Kanta-Häme

Nurmisen Matti aikoo (taas) jättää teatterit

Hämeenlinnalainen näyttelijä-ohjaaja Matti Nurminen puhkuu taas intoa ja tekemisen meininkiä, kun Hauhon Rouwasväenyhdistyksen tuottama ja Nurmisen ohjaama Puheenvuoro kaatuneille -näytelmä valmistuu Hämeenlinnan Teatterin näyttämölle ensi viikon esityksiä varten.
 
– Se on sitten viimeinen kerta, Nurminen huokaa.
 
Huokaus ja lupaus tarkoittavat miehen itsensä mukaan ohjaamisen ja näyttelemisen loppua.
 
Paitsi:
 
– Kyllä minä jotakin pientä, Nurminen aloittaa. Ja jatkaa: – Taikatemppuja lapsille ja vähän aikuisemmillekin, lapsille sellaista opettavaista, Nurminen aloittaa listan siitä, mitä kuitenkin aikoo jatkaa. Ja lista jatkuu: – Kai minä Hippaloitakin vuonna 2015 jollakin tavoin olen tekemässä. Ja runoiltoja. Ja…
 
– Mutta se on kuin Tuntemattoman sotilaan Mäkilän toteamus: ”Ei s`oo ihmises, s´on korkeemmas käres”, Nurminen sanoo.
 
Miehen vakaa (tämänhetkinen) päätös kuitenkin on, että teatterielämä on ohitse, ensi kesällekään ei ole enää sopimuksia.
 
Siitä mies on erittäin tyytyväinen, että pääsi kokemaan Hämeenlinnan uuden teatteritalon mahdollisuudet myös ohjaajana: – Sanomaltaan jo muutenkin vaikuttava Puheenvuoro kaatuneille tulee teatterin keinoin vieläkin lähemmäksi katsojaa kuin ulkoilmassa esitettynä.
 
– Sota-ajan lapsena koen myös niin, että tällaiseen puheenvuoroon on mahtava jättää estradit nuoremmille.
 
Nurminen kehuu Jyrki Maunulan alkuperäisteosta kaatuneiden sotilaiden kertomuksista, mutta arvostaa erittäin korkealle myös Leni Lustre-Peren Maunulan tekstien ympärille kirjoittaman kehysnäytelmän.
 
– Kehysnäytelmä tuo sota-ajan tapahtumat lähemmäksi tämän päivän ihmistä.
 
Kolmen harjoituksen kokemuksella
Puheenvuoro katuneille -näytelmää esitettiin viime kesänä Hauholla kesäteatteriesityksenä.
 
Näytelmän kokonaissanoma on sellainen, että se katsottiin sopivan erittäin hyvin itsenäisyyspäiväviikolle laitosteatteriin sovitettuna.
 
– Nostan erittäin korkealle hattua siitä, että Harri Kuittinen, Hannu Suutari ja Martti Töttölä rakentavat meille esitystä vahvasti tukevan ääni-, valo ja kulissimaailman vain muutamassa päivässä. Kesäteatterissa näitä ammattiteatterin elementtejä ei ollut.
 
Matti Nurminen on tyytyväinen myös harrastajanäyttelijöiden panokseen.
 
– He kehittyvät koko ajan niin kovaa vauhtia, etteivät itsekään aina ymmärrä mitä taitoja sisällään pitävät. Kun olen muuttanut tekemistä alkuperäisestä, he luulevat ensin etteivät osaa, mutta kyse on juuri heidän kehittymisestään–esitystä voi jalostaa, Nurminen kehuu.
 
Osa harrastajanäyttelijöistä on uusia sitten viime kesän kesäteatteriesityksen.
 
Puheenvuoro kaatuneille Hämeenlinnan teatterissa 2. ja 3. joulukuuta kello 19.

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic