Kanta-Häme

Nyt etsitään nuorille aikuisia kavereita

Nuorelle kaveriksi harrastukseen tai seuraksi jääkiekkopeliin. Sen monimutkaisempaa ei ole toimiminen lasten ja nuorten vapaaehtoisena tukihenkilönä.

Hämeenlinnan kaupungin lastensuojelu järjestää tammikuusta alkaen koulutusta tukihenkilötoiminnasta kiinnostuneille aikuisille.

Pääsyvaatimukset eivät ole kovat: täysi-ikäisyys, hieman aikaa uhrattavaksi ja kyky pitää lupauksensa riittävät.

– Tukihenkilö ei ole terapeutti eikä tee kriisityötä. Etsimme ennaltaehkäisevään lastensuojelutyöhön aikuisia kavereita, jotka voisivat iltaisin, viikonloppuisin tai loma-aikaan käyttää muutamia tunteja ajastaan nuoren kanssa olemiseen ja aikuisen mallina toimimiseen, sosiaaliohjaaja Tomi Pietiläinen kertoo.

Tukihenkilön tärkein ominaisuus on luotettavuus.

– Jos on sovittu, että tavataan keskiviikkona kahdelta, niin silloin tavataan keskiviikkona kahdelta. Moni meidän asiakkaistamme on elämässään pettynyt aikuisiin ja siksi kaipaa luotettavaa aikuisen mallia, sosiaalityöntekijä Jonna Laitonen sanoo.

Mahdollisuus downshiftaukseen

Tukihenkilöitä etsitään kouluikäisille lapsille ja nuorille. Vastaavaa mallia on kokeiltu muun muassa Helsingissä, missä Mieskaveritoiminnan kautta on löydetty aikuisia miehiä harrastamaan yhdessä nuorten kanssa.

Myös Hämeenlinnassa toivotaan erityisesti miesten innostuvan asiasta, sillä naisvaltaisella lastensuojelun alalla on Jonna Laitosen mukaan tarvetta miehen mallille.

Aikuiselle työ antaa Tomi Pietiläisen mukaan mahdollisuuden vaikkapa downshiftata ja hypätä hetkeksi arjen oravanpyörästä hyvään kanssakäymiseen nuoren kanssa.

Palkkaa aikuiskaverit eivät saa, mutta kulukorvaukset kattavat pääsyliput ja muut kulut.

Tukihenkilö ei jää yksin

Tukihenkilöiden työ alkaa tammikuussa kahden illan mittaisella perehdytyksellä ja jatkossa tukihenkilöt tapaavat kuukausittain. Tarvittaessa apu on vain puhelinsoiton päässä.

– Tukihenkilöä ei jätetä yksin, vaan apua ja neuvoja on aina saatavilla, sosiaalityöntekijä Tomi Pietiläinen lupaa.

Kiinnostus tukihenkilönä toimimista kohtaan vaikuttaa lupaavalta. Jo ensimmäinen lehdessä ollut ilmoitus poiki jo seitsemän kiinnostunutta. Pietiläinen sanoo uskovansa parinkymmenen kiinnostuneen löytämiseen ja toivovansa, että tammikuussa koulutukseen kokoontuisi jopa 50-60 tukihenkilöksi haluavan joukko.

– Aikuisen rinnalleen tarvitsevia nuoria on paljon. Nyt on hyvä tilaisuus tulla mukaan ja käyttää aikaa nuoren kanssa olemiseen. (HäSa)

Mukaan tukihenkilöksi pääsee ilmoittautumalla Tomi Pietiläiselle (sähköposti tomi.pietilainen@hameenlinna.fi) tai saapumalla koulutustilaisuuteen Wetterin auditorioon tiistaina 8. tammikuuta kello 17.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic