Kanta-Häme

Nuortenkirjasyksy on runsaudensarvi

Nuortenkirjojen syysuutuuksia alkoi tulla jo alkukesästä, mutta tarjonta on niin runsasta, että pimeisiinkin iltoihin riittää.

Tämän syksyn uutuuskirjojen lista on erityisesti nuortenkirjallisuuden aarreaitta. On kotimaista, käännettyä, pitkää, lyhyttä, huumoria, vakavaa, fantasiaa, scifiä, novelleja ja runoja. On erilaisia identiteettejä ja elämäntilanteita.

Nuorten lukemisesta kannetaan huolta, mutta silti esimerkiksi katalogeissa nuortenkirjat ja nuorten aikuisten teokset tarjoillaan hännänhuippuna, kaikkien mahdollisten self help -oppaiden jälkeen.

Nyt katsotaan pelkkään nuortenkirjallisuuteen.

 

Kirjasyksyn käsite on häilyvä, sillä syyskauden kirjoja alkoi pulpahdella jo alkukesästä.

Laskutavasta riippuen tänä syksynä ilmestyy nelisenkymmentä nuortenkirjaa, sekä fiktiota että faktaa. Tammi julkaisee taannoisen Ihan totta! -tietokirjakilpailun nuortensarjan voittajan, Maiju Ristkarin, Nina Sunin ja Vesa Tynin teoksen Sukupuolena ihminen (Tammi).

Sukupuolen moninaisuudesta puhutaan myös romaaneissa. On edetty pitkälle vuodesta 2002, jolloin Salla Simukan esikoisromaani Kun enkelit katsovat muualle oli yksi ensimmäisistä kotimaisista kahden tytön välistä rakkautta kuvaavista teoksista.

Simukan tuore novellikokoelma, kääntökirja Sammuta valot! / Sytytä valot! (Tammi) sisältää limittäisten juonten ja teemojen lisäksi myös erilaisia identiteettikuvauksia.

 

Ominaisuuslistat ovat vain osviittaa. Suuri osa kirjoista sopisi usealle listalle. Seksuaalisuutta ja identiteettiä kuitenkin käsittelevät esimerkiksi Magdalena Hain mangasta ammentava romaani Kolmas sisar (Otava) ja Maria Turtschaninoffin palkitun kirjasarjan kolmas osa Maresin voima (Tammi).

Molemmat teokset edustavat myös fantasiaa ja uuskummaa, jota tänä syksynä saadaan lähes kaikilta kustantamoilta.

Tammi julkaisee Elina Rouhiaisen Väki-trilogian toisen osan Aistienvartija, ja WSOY:n listalla ovat Siiri Enorannan seikkailufantasia Tuhatkuolevan kirous, Elena Madyn trilogianpäätös Varjelija ja käännösherkkuna Stephanie Garberin Valenda.

Ekologista näkökulmaa tarjoavat Viveca ja Camilla Stenin teos Synkät vedet 2 – Sumussa ja Helena Wariksen Vedenkehrääjä.

Rick Riordan jatkaa antiikin myyttien perkaamista teoksessa Apollon 2: Synkkä ennustus (Otava). Gummerus julkaisee Cecelia Ahernin Täydellisen ja Sarah J. Maasin taisteilijakuvauksen Throne of Glass – Tulen perillinen.

 

Itse tekemiseen kannustetaan. Paleface eli Karri Miettinen ja Kaisa Happonen ovat tehneet runokirjan, jonka tarkoituksena on houkutella lukijaa löytämään oma sanomisen tapansa.

Revi se – ja kokoa maailma uusiksi (WSOY) on toteutettu leikkaamalla, tussaamalla ja irrottamalla sanoja kontekstistaan. Tähän lukijaakin rohkaistaan.

Karisto tarjoaa itseen sukeltamista teoksella Ihana minä – unelmien ja muistojen päiväkirja, jota kustantamo kutsuu muodikkaan bullet journalin ”pikkusiskoksi”.

Jenni Pääskysaari puolestaan on tehnyt uuden ”voimakirjan” Sinä olet… (Otava).

 

Rajanveto siinä, mikä lasketaan nuortenkirjaksi, on häilyvä. Etenkin varhaisnuorille suunnatuista teoksista osaa voi pitää lastenkirjoina, kun taas osa on esimerkiksi temaattisesti vaativia.

Tällainen on esimerkiksi Kristina Ohlssonin Hopeapoika (WSOY). Kauhun ja dekkarin keinoilla pelaavan sarjan edellinen osa oli parhaimmillaan hyytävä.

Myös Timo Parvelan ja Pasi Pitkäsen dystooppinen scifi-teos Kepler62 – Uusi maailma (WSOY) on ikämielessä hankala määriteltävä. Uusi teos aloittaa suomalais-norjalaisen sarjan ”uuden tuotantokauden”.

 

Kirjallisuusteemaisilla keskustelupalstoilla pohditaan aika ajoin, kannattaako aikuisten lukea nuortenkirjallisuutta.

Tähän on vain yksi vastaus: tietysti kannattaa. Kaikkien kannattaa lukea sitä.

Kirjallisuuden ikäjaottelut ovat pohjimmiltaan väljiä suosituksia, eikä nuortenkirjoilla ole mitään tekemistä nostalgian kanssa, jollei ole aikomuksena lukea vaikkapa pelkkiä Viisikoita.

Tässä syksyssä on kirja kenelle tahansa.

 

Tsekkaa myös nämä

Herkkää ja vakavaa:

Essi Ihonen: Ainoa taivas (WSOY), Nina LaCour: Välimatkoja (Karisto), Anu Holopainen: Sydänhengitystä (Karisto), Esko-Pekka Tiitinen: Pikkulinnunrata (Karisto), Annika Sandelin: Yönmustaa ja ihanaa (Teos).

Räväköitä päähenkilöitä ja tasa-arvoasiaa:

Jennifer Mathieu: Näpit irti! (Otava), Holly Bourne: …ja onnellista uutta vuotta (Gummerus), Satu Kivinen: Pese hampaat ennen kuin pussaat (Otava), Tittamari Marttinen: Aurinkoa, Linnea (Karisto).

Huumoria:

Jyri Paretskoi: K15 (Otava), Kaj Korkea-aho ja Ted Forsström: Zoo – Sydänkohtauksia (Otava), Kalle Veirto: Ohut hauska kirja 2 ja Etsivätoimisto Henkka ja Kivimutka sotapoluilla.

Jännitystä:

Karen McManus: Yksi meistä valehtelee (WSOY), Anu Ojala: Petos (Otava), L.K. Valmu: Kuolema kahdeksannella luokalla (Karisto).

Hevostelua:

Anna-Riikka Sairio: Milja – suhdesolmuja ja suitsimista (WSOY), Päivi Lukkarila: Ruusukekone (Karisto).

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic