Kanta-Häme

Nuutajärvi lakkautetaan

Fiskars sulkee Urjalan Nuutajärven lasitehtaan ja keskittää lasinvalmistuksen Iittalaan ensi vuonna. Yhtiön suunnitelmien mukaan Iittalan lasitehdasta laajennettaisiin siten, että esimerkiksi puhalluksen tilat kasvaisivat kaksinkertaiseksi.

Lasitehtaiden työntekijöiden määrää vähennetään samalla, kun tuotantoa keskitetään. Fiskars aloittaa yt-neuvottelut, joiden piirissä ovat kaikki Iittalan ja Nuutajärven 223 työntekijää. Työnantajan arvio on, että muutokset voivat johtaa korkeintaan 36 henkilön pysyvään vähennykseen.

Iittalan lasitehtaalla työskentelee tällä hetkellä 189 ja Nuutajärvellä 34 työntekijää. Fiskarsin kodinliiketoiminnan johtaja Teemu Kangas-Kärki sanoo, että vähennysten aikataulu ja kohdentuminen tarkentuvat yt-neuvotteluissa. Hän korostaa, että neuvottelujen piirissä on koko henkilöstö.

– Keskittämällä yhteen toimipisteeseen pystymme turvaamaan oman lasinvalmistuksen Suomessa ja vaalimaan maailmankuulua taidelasin puhaltamista edelleen, Kangas-Kärki sanoo.

Valmistusta…jo siirretään

Fiskars siirtää jo toimintaa Nuutajärveltä Iittalaan. Lasin mattausprosessi on jo Iittalassa, mutta parhaillaan rakennetaan sinne uutta mänkilaitosta. Siirtoja on perusteltu sillä, että 90 prosenttia lasimassasta käytetään Iittalassa. Nyt jatketaan miljoonainvestointeja Iittalassa.

– Alustavan suunnitelman mukaan puhallukseen rakennetaan 500 neliön uudet tilat, Kangas-Kärki kertoo.

Samalla kun Fiskars keskittää lasinvalmistusta, se suunnittelee uudistavansa Iittalan laitteita. Niiden kerrotaan tarvitsevan merkittävää uudistamista.

– Hankkeet ovat osa usean vuoden investointiohjelmaa Iittalan lasituotannon kehittämiseksi.

Vaikka Fiskarsin päätös merkitsee Nuutajärven lakkauttamista kokonaan, yhtiössä vakuutetaan tehtaan nykyisen tuotannon jatkuvan Iittalassa.

– Pystymme kuta kuinkin samaan tuotantoon Iittalassa, Kangas-Kärki sanoo.

Nuutajärven lasitehdas on Suomen vanhin yhä toimiva lasitehdas. Lasitehtaalla ja tehtaan ympärillä toimivassa lasikylässä vietetään 220-juhlavuotta. Koulutuskeskus Tavastian Nuutajärven lasialan koulutus täyttää 20 vuotta tänä vuonna. (HäSa)

Päivän lehti

23.9.2020

Fingerpori

comic