Kanta-Häme

Nuorten vuoro tulkita Sibbeä

Jean Sibeliuksen juhlavuoden kevään lopuksi parrasvaloissa paistattelevat nuoret taiteilijat. Sama meno jatkuu pitkälti myös kesän yli.

Toukokuussa Sibeliusta juhlitaan vielä muun muassa Hämeenlinnan lyseon Lemmenpisaroita-musikaalilla ja Sibelius-opiston lied- ja kamarikonsertilla.

Loppukesä tuo hämeenlinnalaisyleisön eteen uuden, Jean Sibeliuksen lempinimikaimaksi nimetyn kilpailun finaalin.

Jean Sibelius -orkesterin järjestämä Janne-solistikykykilpailu etsii lahjakkaita, nuoria orkesterisolisteja. Samasta palkinnosta kilpailevat eri soitinten soittajat.

Idea kilpailusta syntyi, kun nuoria orkesterisoittajia kouluttavassa Jean Sibelius -orkesterissa pohdittiin, miten vaikutusta voisi laajentaa.

– Kilpailun tavoitteena on löytää nuoria, lahjakkaita orkesterisolisteja eri puolilta Suomea, sanoo orkesterin intendentti ja kilpailun tuomariston jäsen Teemu Hämäläinen.

Kilpailun avulla halutaan myös siirtää parikymppisille soittajille tietoa Sibeliuksen elämästä ja säveltuotannosta.

Kilpailussa pääsevät esittelemään taitojaan kaikki muut paitsi pianistit, joille on jo omat kilpailunsa.

Alkuerät käydään Helsingin Musiikkitalossa 1.6., ja loppukilpailu kuullaan Vanaja-salissa 4.8. Kilpailuun valittujen joukossa ei ole kantahämäläisiä.

Tuomaristossa istuvat muiden muassa kapellimestari Jukka-Pekka Saraste ja Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiön johtaja Erkki Korhonen.

Ensin kuitenkin kuullaan ja nähdään hämeenlinnalaisia voimia.

Ensi viikolla saa ensi-iltansa lyseolaisten pitkään suunnittelema, opettajien ja oppilaiden yhdessä käsikirjoittama musikaali Lemmenpisaroita.

Henna-Maija Alitalon ohjaamassa näytelmässä nykyajan nuori Janne tapaa kivan tytön – ja kohtaa merkillisiin vetimiin sonnustautuneen hattupään, jonka nimi myös on Janne.

Musikaalia on puserrettu kasaan koulutyön ja harrastusten lomassa toden teolla viime elokuusta lähtien.

Musiikkinumeroista ja ihastumistarinasta koostuvan näytelmän rakennetta ovat pitkälti sanelleet sallittu kesto ja esiintyjien määrä. Tunninmittaiseen esitykseen on pitänyt löytää kaikille neljällekymmenelle mielekästä tekemistä.

Erkki Korhonen huomauttaa lyseolaisten nyt tekevän samaa kuin Sibeliuksen aikoina 1800-luvun lopulla: esityksiä yhteisvoimin.

Sibelius-opisto tuottaa ensi viikolla yhdessä Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiön kanssa lied- ja kamarimusiikin konsertin, jossa nuoret soittajat esiintyvät eri kokoonpanoissa.

– Konsertilla juhlitaan samalla Sibelius-opiston 65-vuotispäivää, sanoo opiston rehtori Tapio Hurri. HäSa

Seuraavat SibatHämeenlinnan lyseo: Lemmenpisaroita-musikaali. Ensi-ilta ke 20.5. klo 19 Hämeenlinnan teatterissa. Muut esitykset to, pe ja la.Sibelius-opiston nuoret: Lied- ja kamarimusiikkikonsertti Hämeenlinnan Raatihuoneessa to 21.5. klo 19.Sibeliusta pianolle ja viululle. Pianisti Tuija Hakkila Raatihuoneessa to 25.6.Jean Sibelius -orkesteri: Janne-kilpailun finaali Verkatehtaan Vanaja-salissa ti 4.8. klo 19.

Päivän lehti

29.11.2020

Fingerpori

comic