Kanta-Häme

Nyt hifistellään ylpeinä viherkasveilla

Noin kolme vuotta sitten huonekasvit alkoivat tehdä uutta tulemistaan sisustuselementteinä. Sysäyksen antoi aluksi leikkokukkien trendi.

– Itsekin metsästin silloin eukalyptuksen oksia ympäri Hämeenlinnaa. Pieni viherinnostus on kasvanut nyt todelliseksi hifistelyksi. Hienojen kasvien keräily on eräänlainen hipsteriyden muoto. Kasveilla on latinankieliset nimet, niitä hoidetaan ja vaalitaan ja niillä on kukkahoitopäiväkirja, kertoo sisustuspainotteista lifestyleblogia pitävä hämeenlinnalainen Riikka Timonen.

Nyt trendin aallonharjalla ovat viherkasvit.

– Peikonlehdestä kaikki lähti. Se oli ensimmäinen trendikasvi, joka piti olla ehdottomasti kaikilla. Mitä isompi ja hoidetumpi, sen parempi. Inspiraatio lähtee kasvitieteellisestä puutarhasta, Timonen kertoo.

Tärkeää on yhdistellä erilaisia ja erikokoisia kasveja näyttäväksi kokonaisuudeksi. Näyttävyys ei välttämättä ole sama asia kuin runsaus. Minimalistinenkin on kaunista. Joukossa pitää kuitenkin olla yksi ”valtava” kasvi.

– Kasvien pitää olla jollain tavalla erityisiä. Lehtien pitää olla erikokoisia, erimuotoisia ja tekstuuriltaan erilaisia: on paksulehtistä, hentolehtistä ja vahamaista. Kokonaisuus ratkaisee. Tavoitteena on sademetsämäinen asetelma.

Niinkin hyljeksitty kasvi kuin hirvensarvisaniainen onkin nyt yhtäkkiä trendikäs.

Näiden kukkatrendien väliin on mahtunut periodi, jossa leikkokukkia esimerkiksi teipattiin seinään. Myöskään riippukasvit eivät ole enää trendikkäitä.

– Tämän vuoden kasvitrendi ovat kaktukset. Asetelmaan tarvitaan noin metrin korkuinen kaktus ja pienempiä kaktuksia. Terrakotta on yksi vuoden 2017 sisustusväreistä, eli vallalla on tällainen autiomaameininki, blogisti Riikka Timonen kuvailee.

Blogeissa ja sisustuslehdissä näkyykin jo terrakotan värisiä ruukkuja.

– Trendikkäitä ovat myös vintage-ruukut, esimerkiksi Arabian vanhat ruukut. Mielellään saa olla useita erilaisia ja erikokoisia, mutta harkitusti erivärisiä ruukkuja.

Perinteiset asettelut tylsästi ikkunalaudalle tai lattialle voi unohtaa.

– Kasvit asetellaan kauniissa ruukuissa vaikkapa kolmitasoiselle kasvihyllylle kauniina kokonaisuutena. On myös olemassa kivoja seinälokerikkoja, joissa jokaiselle kasville on oma lokeronsa sekä seinään ruuvattavia renkaita, joihin ruukut voi asetella, Riikka Timonen kertoo.

Asetelmia on kodin eri huoneissa, ja kasvien paikkaa myös vaihdellaan. Asetelmissa on hyvä noudattaa perinteistä puutarhan kukkapenkin sääntöä: korkeat kasvit taustalle ja matalammat eteen.

Tosihifistelijät muokkaavat muuta sisustustaan huonekasvien mukaan.

– Myös sohvan ja seinän väri ympärillä merkitsee. Taustaseinänkin värillä on väliä, jotta kasvit nousevat esille. Hyviä värejä ovat harmaa, sinertävä ja nude.

Timonen ennustaa, että kasvikuviot tulevat siirtymään myös kankaisiin, joissa eletty pitkään tasaharmaata kautta.

Riikka Timonen uskoo, että kasveilla hifistely on osittain paluuta luontoon ja askeettisuuteen.

– Tavaroiden haaliminen on muuttunut äärimmäiseen minimalismiin. Kotiin ei tuoda paperikoristeita ja krumeluureja, vaan päinvastoin sisustetaan luonnollisilla elementeillä. Kasvit koetaan materiaa arvokkaammiksi.

Suuri kysymys Riikka Timosen mielestä on se, miten kukkakaupat vastaavat viherkasvisisustajien huutoon.

– Tuovatko ne valikoimiinsa vähän erikoisempia kasveja, ja mistä sellaisia ylipäätään saa.

Hortonomi, myyjä Hannele Valtonen Jukolan kukkatalosta kertoo, että ainakaan heiltä ei kovin erikoisia kasveja kysellä.

– Palmuvehka on ollut useamman vuoden trendikasvi. Kestosuosikkeja ovat Kentia-palmu, jukkapalmut ja traakkipuut. Joulun alla meni paljon huonekuusia, ja se menee ihan normaalista viherkasvista, koska se on monivuotinen.

Taloja rakentaessaan asukkaat harvoin hoksaavat jo suunnitteluvaiheessa ottaa huomioon sitä, että viherkasvit sisustuselementtinä vaativat oman tilansa, kertoo hattulalainen sisustus- ja rakennusarkkitehti Leena Carelse.

– Minä sitten ehdottelen mitä voitaisiin tehdä. Viherasiat tulevat mieleen vasta viime metreillä, jos talonrakentamisesta energiaa jää.

Suosittuja erikoisuuksia etenkin julkitiloissa ovat olleet viherseinät. HÄSA

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic