Kanta-Häme

Nyt kinataan henkilöstömitoituksesta

Kun asiat pitkittyvät, ne myös mutkistuvat.

Kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina terveyskeskusliikelaitoksen palvelusopimuksen ja sopeuttamisohjelman.

Ohjelma hyväksyttiin ohjeellisena siten, että se kokonaistavoite on sitova.

Kaupunginhallitus ei ottanut kantaa siihen, miten kokonaistavoitteeseen päästään.

Tilaajapuolen suunnitelmissa on ollut mm. viiden hoitajan vähentäminen Vanajaveden sairaalasta.

Kahdenlaisia laskelmia

– Ongelmana on se, että henkilömitoituksesta on kahdenlaiset laskelmat. Tilaajan ja tuottajan laskutavat poikkeavat toisistaan. Kaupunginhallituksella ei ole asiantuntemusta ottaa kantaa siihen, kumpi laskelma on oikein, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Iisakki Kiemunki (sd.) korostaa.

Tuottajapuolen laskelmien mukaan hoitajamitoitus ei täyttäisi normia, jos Vanajaveden sairaalasta vähennettäisiin viisi hoitajaa.

– Asia palautuu takaisin lautakunnan ja johtokunnan käsittelyyn. Avista (aluehallintovirasto) on syytä pitää varmistaa, miten henkilöstömitoitus lasketaan.

Terveyden ja toimintakyvyn edistämisen lautakunta (tetola) ja Terveyspalvelut-liikelaitoksen johtokunta saavat sopeuttamisohjelman sisällön takaisin pohdittavakseen.

– Liikelaitos pysyy yhä kaupunginjohtajan tiukassa seurannassa.

Poikkeusmenettely

Hämeenlinnan kaupunginhallitus käsitteli poikkeuksellisesti terveyskeskusliikelaitoksen palvelusopimuksen, josta väännettiin kättä koko syksyn ajan.

Koska tilaajan ja tuottajan välisissä sopimuksissa neuvotteluissa ei syntynyt ratkaisua, kaupunginhallituksen piti käsitellä sopimus liikelaitoksen puolesta. Samalla esillä oli liikelaitoksen talouden sopeuttamisohjelma.

Ohjelman sisältö on siis yhä auki. Kiemunki pohtii, olisiko mahdollista säästää myös esimerkiksi lääkärien erilliskorvauksista.

– Nämä ovat kuitenkin asioita, joista lautakunnan ja johtokunnan pitää päättää. (HäSa)