Kanta-Häme

Nyt jää supi renkaan alle

Hyvin menestyvä supikoira on lajin huonoksi onneksi tuttu näky syksyisin maantien laidalla.

Riistapäällikkö Jyri Rauhala Suomen Riistakeskuksen Etelä-Hämeen toimistolta kertoo, että supikoirat ovat tällä hetkellä liikekannalla.

– Varsinkin nuoret supikoirat liikkuvat, minkä takia niitä jää myös paljon auton alle. Ilmiö on joka syksy sama, Rauhala sanoo.

Supikoirien suuriin onnettomuusmääriin vaikuttaa se, että lajin kanta on kasvanut parinkymmenen vuoden aikana vahvasti. Etelä-Hämeen riistanhoitoalueella supikoirakanta on tiheä, kuten se on koko eteläisessä Suomessa.

Hämeessä 10 neliökilometrin alueella elää noin 12–15 supikoiraa. Vertailun vuoksi Pohjois-Suomessa tiheys on 0–3 supikoiraa.

Menestyvä laji

Riista- ja kalantutkimuslaitos RKTL ei pidä tilastoa siitä, miten suuri supikoirakanta Suomessa on. Sen sijaan RKTL pitää kirjaa supikoiran saalismääristä, mitkä puolestaan rinnastuvat kannan kasvuun.

RKTL:n arvion mukaan puolet syyskannasta saalistetaan. Tästä huolimatta kanta on kasvussa.

Kun vuonna 1996 Suomessa saalistettiin noin 60 000 supikoiraa, vastaava luku oli vuonna 2010 jo yli 160 000 yksilöä.

Lajin etuna on se, ettei se ole turhan kranttu aterian suhteen. Luonnollisia vihollisia ei supikoiralla ole myöskään muut kuin ihmiset ja ilvekset. Lajin omat taudit rokottavat kantaa saalistuksen lisäksi.

– Kaikki perustuu siihen, että supikoira on tehokas lisääntyjä ja tehokas ravinnonkäyttäjä, Rauhala toteaa.

Supikoira jää helposti auton alle myös siksi, että se liikkuu öisin ja asuu lähellä ihmisten asutusta. Kun näkyvyys on heikko, onnettomuuskin on mahdollinen.

Hyvä tehdä ilmoitus

Venäjältä Suomeen istutettua supikoiraa pyydetään siksi, ettei se aiheuttaisi liikaa tuhoa muihin eläinkantoihin. Varsinkin linnut kärsivät suurista supimääristä.

Riistapäällikkö Jyri Rauhala muistuttaa, että supikoira lasketaan riistalajiksi, joten pihapiiriä piinaavan supin hävittäminen vaatii asian mukaiset luvat.

Kyseiselle maa-alueelle pitää olla metsästyslupa, ja metsästyskortin pitää olla voimassa.

– Jos käsitellään aseita, niin myös aselupien on oltava kunnossa, Rauhala sanoo.

Hän neuvoo, että huolestuttavien supikoirien tapauksissa kannattaa olla yhteydessä paikalliseen riistanhoitoyhdistykseen.

Uudenmaan ely-keskuksen Kanta-Hämeen tiestön aluevastaava Risto Loikkanen neuvoo, että maantiellä sattuvista supikolareista kannattaisi aina tehdä ilmoitus tienkäyttäjälinjalle, puhelinnumeroon 0200 2100.

Tällöin maanteiden siisteydestä vastaava urakoitsija tietää käydä siivoamassa eläimen ruhon pois.

– Supikoiran ruho kannattaa siirtää tien sivuun, jos mahdollista. Tällöin lisäonnettomuuksien riski poistuu. Mikäli on kyse suuresta eläimestä, kannattaa ottaa yhteys poliisiin, Loikkanen sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic