Kanta-Häme

Nuutajärven Lasikylälle muotoilun valtionpalkinto

Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiö sai muotoilun valtionpalkinnon 2016.

Palkintoperustelujen mukaan Suomen vanhin lasikylä Urjalan Nuutajärvellä on vuodesta 1793 lähtien ollut merkittävä suomalaisen lasikulttuurin ja teollisen tuotannon eteenpäin vievä voima. Lukuisat muotoilijat ja taiteilijat, erityisesti Nuutajärven lasitehtaan taiteellisena johtajana vuosina 1950–1976 toiminut Kaj Franck, ja monet yritykset ovat erottamaton osa suomalaisen lasitaiteen nousua maailmanmaineeseen.

– Taideteollinen tuotanto on siirtynyt Suomesta pääosin ulkomaille. Siksi on ainutlaatuista, että Lasikylässä puhalletaan lasia edelleen. Nuutajärven Lasikylän kulttuurisäätiön rooli Lasikylän toiminnan pelastajana, miljöön säilyttäjänä, ja toimintaedellytysten varmistajana tulee vaikuttamaan tulevaisuuteen, lukee perusteluissa.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen jakoi valtionpalkinnot keskiviikkona Helsingissä.

Mediataiteen valtionpalkinnon 2016 saivat kuvataiteilija Terike Haapoja ja kirjailija Laura Gustafsson. Arkkitehtuurin valtionpalkinnon sai Arkkitehtitoimisto Livady oy, valokuvataiteen valtionpalkinnon päätoimittaja, valokuvaaja Hannamari Shakya ja sarjakuvataiteen valtionpalkinnon sarjakuvataiteilija Hanneriina Moisseinen. Kuvataiteen valtionpalkinnon sai Pauliina Turakka Purhonen ja monialaisen taiteen valtionpalkinnon harmonikkataiteilija, säveltäjä Kimmo Pohjonen.

Kukin veikkausvoittovaroista myönnettävä valtionpalkinto on 13 500 euroa.

 

 

 

 

 

 

Päivän lehti

29.9.2020

Fingerpori

comic