Kanta-Häme

Nuuskaaminen näkyy liikuntahallien katossa

Kaupungin omistaman Liikuntahallit oy:n työnjohtaja Pertti Sopenperä näkee nuuskaamisen jäljet joka päivä töissään. Nimittäin suihku- ja pukuhuonetilojen katossa.

– Nuuskamälli on ilmeisesti kiva nepata kiinni kattoon. Ilkikurisuutta se kai on, en keksi mitään muuta syytä, Sopenperä pyörittelee päätään.

Paitsi että katosta valuva musta mönjä on ällöttävää, siitä koituu myös kustannuksia.

– Siivousfirma laskuttaa lisähinnan katon siivoamisesta.

Kaupunki on kautta vuosien yrittänyt kaitsea nuuskaamista kielloilla ja ohjelappusilla.

– Itsekin olen niitä askarrellut Punaportille, mutta eipä valistuksesta paljon hyötyä ole ollut. On pikemminkin ehkä niin, että kun kaikki seinät ovat täynnä kieltoja ja ohjeita, ne menettävät tehonsa, Sopenperä uumoilee.

Hänen mukaansa seurojen ei pitäisi jättää nuorukaisia valvomatta edes suihkun ajaksi, jos sotkusta halutaan eroon.

Ei salaisuus

Tutkimusten mukaan nuuskan tuonti Suomeen on lisääntynyt viime vuosina huikeasti. Samalla yhä harvemmat ovat huolissaan käytön terveyshaitoista.

Pertti Sopenperä ei ole kuitenkaan huomannut mitään erikoisempaa buumia.

– Tätä samaa se on ollut kautta vuosien. Meillä käyttö näkyy jäähalleissa, Punaportilla ja Jukolan salissa eniten. Jääkiekko ja salibandy ovat ne lajit, joilla on nuuskan kanssa ongelma.

– Esimerkiksi uimahallissa, jalkapallohallissa tai lentopallovuorojen jälkeen nuuskaa ei löydy.

HPK-juniorijääkiekon toiminnanjohtaja Tommi Lindroos myöntää, että nuuska on lajille ongelma.

– Ei me pidetä sitä salaisuutena nuoriltakaan. Yritämme sisällyttää valistuksen valmennuksen sisään ja tehdä selväksi, että nuuskan kaltainen päihde ei kuulu urheilijan elämäntapoihin.

– Edellytämme myös toimihenkilöiltämme, että junnujen edessä ei olla ylähuuli yhtä pitkänä kuin Venäjä, Lindroos vertaa.

Nödefree-zone

Seura on juuri julistanut juniorikiekkoilijoiden pyhätön eli Hakio-areenan ympäristöineen ”Nödefree-zoneksi”. Kampanjasta kertovat mainoslakanat hallin päädyissä.

– Syöpäjärjestöt tuottavat meille materiaalia, jota pyrimme levittämään.

Ongelma ei ole kuitenkaan poistunut aiempienkaan kampanjoiden avulla. Myös Hakio-hallin suihkuista löytyy nuuskaa tälläkin hetkellä.

– Jos käry käy, siivousrangaistus nasahtaa! Lindroos lupaa.

Hänen mielestään valvonta on kuitenkin hankalaa.

– Tiloja käyttävät kuitenkin myös vanhemmat ikäluokat, ja vapaaehtoistoimijoilta on vaikea edellyttää, että he juoksevat poikien perässä suihkuunkin. (HäSa)

Päivän lehti

31.10.2020

Fingerpori

comic