Kanta-Häme

Marjatilat eivät Kanta-Hämeessä juuri saa ulkomaista työvoimaa – Nyt lomautetut aikuiset hakevat töitä mansikkamaalta

Ukrainalaisten putoaminen pois pelistä on takaisku monelle tilalle. Hämeenlinnalaiselle marjatilalle on palkattu omasta työstään lomautettuja.
Arkistokuva lammilaiselta Kuusamon mansikkatilalta heinäkuulta 2015. Kuva: Toni Rasinkangas

Monella suomalaisella marjatilalla pähkäillään kuumeisesti, miten tilojen työt hoidetaan, kun esimerkiksi Ukrainasta luvattuja lisäkäsiä ei olekaan koronaviruksen takia tulossa riittävästi.

Maahanmuuttovirasto ehti aiemmin myöntää työluvan hallituksen linjauksen mukaisesti 1500 ulkomaiselle kausityöntekijälle, joista kaksi kolmasosaa on ukrainalaisia.

Ukrainan hallitus päätti, että kansalaisia ei päästetä kausitöihin maan ulkopuolelle.

– Ahtaalla ovat erityisesti kaukana keskuksista olevat Sisä-Savon suuret tilat, joissa tarvitaan jopa parisataa marjanpoimijaa, arvioi Pirkko Kämäri Kankaisten tilalta.

Lammilaisen Kuusamon mansikkatilan yrittäjä Johanna Mettälä kuvailee tilannetta hankalaksi.

Hän palkkaa vuosittain 20–25 ukrainalaista kausityöntekijää mansikkatilalleen.

– Lupa irtosi yhdelle ukrainalaiselle kausityöntekijälle. Olemme odottavalla kannalla, mitä seuraavaksi tapahtuu, ja pääseekö hän tänne ollenkaan tänä vuonna, Mettälä sanoo.

Iso-Hiiden kartanon mansikkapelloille Janakkalaan piti palkata neljä ukrainalaista kausityöntekijää.

– Meidän kannalta tilanne ei tarkoita katastrofia. Suurin osa kausityöläisistämme palkataan lähiseudulta, Tiina Hiidenkari kertoo.

Työhakemuksia marjatiloille tavallista enemmän

Iso-Hiiden kartanon kausityöntekijät ovat yleensä pääosin opiskelijoita. Nyt hakijoissa on poikkeuksellisen paljon aikuisia. Lopullinen valinta on vielä tekemättä

– Meille on tullut 120–130 työhakemusta lähiympäristöstä. Se on 30 prosenttia enemmän kuin tavallisesti, Tiina Hiidenkari sanoo.

Hiidenkarin mukaan suunnitelmissa on, että kausityöntekijät aloittavat työnsä hiljalleen toukokuun alussa.

Hän sanoo, että monelle kausityöntekijälle riittää neljä työviikkoa ja kauden aikana hän työllistää viitisenkymmentä, joista enimmillään samaan aikaan työskentelee nelisenkymmentä.

– Kausi alkaa muutamalla työntekijällä. Vähän kevennetään kevättä ja istutetaan vähemmän mansikkaa. Vielä ei tiedetä, minkälaiset ohjeistukset tullaan saamaan itsepoiminnan ja palvelun suhteen.

Työtä lomautetuille

Kankaisten tila on itsepoimintatila, jossa ei ole työskennellyt ukrainalaisia.

Sen sijaan tilalla työskentelee tällä hetkellä kymmenisen työläistä, joista muutama on lomautettu omasta työstään.

– Emme kuitenkaan voi velvoittaa heitä työskentelemään syksyyn saakka. On huomioitava, milloin heidän omat työnsä jatkuvat. He kyllä voivat jatkaa meillä kesän yli, Pirkko Kämäri sanoo.

Kesäksi Kankaisten tilalle tulee myös kymmenkunta työntekijää Virosta sadonkorjuuseen.

– Kesäkuun alussa on mietittävä poiminta-asioita uudelleen, jos Viron rajaa ei avata.

”Tilanne vaatii pitkää vieteriä”

Myös Kuusamon tilalle Lammille on tullut kesätyöhakemuksia paikallisilta.

– Paikallinen nuoriso ja vähän vanhempikin väki on aktivoitunut hakemuksien tekemiseen. Harva kuitenkaan pystyy sitoutumaan (ukrainalaisten tavoin) kahden tai kolmen kuukauden työjaksoon, Johanna Mettälä kertoo.

Tämän vuoksi työnsuunnittelu on kuin palapeliä rakentaisi. Istutusjaksoon on jo palkattu muutama työntekijä. Poimijoista ei vielä ole tehty päätöksiä.

– Kyllä tämä pitkää vieteriä vaatii, Johanna Mettälä luonnehtii hermoja raastavaa tilannetta. HäSa

Päivän lehti

12.8.2020