Kanta-Häme

Nuotiopiiri sytyttää keskustelijat

Jaa, eivätkö hämäläiset olekaan tuppisuita? Eivät ainakaan sen perusteella, että filosofi Johannes Ojansuun vetämät keskustelutilaisuudet, Perjantai-parlamentit, ovat jatkuneet olutravintola Birgerissä jo kuusi vuotta.
 
Kummallisinta asiassa on, että Parlamentit eivät ole mitä tahansa kapakkapuhetta, vaan syvällisiä tieteen, taiteen ja politiikan pohdintoja.
 
Hämeen taidetoimikunta palkitsi Perjantai-parlamentin Vuoden kulttuuriteko -kunniakirjalla.
 
Sivistynyt keskustelu …sopii kapakkaan
Palkintoperusteissa kiitetään, että keskustelufoorumi on käsitellyt suuria, ihmistä koskettavia kysymyksiä ja houkutellut keskustelijavieraiksi oman alansa asiantuntijoita ja vaikuttajia valtakunnan huipulta.
 
Johannes Ojansuu uskoo, että ihmisillä on nälkä keskusteluun ja pohdintaan.
 
– Tuntuu, että isojakin kysymyksiä pohditaan, vaikka asia voi helposti jäädä (arkipuheessa) piiloon, hän sanoo.
 
Olutravintola kello 18 perjantai-iltana ei ehkä tunnu todennäköisimmältä paikalta vakavalle keskustelulle. Ojansuun mukaan tilaisuudet ovat kuitenkin sujuneet häiriöttä.
 
Hänellä oli alusta asti tavoitteena, että sivistynyttä keskustelua tuodaan ulos luentosaleista ja muista virallisista tiloista. Ravintolan pöydässä viini- tai olutlasillisen äärellä ilmapiiri on sopivan rento.
 
– Innostavalla yleisöllä on ratkaiseva merkitys iltojen onnistumiselle, hän kiittelee.
 
Ojansuu on joskus luonnehtinut Perjantai-parlamenttia nuotiopiiriksi. Osallistujista noin puolet on yleensä vakioyleisöä, joka tulee kuukaudesta toiseen paikalle. Toinen puoli tulee kulloisenkin vieraan perusteella.
 
– Yleisö tietää jo, mitä odottaa. Tästä on muodostunut Parlamentin henki, hän sanoo.
 
Hyvä debatti …parempi kuin luento
Ilta ei suinkaan ole yleistä kilpalaulantaa, vaan pääosan ajasta vie illan isännän ja hänen kutsumansa vieraan keskustelu.
 
Ojansuun mikrofonin ääreen ovat istahtaneet muiden muassa Terho Pursiainen, Sauli Niinistö, Tommy Taberman, Arja Alho, Pentti Linkola ja M.A. Numminen.
 
Aiheet ovat vaihdelleet tasa-arvosta islamiin ja filosofiaan, inhimillisen arjen kysymyksistä toivoon ja tulevaisuuden pohdintaan.
 
Ojansuu nauttii eniten kohtaamisista, jotka ovat tosiaankin keskustelua eivätkä pelkkää luennointia.
 
– Innostun siitä, mitä toinen sanoo ja nautin, jos saan oikeasti haastaa häntä, hän sanoo.
 
Ojansuun mukaan keskustelut syntyvät pääosin tilanteesta itsestään. Hän ei kovin paljon valmistele niitä etukäteen.
 
Yleisö osallistuu toisinaan spontaanisti taputtamalla tai huutelemalla. Tavallisimmin kuulijat kuitenkin kirjaavat kysymyksensä paperille, ja niitä käsitellään erikseen ”alkukeskustelun” jälkeen. (HäSa)
 
Perjantai-parlamentit jatkuvat joulutauon jälkeen Hämeenlinnassa ravintola Birgerissä 24.1. Vieraana on filosofi, kirjailija Torsti Lehtinen.

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic