Kanta-Häme

Nyhtökauran keksijästä vuoden lyseolainen

Jos Maija Itkosen lukioaikana 1990-luvulla lukiolainen olisi sanonut perustavansa yrityksen, hänelle olisi huudeltu, että mikäs pyrkyri, rahanahne sinä olet.

Itkonen on iloinen, että kulttuuri on muuttunut niin paljon, että lukioaikana saatetaan perustaa yrityksiä ja pohtia yrittäjyyttä ihan tosissaan.

– Yrittäjyyden juttu ei kuitenkaan ole yritys, vaan ajattelutapa. Se, että on vastuunkantokykyä, halua uskoa omaan tekemiseen.

Itkosen mukaan olennaista yrittäjyydessä on kolme asiaa: oppiminen, itsensä johtaminen ja vastuunkantokyky.

– Mitä vain voi tehdä näillä kolmella asialla.

Jos ei osaa johtaa itseänsä, ei osaa johtaa muita. Kun osaa kantaa vastuuta, voi saada muutosta aikaan. Halu oppia uutta avaa ovia mihin tahansa.

Itkonen kertoo eläneensä lukioikäisenä ”niin eri maailmassa kuin nykyään”.

– Aika pihalla sitä oli. Toivoin silloin, että olisi ollut jokin juttu, johon sukeltaa syvälle. Ehkä silloin olisin toivonut, että joku olisi muistuttanut, että säkin voisit olla jotain.

– On hauska ajatus, että aamulla peiliin katsoessa voi sanoa itselleen: Juuri sellaiset ihmiset kuin minä muuttavat maailmaa. Se on niin totta, että jokainen meistä voi muuttaa maailmaa, jos vaan on halua.

Nyhtökaura on opettanut sen, että ei tarvita kuin muutama ihminen, jotka uskovat asiaansa, ja muutosta saadaan aikaan.

Itkonen oli vuosia pohtinut, voisiko kauraa jotenkin hyödyntää proteiinin lähteenä. Hän otti yhteyttä vanhaan ystäväänsä Reetta Kivelään, kaurasta väitelleeseen elintarviketieteiden tohtoriin. Siitä alkoi ideariihi. Ideoinnista ja pitkästä tuotekehittelystä syntyi Gold and Green Foods, jonka lippulaivatuote on nyhtökaura.

Sitä on saanut kaupoista alkukeväästä lähtien. Tuotteet viedään edelleen käsistä, vaikka kapasiteettia on nostettu. Markkinoille on tullut myös samankaltaisia tuotteita, mutta silti suosio jatkuu niin kovana, ettei kysyntään pystytä samassa suhteessa vastaamaan.

– En koe, että olisin ihmeellinen tai outo, kun olen saanut asioita aikaiseksi. Olen halunnut panna itseni likoon. Siitä tässä ehkä on kysymys.

Gold and Green Foods -yrityksestä myytiin syyskuussa 51 prosenttia Pauligille. Itkosen johtama yritys toimii nyt itsenäisenä Pauligin yksikkönä.

– Tässä diilissä isoin muutos on se, ettei minun tarvitse miettiä, mistä saamme rahaa. Sitähän toimitusjohtajan tehtävä pitkälti on. Nyt resurssit ovat turvatut ja pystymme keskittymään strategiaan. HÄSA

Päivän lehti

26.11.2020

Fingerpori

comic