Kanta-Häme

Oppilaat käyvät nuuskakauppaa välitunneilla Hämeenlinnassa: "Aina jollain on serkku tai isoveli, joka on käynyt Haaparannassa"

Nuuskaa myydään kouluissa oppilaalta toiselle. Terveydenhoitaja on ohjannut "vahvimpaan ydinjätteeseen" riippuvaiseksi jääneitä hakemaan apua päihdetyöntekijöiltä.
Kaurialan koulussa nuuskanvastainen kampanja näkyy kirjaimellisesti katukuvassa. Kuvat: Pekka Rautiainen

Nuuskaaminen on syrjäyttänyt tupakoinnin nuorten keskuudessa.

Siinä missä tupakointi on entistäkin pienemmän joukon pahe, on nuuskasta tullut jatkuvasti yleisempää jo yläkoululaisten ja varsinkin poikien joukossa.

Hämeenlinnassa on meneillään tänä syksynä toisen kerran 5.–9.-luokkalaisille suunnattu Ei nuuskalle -kampanja, joka pyrkii vaikuttamaan lasten ja nuorten asenteisiin ja tuomaan esiin nuuskaamisen haittoja.

”Oppilaat myyvät toisilleen”

Hämeen Sanomat haastatteli välituntia viettäneitä Kaurialan yläkoululaisia, sillä nuoret tuntevat alaikäisten nuuskankäytön todellisen tilanteen paremmin kuin aikuiset.

Nimellään jutussa esiintyvien nuorten lisäksi aihetta kommentoivat lukuisat muut yläkouluikäiset. Haastattelujen perusteella nuuskaaminen on yleistynyt ja nuuskaa on helppo saada.

– Tämä (koulu) on sellainen nuuskaparatiisi, että jos minulla olisi vitonen, saisin hankittua kiekon (nuuskarasian) viidessä minuutissa, ison poikaporukan puhemiehenä toimiva kahdeksasluokkalainen Veikko Veijalainen kertoo.

Lukuisten oppilaiden mukaan nuuskaa myydään koulussa, ja tieto kauppiaista kulkee suusta suuhun.

– Oppilaat myyvät toisilleen. Aina jollain on serkku tai isoveli, joka on käynyt Haaparannassa ja jolta voi ostaa, eräs oppilas kertoo.

Aku Kuusinen (vas.) ja Osmo Mäkelä pitävät nuuskanvastaista kampanjaa hyvänä, vaikka epäilevät sen tehoa. Kuva: Pekka Rautiainen
Aku Kuusinen (vas.) ja Osmo Mäkelä pitävät nuuskanvastaista kampanjaa hyvänä, vaikka epäilevät sen tehoa.

 

Yhdeksättä luokkaa käyvät Osmo Mäkelä ja Aku Kuusinen kertovat, että nuuskaa suositaan, koska se on tupakkaa halvempaa, helpompaa hankkia ja sen käyttö on helpompi salata.

– Nuuska ei haise ja sitä pidetään myös tupakkaa vähemmän epäterveellisenä, Mäkelä toteaa.

Nimettömänä kommentoiva poika huomauttaa, että toisin kuin tupakkaa, nuuskaa voi käyttää myös sisätiloissa.

Mäkelä toteaa nuuskanvastaisen kampanjan olevan hyvä ajatus, mutta epäilee sen tehoa.

– Paperit, puheet ja Wilma-viestit eivät oikein vetoa.

Pojat kertovat, että nuuskaa käyttävät tutustuvat siihen yleensä seiskaluokan puoliväliin mennessä.

– Tosi harva on kokeillut vielä alakoulussa.

Seiskaluokkalaiset Senni Kuisma (vas.), Oona Heikkilä ja Jade Tamminen kertovat huomanneensa, että yläkoulussa nuuska näkyy kaikkialla. "On tosi ällöttävää, jos sitä on jossain katossa". "Nuuskapurkit roskaavat ympäristöä. Jostain syystä niitä ei laiteta roskiksiin," tytöt kertovat. Kuva: Pekka Rautiainen
Seiskaluokkalaiset Senni Kuisma (vas.), Oona Heikkilä ja Jade Tamminen kertovat huomanneensa, että yläkoulussa nuuska näkyy kaikkialla. ”On tosi ällöttävää, jos sitä on jossain katossa”. ”Nuuskapurkit roskaavat ympäristöä. Jostain syystä niitä ei laiteta roskiksiin,” tytöt kertovat.

Kampanja kiinnostaa muuallakin

Ei nuuskalle -kampanja on Hämeenlinnan koulujen, suun terveydenhuollon ja nuorisotyön yhteinen ponnistus.

Terveydenhoitaja Pinja Ruljan mukaan kampanja on herättänyt kiinnostusta myös muilla paikkakunnilla.

Kampanja on onnistunut ainakin herättämään huomiota, Rulja kertoo. Onnistumisen mittarina voi käyttää kampanjan sosiaalisen median tilien seuraaja- ja tykkäysmäärien kasvua. Osa sisällöistä on nuorten itse tuottamaa.

– Eräällä videolla on jo 11 500 katselukertaa. Kyllä some-suosio on ihan kohtuullinen mittari.

Kahdeksan syytä olla käyttämättä nuuskaa:

1. Koukkuun jäit: Nikotiini on aine, jonka vuoksi nuuskaan jäädään koukkuun. Nuuska sisältää nikotiinia valtavasti jopa tupakkaan verrattuna ja kaikkein eniten nikotiinia sisältävä nuuska on nuorten keskuudessa tällä hetkellä suosituin.

2. Syöpä: Nuuskasta on tunnistettu ainakin 28 syöpävaarallista ainetta. Nuuskaajilla on suurempi riski sairastua suu-, ruokatorvi- ja mahasyöpiin kuin niillä, jotka eivät käytä mitään tupakkatuotteita.

3. Suun terveys: Nuuskaajan hampaat värjäytyvät ja kuluvat helposti. Hengitys haisee, sillä suun bakteerit kiinnittyvät nuuskan aikaansaamiin suun limakalvon poimuihin.

4.  Sydän- ja verisuonitaudit, diabetes: Nuuskan käyttö näyttää lisäävän riskiä sairastua sydämen vajaatoimintaan.

5. Raskaudenaikaiset haitat: Raskaudenaikainen nuuskan käyttö lisää keskosena syntymisen riskiä.

6. Apuna urheillessa? Nikotiini supistaa verisuonia ja sitä kautta nostattaa verenpainetta ja sydämen syketasoa. Tästä syystä nuuskaa käyttävän urheilijan sykkeen vaihteluväli on kapeampi kuin kilpailijalla, joka ei käytä nuuskaa. Eli nuuskan nikotiini vaikuttaa lihasten hapensaantiin ja aineenvaihduntaan suorituskykyä alentavasti. Jos nikotiini olisi urheilijalle hyödyksi, se luokiteltaisiin dopingaineeksi.

7. Tuet rikollisuutta: Alle 18-vuotias ei saa tuoda maahan nuuskaa. Sitä ei saa myydä tai ostaa. Ammattirikolliset luovat nuuskan avulla jakeluverkostoja kovempiin huumeisiin.

8. Rahanmeno: Päivittäinen nuuskaaminen maksaa, paljon. Voisiko rahalle olla muuta, järkevämpää ja hyödyllisempää käyttöä?

 

Apua haettu päihdetyöntekijöiltäkin

Rulja kertoo, että nuuskan terveyshaitat ovat hyvin nuorten tiedossa. Hän on auttanut muutamia nuuskankäytöstään huolestuneita nuoria vähentämään tai pääsemään eroon nuuskasta.

– Tyypillisesti terveydelliset haitat ja erityisesti nuuskan käytön vaikutukset hampaisiin ja urheiluun mietityttävät nuoria.

Rulja kuvailee nuorten käyttämien nuuskalaatujen olevan ”vahvinta ydinjätettä”.

Saman vahvistavat Hämeen Sanomien haastattelemat nuoret. Koululaiset käyttävät vahvoja ja halpoja laatuja. Yhdessä yleisesti käytetyn merkin nuuskatyynyssä on moninkertainen määrä nikotiinia poltettavaan tupakkaan verrattuna.

Rulja kertoo joidenkin häneltä apua hakeneiden nuorten jääneen niin pahasti riippuvaisiksi nuuskasta, että apua on haettu nuorten päihdetyöntekijältä. HäSa

Ei nuuskalle -kampanja löytyy Instagramista, TikTokista ja Facebookista.

Veikko Veijalainen (vas.) sanoo, että nuuskanvastaisen kampanjan uskottavuutta syö vaarallisuusväittämien vieminen "överiksi". Salibandya pelaava Nuutti Kouhia kertoo, että hänen salibandyjoukkueessaan on onnistuttu pitämään nuuskassa nollatoleranssi. Kuva: Pekka Rautiainen
Veikko Veijalainen (vas.) sanoo, että nuuskanvastaisen kampanjan uskottavuutta syö vaarallisuusväittämien vieminen ”överiksi”. Salibandya pelaava Nuutti Kouhia kertoo, että hänen salibandyjoukkueessaan on onnistuttu pitämään nuuskassa nollatoleranssi.

 

Päivän lehti

19.1.2020