Kanta-Häme

Nyt Loppi taistelee neuvoloistaan

Lääkärivastaanotto siirtyi Lopelta ja Hausjärveltä Riihimäen sairaalaan. Nyt Lopella pelätään, että kunnan kolmesta neuvolasta suljetaan kaksi.

– Päätöksiä ei ole tehty. Kuntayhtymän hallitusta varten tehdään parhaillaan neuvolatoiminnasta selvitystä. Päätöksessä otetaan huomioon sekä kuntalaisten tasa-arvoinen kohtelu että taloudelliset tekijät, kertoo johtajaylilääkäri Juha Tiainen Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymästä.

Neuvoloiden tulevaisuutta selvitellään, koska Lopella syntyvyys on laskenut kolmen vuoden ajan. Johtava ylihoitaja Sari Järvinen kertoo synnytyksiä olleen aiemmin noin sata vuodessa sekä Lopella että Hausjärvellä. Määrä on Hausjärvellä pysynyt lähes ennallaan, mutta pudonnut Lopella reiluun 60:een.

Launosten ja Läyliäisten neuvoloiden sulkeminen ja palvelun keskittäminen kirkonkylään mahdollistaisi myöhempään auki olevan vastaanoton työssäkäyville äideille.

– Asukkaiden tasapuolinen kohtelu otetaan huomioon, mutta meillä on velvollisuus järjestää palvelut kustannustehokkaasti. On katsottava mitä on järkevää pitää yllä suhteessa työpanokseen, pohtii neuvolaselvitystä valmisteleva Sari Järvinen.

Neuvolat halutaan keskittää kouluneuvoloiden yhteyteen, kuten Hausjärvellä tehdään sekä Ryttylässä että Hikiässä.

Launosissa neuvolatoimintaan on tulossa joka tapauksessa katkos, koska nykyiset tilat menevät remonttiin.

Lopen kunnanvaltuuston puheenjohtaja Timo Heinonen (kok.) pitää kohtuullisena, että Loppea ja Hausjärveä kohdellaan tasapuolisesti. Hausjärven kolme neuvolaa näyttää saavan jatkaa, joten palveluja ei pitäisi vähentää Lopeltakaan.

– Haluamme selvittää, tarvitaanko perussopimuksen mukaan näin merkittävän palvelutason muutoksen taakse yhtymähallituksessa 2/3 jäsenistä. Samalla punnitaan myös lääkäripalvelujen leikkauksesta tehty päätös, toteaa Timo Heinonen.

Kuntalaisten huoli on heijastunut jo kunnanhallitukseen, jossa odotetaan nyt keskustalaisen Seppo Kuparisen esityksestä jo saatujen laskelmien lisäksi uusia selvityksiä terveyspalvelujen säästöistä.

Viime viikolla kunnanhallitus sai eteensä laskelmat kunnalle aiheutuvista menoista siinä tapauksessa, että kunta haluaisi itse maksaa lääkärivastaanoton säilyttämisen omassa kunnassa.

Neljän lääkärin ja hoitajan työparin päivittäisestä vastaanotosta kunta joutuisi maksamaan normaalin kuntaosuusmaksunsa lisäksi arviolta noin 977 000 euroa vuodessa.

Jos kuntayhtymä päättää keskittää Läyliäisten ja Launosten neuvolapalvelut kirkonkylään, neuvolalääkärin hankinta ostopalveluna maksaisi noin 145 000 euroa vuodessa. Lisäksi tilavuokrista kertyisi entiseen tapaan 16 000 euroa vuosittain. HÄSA

Päivän lehti

14.8.2020