Kanta-Häme

Nyt kannattaisi kitkeä vieraslajeja

Suomen luonnonsuojeluliitto kannustaa tunnistamaan ja torjumaan haitallisia vieraskasvilajeja ja ilmoittamaan niistä.

Kevät on hyvää aikaa kitkeä puutarhassa taimivaiheessa olevat haitalliset lajit, kuten jättipalsami ja jättiputket. Kaikki havainnot vieraslajeista kannattaa ilmoittaa www.vieraslajit.fi -sivuston kautta.

Vieraslajit ovat sellaisia, jotka ovat levinneet luontaisilta kasvualueiltaan uudelle alueelle ihmisen mukana joko tahattomasti tai tarkoituksella. Haitallisiksi luokitellaan sellaiset vieraslajit, jotka voivat syrjäyttää alkuperäistä lajistoa sekä aiheuttaa ihmiselle terveydellistä, taloudellista tai eettistä haittaa.

Palsami pitää kitkeä usein

– Suomessa tunnetuimpia haitallisia vieraskasvilajeja ovat komealupiini, jättipalsami, jättiputket sekä kurtturuusu, kertoo lupiinia Turun yliopistossa tutkiva ja vieraslajeista väitellyt Miia Jauni.

Hän lisää luetteloon myös tyypilliset puutarhakarkulaiset eli karhunköynnökset, pohjoisamerikkalaiset piiskut sekä etelänruttojuuren.

Luonnonsuojeluliiton vieraslajiasiantuntija Markus Seppälä kertoo, että vieraskasvien hävittäminen onnistuu vain, jos kaikki osallistuvat hävitystalkoisiin ja varmistavat, etteivät itse edesauta vieraslajien leviämistä.

– Useimmat haitalliset vieraskasvit tunnistaa helposti. Esimerkiksi jättipalsami on helppo tunnistaa jo siementaimena, Sepälä sanoo.

Hyvän tuloksen saavuttamiseksi palsamikasvustot kannattaa kitkeä kolme kertaa kesän aikana ja varmistaa vielä seuraavana vuonna.

Suomen luonnonsuojeluliiton paikallisyhdistykset järjestävät vuosittain haitallisten lajien torjuntatalkoita. Talkooporukan voi kerätä myös itse, ja ohjeita löytyy muun muassa Luonnonsuojeluliiton verkkosivuilta. (HäSa)