Kanta-Häme

Nykyäiti löytää vertaistukea leikkipuiston lisäksi netistä

Pikkulasten vanhemmille on tärkeää päästä vaihtamaan ajatuksia, kyselemään vinkkejä ja jakamaan huolenaiheita vertaistensa kanssa.

Kohtalotovereita etsitään esimerkiksi internetin keskustelupalstoilta, sillä eri elämäntilanteessa olevat tuttavat eivät välttämättä ole samalla aaltopituudella. Nettipalstat ovat tuttuja myös Linnanpuistossa lastensa kanssa ulkoilleille hämeenlinnalaisäideille.

– Kun muutin itse tänne Kuopiosta en tuntenut ketään ja rupesin katselemaan netistä. Hämeenlinnalaismamien foorumilta löytyi samanikäisten lasten äitejä, joiden kanssa sittemmin tavattiin ja heistä olen saanut kavereita, kertoo Joonan (1,5 v.) ja Aapon (3 kk) äiti Henna Koskinen.

Mamien foorumilla hän kertoo edelleen käyvänsä, mutta muut nettikeskustelupalstat ovat jääneet vähemmälle.

– Olen minäkin niitä palstoja jonkin verran lukenut, mutten ole itse keskustellut, sanoo puolestaan puolitoistavuotiaan Oliverin äiti Sari Salmia.

Netti ei korvaa kasvokkain tapaamista

Kaksostyttöjen Aurin ja Vernan (2 v.) sekä 4-vuotiaan Atron äiti Laura Piispanen toteaa, etteivät nettikeskustelut kuitenkaan korvaa henkilökohtaista kontaktia. Muut äidit ovat samaa mieltä.

– Yksistään kotona tulisi hulluksi. Itse asun Käikälässä, mutta siellä ei puistossa yleensä ole ketään. Siksi tulen tänne Linnanpuistoon, tiivistää Henna Koskinen.

Laura Piispanen kertoo muuttaneensa Hämeenlinnaan kolme vuotta sitten.

– Ne tutut, joita nykyisin päivittäin tapaan, ovat leikkipuistossa tutuiksi tulleita, hän summaa.

Samassa tilanteessa olevia hän on myös tavannut Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) monikkokahvilassa.

Jos leikkipuistoista ei löydy seuraa, toisia äitejä on mahdollisuus tavata myös esimerkiksi MLL:n vauva- ja taaperokahviloissa ja seurakunnan vauvakerhossa.

Mamit tapaavat verkon lisäksi muutenkin

Hämeenlinnan seudulla asuvia äitejä yhteen saattavien Hämeenlinnalaismamien toiminta käynnistyi kymmenisen vuotta sitten. Alkuun äitiporukka keräsi sähköpostilistaa, sitten tulivat omat nettisivut ja keskustelupalsta sekä facebook. Mamit järjestävät myös erilaisia tapahtumia, tapaamisia ja yhteisiä kahvitteluhetkiä.

Mamien tiedottaja Jenni Harmoinen kertoo, että foorumilla on nykyisin noin 70 jäsentä. Sen erikoisuutena on sääntö, jonka mukaan liittyjän pitää myös itse kirjoittaa foorumille vähintään kerran kuussa.

Aktiivisesti Hämeenlinnalaismamien toimintaan osallistuu noin puolet foorumilaisista.

– Minulla on se käsitys, että lähes jokainen, joka on lähtenyt mukaan tapahtumiin, on löytänyt joukostamme kavereita. Itsellenikin kävi esikoisen syntymän jälkeen samalla tavalla, Harmoinen toteaa.

Hän toivottaa uudet mamit tervetulleiksi mukaan toimintaan. (HäSa)

Päivän lehti

21.9.2020

Fingerpori

comic