Kanta-Häme

Nykypaikka olisi sairaalalle paras

Uuden keskussairaalan rakentaminen hämmentää Hämeen Sanomien vaalikoneeseen vastanneita hämeenlinnalaisia ehdokkaita.

Puolet heistä olisi kuitenkin valmiita edistämään rakentamista, vaikkei se kuntien päätösvaltaan aikanaan kuulukaan.

Vasemmistoliitto, vihreät, keskusta ja kokoomus edistäisivät sairaalan rakentamista. Perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit pitävät sitä turhana. SDP on kahden vaiheilla.

Uuden sairaalan paikasta vallitsee melko yhtenäinen näkemys. Enemmistö ehdokkaista kaikissa puolueissa haluaisi sen nykyisen sairaalan tuntumaan.

Asemanseutukin saa kannatusta. Moni tunnustaa tietävänsä asiasta liian vähän ottaakseen kantaa.

Vaalikoneeseen vastanneet äänestäjät ovat ehdokkaiden enemmistön kanssa samoilla linjoilla.

Investoinnista uuteen keskussairaalaan ei päätä mikään kunta, vaan aikanaan maakuntavaltuusto. Rahahanoja pitelee viime kädessä valtio.

Kuntavaaliehdokkaat ovat varsin yksimielisiä siitä, ettei toriparkki ratkaisee keskustan pysäköintiongelmia ja elävöittämistä.

Muissa puolueissa yli 90 prosenttia vastanneista ehdokkaista on toriparkkia vastaan paitsi kokoomuksessa, jossa vain 60 prosenttia vastustaa.

Myös Kantolan tapahtumapuiston tarpeellisuudesta vallitsee yhdensuuntainen näkemys. Vaalikoneen väittämähän kuului, että tapahtumapuisto oli virheinvestointi. Peräti 83 prosenttia ehdokkaista on toista mieltä.

Jopa perussuomalaisista puolet pitää tapahtumapuistoa järkevänä sijoituksena kaupungille.

Alakouluverkosta ja subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta halutaan pitää kiinni suhteellisen yksimielisesti, joskin päivähoito-oikeutta jotkut olisivat valmiit rajaamaankin.

Erittäin yksimielisiä ehdokkaat ovat siitä, että seudun kuntien pitäisi ehdottomasti tehdä elinkeinoyhteistyötä. Vain yksi vastaaja oli sitä mieltä, että kuntien välinen yhteistyö on pelkkää sanahelinää.

Talouden tasapainottamisestakin löytyy yhteistä näkemystä. Ehdokkaat pitävät toiminnan tehostamista ehdottomasti ykköskeinona. Muina keinoina kannatettiin melkein yhtä paljon rahastojen purkamista ja verotuksen kiristämistä.

Enemmistö ehdokkaista linjaa että uudessa Hämeenlinnassa on liikaa johtajia ja päälliköitä.

Perussuomalaisista 100 prosenttia on sitä mieltä ja kristillisistäkin 96 prosenttia. Demarit, vihreät ja kokoomuslaiset suhtautuvat johtajien määrään ymmärtävämmin, mutta heistäkin enemmistö pitää sitä suurena.

Päätösvallan delegoinnista muut puolueet paitsi kokoomus ovat sitä mieltä, että virkamiehillä on liikaa valtaa esimerkiksi virkanimityksissä ja hankinnoissa. SDP:n ehdokkaista tosin vain niukasti yli puolet on tätä mieltä.

Kysymys pakosta ottaa kuntiin kiintiöpakolaisia jakaa puolueita. Vasemmistoliitto, vihreät, kokoomus, ja SDP:kin niukasti, kannattavat pakkoa. Perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja keskusta ovat vastaan. HÄSA

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic