Kanta-Häme

Nuorten terveysneuvontapisteessä kynnys on matala

Kesä on tunnetusti tavanomaista hiljaisempaa aikaa Viipurintien terveysasemalla. F-siivessä toimiva, pääovista sisään mentäessä aivan hissien vieressä oleva nuorten terveysneuvontapiste oli suljettuna heinäkuun alusta pari viikkoa. Uuden lukuvuoden käynnistyessä 14–25-vuotiaiden asiakkaiden virta alkaa tasaisesti nousta, mitä pidemmälle syksy etenee.
 
– Hienoina kesäpäivinä ei huolet nuoria paina, sateisina päivinä puhelin saattaa soida tiivisti. Koulujen alkaessa arki saattaa tulla sitten ankaralla tavalla vastaan, terveydenhoitaja Paula Jouppi kertoo.
 
Tuula Koivistoista loppuvuoden sijaistava Jouppi on toiminut parikymmentä vuotta terveydenhoitajana sekä viitisen vuotta Lyseon lukion opiskelijaterveydenhuollossa.
 
– Parin viikon kiinnioloaika tuntui heti kävijämäärissä, varsinkin e-pillerireseptejä uusittiin. Syksyn tullessa käsittelemme täällä yhä enemmän kaikkia nuoruuteen liittyviä asioita.
 
Nuorten terveysneuvontapisteessä tarjotaan tukea ja keskusteluapua niin mielen- ja seksuaaliterveyteen kuin elämänhallintaan liittyvissä asioissa.
 
Aina voi ottaa yhteyttä
Kesän jälkeen perhekriisit, vaikeudet koulussa tai ystävyyssuhteissa, masennus, univaikeudet ja syrjäytymisen uhka lisääntyvät. 
 
– Monella on elämänhallinta kadoksissa tyystin. Syksyn alkaessa huoleton kesärytmi saattaa jäädä päälle. Kukutaan yöt ja nukutaan pitkään, vaikka me ihmiset olemme päiväeläimiä. 
 
– Sen seurauksena ollaan koko ajan tasaisesti väsyneitä. Yli puolet nuorista toivookin saavansa apua elämänhallintaan ja psyykkisiin ongelmiin.
 
Nuorten terveysneuvontapiste on matalankynnyksen paikka avun hakemiseen. Apua tarjoavat Joupin lisäksi myös psykologi ja lääkäri.
 
– Tänne voi tulla juttelemaan myös ilman ajanvarausta, ahdistaa tai painaa mieltä sitten mikä tahansa asia. Täällä ei syyllistetä ketään. Minuun voi ottaa aina yhteyttä, puhumaan pääsee tarvittaessa jopa saman päivän aikana. 
 
Joupin mukaan nuoret ottavat usein yhteyttä tekstiviesteillä ja sähköpostilla.
 
– Sähköposteihin ja tekstareihin vastaan, mutta niiden välityksellä en ala ketään hoitamaan. Nopeiten pääsee soittamalla tai tulemalla paikan päälle, hän huomauttaa.
 
Asioiden hoitaminen alkaa keskustelulla, jossa Jouppi kartoittaa nuoren huolet, ennen kuin ohjaa tarvittaessa eteenpäin.
 
– Ajanvaraus lääkärille ja psykologille menee minun kauttani. Meillä on joustava henkilökunta.
 
Joupin mukaan moni nuori tarvitsee aikuisen neuvoa. 
 
– Kuten talonrakennuksessa, perustusten ja vesikaton täytyy olla kunnossa. Olemme täällä tukipilareina.
 
Taakka vai kokemus?
Jouppi kannustaa nuoria ja heidän läheisiään ottamaan yhteyttä terveysneuvontaan hyvissä ajoin. Hän arvioi, että nykysuomalaisen pinnallisen mentaliteetin mukaisesti apua ei haeta kovin herkästi – eikä ikinä liian aikaisin.
 
– Masennusta on hirveän vaikea myöntää, mieluummin se kätketään. Nuorten keskuudessa heikkous ei ole valttia, koska kaikkien pitää kauniita, rohkeita ja toiminnallisia. 
 
Ongelmat ovat kasvaneet viime vuosina. Niitä ilmenee usein nykyisillä parikymppisillä nuorilla – 1990-luvun alun laman lapsilla.
 
– Tosiasia on, että kenen tahansa lapsille voi tulla vastoinkäymisiä.
 
Jouppi huomauttaa, ettei pidä käpertyä murheisiin. Puskaradion ansiosta yhä useampi nuori on hakenut apua terveysneuvontapisteestä.
 
– Olemme onnistuneet saamaan hyvin kontaktin nuoriin. He ovat huomanneet, että asiat ovat hoidettavissa. Nuorille pitää puhua suoraan ja rehellisesti, vaikka he saattavat tulla arastellen paikalle.
 
Kukaan ei väitä, että nuoruus olisi ruusuilla tanssimista.
 
– Jotkut tarvitsevat apua kulkemaan sen läpi. Esimerkiksi koulukiusaaminen on yksi pahimmista asioista. Ison taakan sijaan sen voi yrittää hyödyntää kokemuksena, josta saada perspektiiviä paitsi omaan, myös jonkun toisen kiusatun elämään. Onkin hienoa nähdä vuosia myöhemmin nuori, joka on saanut asiansa kuntoon.
 
 

Tukea ja neuvontaa

Vastaanotto pääterveysaseman F-siivessä, Viipurintie 1–3. 
Avoinna ma–to kello 8–15 ja pe kello 8–13.
Terveydenhoitajan vastaanotto ilman ajanvarausta arkisin kello 10.30–11.30.
Ajanvaraus samana aukioloaikana numeroista 036213920 tai 0505461389.
Henkilökuntaan kuuluvat myös psykologi ja lääkäri.
Käynnit ovat maksuttomia.

 

Päivän lehti

1.6.2020