuollon eteen ovat onnistuneet, miettii Anne Laatikainen.

– Tällä kertaa myös vanhemmille tehdään kysely. Wilmaan tulee pian toimintaohjeet, kertoo Maarit Pussinen.

Joka toinen vuosi tehtävä kouluterveyskysely voi tuntua oppilaista ja vanhemmista tuhdilta pinolta vastattavia kysymyksiä, mutta vastaukset vaikuttavat koulun arkeen. Iittalassa on puututtu erityisen huolella koulukiusaamiseen, lisätty oppilaiden tukemista ja liikuntamahdollisuuksia.

Kiusaamista vastaan päätettiin lähteä toimimaan monilla eri keinoilla. Laadittiin sitä vastustava suunnitelma. Oppilaat ja koko henkilökunta ovat opetelleet tiedostamaan, mitä kiusaaminen on. Tiedostaminen lisää ilmiön huomaamista.

Opettajat ovat kouluttautuneet vuorovaikutustaitojen kehittämiseen. Käyttöön on otettu vertaissovittelu ja muutamissa luokissa harjoitellaan Friends-tunneilla tunnistamaan myös omia tunnetiloja.

Koululla kartoitetaan jatkuvasti kiusaamista myös yhdessä nuorisotyöntekijän kanssa. Terveydenhoitaja ja rehtori arvioivat, että uusi malli toimii, mutta kouluterveyskysely antaa tilanteesta selkeää faktaa.

Kiusaaminen on yksi niistä 89 aiheesta, joita kouluterveyskyselyllä luodataan.

– Yleensä ottaen Iittalan yhtenäiskoulussa vastaukset ovat aika lailla linjassa valtakunnallisten tulosten kanssa. Meillä iloitaan, kuinka tupakoinnista koulussa on päästy kokonaan ja päihteiden käyttö on viime vuosina selvästi vähentynyt, kertoo Anne Laatikainen.

Kaksi vuotta sitten toteutetun kouluterveyskyselyn mukaan suunta on pääasiassa parempaan aiempiin vuosiin verraten.

Pienessä Iittalan yhtenäiskoulussa kyselyn esiin nostamiin asioihin voidaan puuttua nopeasti ennen kuin ne pääsevät riistäytymään käsistä.

Liikunnan väheneminen on koko maassa huolen aiheena, joten Iittalassa siihenkin on otettu käyttöön lääkkeitä.

Aktiivista liikuntaa harrastaa vajaat 40 prosenttia, mutta 70 prosenttia hyötyliikkuu päivittäin tavalla tai toisella.

Rehtori Anne Laatikainen kertoo, että Iittalassa halutaan koulussa kannustaa liikkumiseen. Aamu- että iltapäivällä on kahden tunnin jakson jälkeen 25 minuutin pitkä välitunti.

– Liikuntahalli on auki ja sinne pääsee pelaamaan näillä välitunneilla. Sen lisäksi heti koulupäivän jälkeen halliin houkutellaan höntsäilemään kavereiden kanssa, rehtori kertoo.

Sosiaalinen media ja netti syövät nuorten aikaa, jota pitäisi riittää niin liikkumiseen kuin lukemiseen. Maarit Pussinen ja Anne Laatikainen ovat molemmat huolissaan nuorten vähäisestä lukuharrastuksesta.

– Kouluterveyskyselyllä pitäisi jatkossa seurata myös nuorten suhtautumista omaan digiajan käyttöönsä. Sitä, miten he kokevat sen hyödyt, haitat ja määrän, Anne Laatikainen painottaa. HÄSA

Päivän lehti

4.6.2020