Kanta-Häme Riihimäki

Nyt alkaa jännitysnäytelmä – Riihimäki selvittää ja maakunta pelkää

Kaupunki etsii nyt faktoista pohjaa päätöksilleen: Kanta-Häme vai Uusimaa.
Kuva: Markku Tanni
Kuva: Markku Tanni

Sote kaatui ja Riihimäki lunastaa lupauksiaan. Kaupunki käynnistää nyt laajan selvityksen siitä, kannattaisiko sairaanhoitopiirin ja maakunnan vaihto. Kiikarissa on jo pitkään ollut Uudenmaan maakunta sairaanhoitopiireineen.

Kaupunginjohtaja Sami Sulkko arvioi, että Riihimäki teettää kolme selvitystä. Maakunta- ja sairaanhoitopiiriselvitysten lisäksi selvitetään myös perusterveydenhuollon järjestäminen.

– Selvityksessä vertaillaan todennäköisesti Kanta-Hämeen maakunnallista sotea, Keski-Uudenmaan eli Keusotea, nykyistä mallia ja vielä ainakin sotepalvelujen tuottamista kaupungin omana toimintana tai isäntäkuntamallilla myös Hausjärvelle ja Lopelle, Sulkko listaa.

 

Tulossa olevat selvitykset juontavat juurensa Riihimäen tyytymättömyydestä erityisesti Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin toimintaan. Kaupunki vastusti uuden Assi-sairaalan rakentamista, joskin oli lopulta mukana tekemässä myönteistä päätöstä.

Vastustuksen takana on Assin lähes 400 miljoonaan nousseet kustannusarviot, jotka soten kaaduttua lankeavat sairaanhoitopiirin jäsenkuntien maksettavaksi. Kävi juuri kuten Riihimäki pelkäsi.

Riihimäen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Miia Nahkuri myöntää, että Riihimäelle lankeava 50 miljoonan euron lisävelka on vakava asia, vaikkakin kaupunki pystyy juuri lyhentämään 120 miljoonan euron velkaansa 38 miljoonalla kaukolämpöyhtiön myynnistä tulouttamillaan rahoilla.

– Soten kaatuminen saattaa luonnollisesti käynnistää Kanta-Hämeen kunnissa keskustelua sekä maakunnan soten järjestämisen että sairaalan rakentamisen rahoittamisesta, Miia Nahkuri arvioi.

Nahkuri toteaa, että Riihimäen selvityksiin suhtaudutaan maakunnassa ja sairaanhoitopiirissä myönteisessä hengessä. Hän luottaa siihen, että asiaa pystytään käsittelemään hyvässä yhteistyössä. Riihimäen tavoitteena on saada aitoja vertailutietoja pelkkien arvioiden sijaan.

– Minä uskon, että työ tullaan teettämään ulkopuolisella konsultilla, jolloin tieto on myös puolueetonta, Miia Nahkuri sanoo.

 

Assi-sairaalan suunnittelu jatkuu, vaikkei Riihimäen suuntautumisvalinnoista ole vielä tietoa. Kaupunginjohtaja Sami Sulkko toteaa, että eteenpäin mennään päätöksillä, jotka sairaanhoitopiiri on tehnyt suunnittelusta ja rakentamisesta.

– Riihimäen edustajat esittivät aikanaan aikalisää, mutta sitä ei hyväksytty. Nyt voidaan perustellusti todeta, että aikalisä olisi ollut tuolloin perusteltu, Sulkko sanoo.

Riihimäen suuntautumishakemus Uudellemaalle tyrmättiin 1990-luvulla ministeriössä.

Mitä tarvitaan, että ministeriö kääntyisi suopeaksi maakuntavaihdokselle?

– Muun muassa aluetalouden, elinkeinoelämän, pendelöinnin, liikennejärjestelmätyön, MAL-sopimusten ja edunvalvonnan dynamiikan on oltava kunnossa. Tässä alueen elinkeinoelämän näkökulma on myös tärkeä, lausuu Sulkko.

Selvitystyön käynnistäminen on vasta valmisteluvaiheessa, joten työn valmistumisaikataulukin selviää vasta myöhemmin. HäSa