Kanta-Häme

Nyt haetaan kampaajan oppiin Riihimäelle

Nuoret pääsevät ensi kertaa kilpailemaan Hyrian kauneudenhoitajien, lähihoitajien, suunnitteluassistenttien ja viherrakentamisen koulutuspaikoista.

– Uudet alat houkuttelevat toivottavasti aiempaa enemmän tyttöjä tähän asti poikavaltaiselle Riihimäelle ja vastaavasti poikia Hyvinkäälle, kertoo Hyrian rehtori Jarno Tuimala.

Uusien koulutusohjelmien tulo ja vanhojen siirtely heijastuvat tilojen käyttöön. Riihimäellä kauneudenhoito keskitetään Käräjäkadulle, aikuisten koulutus siirtyy kokonaan Sakonkadulle ja Teollisuuskadun iso kiinteistö vuokrataan Hyvinkään– Riihimäen seudun ammattikoulutussäätiön käyttöön.

Hyvinkäällä Hyria pitää edelleen kaikki toimipisteensä.

Hyria sai lisäpaikkoja

Vielä viime vuonna Hyria valmistautui lopettamaan useita nuoria vähän vetäviä koulutusohjelmia. Kun oppilaitokselle on osoitettu rahoitus 340 opiskelijan lisäykseen, supistuksia vähennettiin.

– Aikuisten koulutuksesta lopetetaan veneenrakennus ja nuorilta laboratorioalan sekä kotityö- ja puhdistuspalvelujen koulutus. Sen sijaan liiketalouden ala sekä av-viestinnän koulutus jatkuvat ennallaan.

Jarno Tuimala ennustaa aiempien vuosien perusteella, että yhteishaun suurin paine kohdistuu eläintenhoitajan koulutusohjelman paikkoihin. Hakijoita on ollut yhtä opiskelupaikkaa kohden tusina.

– Toinen suosikkiala on parturi-kampaaja, jossa joka paikasta taistelee seitsemän tai kahdeksan hakijaa. Liiketalouden puolella Hyrian 3000 opiskelupaikasta on 600, joten sinne pääsy on ehkä sujuvinta, Tuimala toteaa.

Kaikki halukkaat eivät pääse Hyriaan. Keskimäärin paikkaa kohti on 1,7 hakijaa.

Käräjäkadusta

tulee hyvinvointikeskus

Parturi-kampaajien koulutus siirtyy syksyllä Hyvinkäältä Riihimäelle, jossa se sijoitetaan Käräjäkadulle samaan yksikköön jossa käynnistyy myös kosmetologien ja lähihoitajien koulutus. Lähihoitajakoulutus on Riihimäellä uutta, mutta jatkuu myös Hyvinkäällä entisen laajuisena.

Riihimäeltä on jo siirretty Hyvinkäälle aikuisopiskelijoiden hirsirakentaminen, joka jatkaa maaseutuoppilaitoksen yhteydessä. Hyvinkäällä alkaa myös uusi rakennusalan piha- ja viherrakentamisen koulutusohjelma.

Metalliyritysten ja konepajojen tarpeita varten Hyvinkäällä alkaa uusi suunnitteluassistenttien koulutus.

– Suunnitteluassistentit toimivat työelämässä ammattikorkeakoulusta valmistuneiden suunnittelijoiden avustajina esimerkiksi cad-piirtäjinä. Koulutus antaa hyvän pohjan jatkaa opintoja amkissa, kertoo Jarno Tuimala.

Turva-alaa opiskellaan syksystä lähtien Hyvinkäällä Karankadulla eikä enää Riihimäellä kuten tähän saakka. (HäSa)

Päivän lehti

30.5.2020