Kanta-Häme Hämeenlinna

Ahveniston nykyisen sairaalan arvon nollaus takkuaa yhä – Taakka on 95 miljoonaa euroa

Sairaanhoitopiirin hallitus ei hyväksynyt sille esitettyä suunnitelmaa kokonaisuudessaan.
Uuden Assi-sairaalan pääsisäänkäynti näyttää viimeisimmissä havainnekuvissa tältä. Nykyisen sairaala-alueen kiinteistöjen myynnillä on tarkoitus osittain rahoittaa uutta sairaalaa. Kuva: Ahveniston sairaala -allianssi.

Kanta-Hämeen keskussairaalan nykyisten rakennusten noin 95 miljoonan euron tasearvon poistaminen on edelleen kimuranttia.

Sairaanhoitopiirin hallitus hyväksyi tiistai-iltana vain osittain piirin johtajan Seppo Rannan esittämän poistosuunnitelman.

Kiinteistöjen kirjanpitoarvolla on iso merkitys uuden Assi-sairaalan rakentamiselle. Rakentamista on tarkoitus rahoittaa myymällä vanhat sairaalakiinteistöt ja tonttimaat.

Nykyinen sairaala-alue aiotaan pääosin muuttaa asuinalueeksi. Kun rakennusten arvo on poistettu sairaanhoitopiirin taseesta, piiri voisi kirjata kiinteistöjen myynnistä myyntivoittoa, jolla myös rahoitettaisiin uutta sairaalaa.

Todellinen markkina-arvo ei ole 95 miljoonaa euroa

Vuosikymmenten kuluessa Ahveniston nykyisten sairaalakiinteistöjen tasearvo on kasvanut muun muassa korjausinvestointien vuoksi huomattavasti realistista markkinahintaa korkeammaksi.

Poistolla tarkoitetaan arvon vähennystä, jolla otetaan huomioon omaisuuden kuluminen ja tekninen vanheneminen.

Vanhojen kiinteistöjen tasearvosta jää poistettavaa 55 miljoonaa euroa, kun käyttöön jäävän C-rakennuksen 10 miljoonan euron poistosuunnitelmaa ei tarvitse muuttaa. Myös koko rakennusmassan normaalit, vuoden 2025 loppuun mennessä tehtävät 30 miljoonan poistot voidaan vähentää 95 miljoonan euron tasearvosta.

Poistosummat hyväksyttiin nyt vain seuraavaksi viideksi vuodeksi

Seppo Ranta esitti, että lisäpoistoja vanhasta sairaalasta tehtäisiin tänä vuonna miljoona euroa, ensi vuonna kaksi ja sitä seuraavina neljänä vuonna kunakin kolme miljoonaa. Vuodelle 2025 poistettavaa olisi näin jäänyt peräti 40 miljoonaa euroa.

Riihimäkeä edustava hallituksen jäsen Riku Bitter (kok.) ehdotti kokouksessa, että Ahveniston rakennusten lisäpoistoista vuosille 2021–2025 luovutaan, kunnes maakuntaliiton tilaamat painelaskelmat Assi-sairaalasta valmistuvat. Liitto lasketuttaa, minkä verran uusi sairaala toisi korotuspainetta kuntien maksuosuuksiin.

Hallitus kuitenkin hyväksyi yksimielisesti puheenjohtaja Kaija-Leena Savijoen (kok.) ehdotuksen, että piirin johtajan esitys lisäpoistoista hyväksytään vain vuosille 2019–2023. Tuon jälkeistä vuosia koskeva osuus palautettiin valmisteluun.

Kuntamaksujen ei odoteta kasvavan vuosittain 3,5 prosenttia enempää

Lisäpoistojen tarve syntyi, kun kirjanpitolautakunta ei keväällä hyväksynyt arvonalennusten kattamista peruspääomaa pienentämällä.

Seppo Ranta perustelee ehdotustaan poistojen jaottelusta sillä, että kuntien sairaanhoitopiirille tilittämien maksujen vuotuinen nousu pysyisi 3–3,5 prosentissa, ja syntyneet alijäämät pystyttäisiin kattamaan poistojenkin jälkeen lain edellyttämässä neljän vuoden määräajassa.

Edes vuonna 2025 ei tulisi yksittäistä isoa hyppäystä kuntamaksuihin, Ranta sanoo. Tuolloin syntyvä aiempaa isompi alijäämä olisi hänen mukaansa tullut katettua seuraavan neljän vuoden aikana.

Tulevaisuudessa Ahveniston sairaalanmäellä on ehkä asuntoja. Päärakennuksen takana oleva niin sanottu C-rakennus on saamassa jatkoaikaa ainakin 10-15 vuotta. Arkistokuva: Riku Hasari

Euroopan ja Pohjoismaiden investointipankit ehkä lainaavat isoimman osan

Vanhan sairaalan alaskirjaamisen on jopa sanottu vaarantavan uuden sairaalan hankkeen.

Sairaanhoitopiirin taloussuunnittelun epävarmuutta ovat lisänneet myös nykyisen sairaala-alueen myyntitoimeksiannon keskeyttäminen ja vanha osan osittainen jatkoaika, jäsenkuntien kiristynyt rahatilanne ja Assi-sairaalan rahoituksen toteuttamisen tapa.

Joulukuussa tulee Hämeenlinnaan Euroopan Investointipankista ryhmä käymään läpi rakennushanketta ja arvioimaan rahoitusta. Toinen merkittävä rahoittaja olisi Pohjoismaiden investointipankki.

Assia varten varaudutaan ottamaan lainaa kaikkiaan 388,5 miljoonaa euroa.

– Tavoite on, että lainahakemukset ja lopulliset päätökset tulisivat samaan aikaan rakentamispäätöksen kanssa valtuustoon. Täydentäviä lainatarjouksia pyydetään myös kotimaisilta rahoituslaitoksilta, Seppo Ranta sanoo.HÄSA

Lue myös: Ahveniston uuden sairaalan kustannukset lähtivät taas laukalle – Tilaaja suitsii suunnittelijoita (19.11.2019)

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic