Kanta-Häme

Nyt neuvotellaan Peltosaareen rakentajat

Riihimäellä on käynnistettävä uusien vuokratalojen rakentaminen. Samalla pitää saada Peltosaaren pohjoisimpien tonttien rakentaminen käyntiin.

– Nämä ovat kynnyskysymyksiä, että Peltosaari-projekti saadaan etenemään rakentamisvaiheeseen, pohtii kuukauden projektipäällikkönä työskennellyt Ilari Seitsonen.

Ilari Seitsonen jatkaa rakennusalan ammattilaisena projektin vetämistä Irene Väkevä-Harjulan työn jatkajaksi. Seitsosella on Hyvinkäällä oma suunnittelutoimisto Rakteekki. Viime kesänä hän toimi Hyvinkään asuntomessujen nollaenergiatalo Villa Isoverin pääsuunnittelijana.

Purkaminen vaatii rakentamista

Peltosaaren uudistamiseen liittyy vuokra-asumisen hajauttaminen muualle kaupunkiin.

Kaupungin omistaman, vuokrataloista vastaavan Kotikulma-yhtiön on saatava rahoitus uusille rakennuskohteille. Tonttimaata olisi, mutta rakentamisesta ei ole päätöksiä.

1970-luvulla rakennetuista vuokrataloista jotkut on suunniteltu purettavaksi uudisrakentamisen tieltä. Purkaminen ei onnistu ennen kuin asukkaille on tarjota uudet kodit. Tällä hetkellä vuokra-asunnot on lähes kaikki vuokrattuna eli liikkumavaraa ei ole.

Rakennusyritysten kiinnostus omistustalojen rakentamiseen Peltosaaren pohjoisosaan ei ole vielä herännyt.

Riihimäki kuitenkin kiinnostaa rakentajia. Parhaillaan rakennetaan ja on rakennettu aseman tuntumaan ja Piikinmäkeen kerrostaloja ja urakoitsijoina on useampi yritys kuten Lemminkäinen, NCC, YIT ja Rakennustoimisto Pohjola.

– Tonttimaata on tarjolla muuallakin, mutta itse pitäisin sijainniltaan edullisimpana Peltosaaren sillan kupeessa sijaitsevaa aluetta, rakennusinsinööri ja rakennusarkkitehti Ilari Seitsonen arvioi.

Hintataso rakentajan ja ostajan etu

Seitsonen ja kaupunki ovat käynnistämässä nyt vakavat neuvottelut rakennusurakoitsijoiden kanssa. Peltosaaren rakentaminen vaatii joitain kaavamuutoksia, mutta aloittaminen saattaa parhaassa tapauksessa onnistua jo ensi syksynä.

– Riihimäellä rakennuskustannukset jäävät jonkin verran alhaisemmiksi kuin radan varressa etelämpänä. Asunnon ostajia taas houkuttelee hintataso, joka on selvästi jo Hyvinkäätä edullisempi. Jos Hyvinkäällä puhutaan 2 000 eurosta neliö vanhoissa kerrostaloasuinnoissa, Riihimäellä vastaava hinta on noin 1 700–1 500 euroa, Seitsonen luettelee Peltosaaren plussia.

Ilari Seitsonen uskoo Peltosaaren vetovoimaan. Hän korostaa, että kun asunnon hankkimisessa säästää, jää rahaa muuhunkin kuin asumiseen.

Asukkaat mukaan

Uuden projektipäällikön ammattitaito painottuu vahvasti rakennuspuolelle, mutta hän kytkee suunnitteluun mukaan myös alueen asukkaat.

Keväällä käynnistynyt Sub Urban Lab -hanke houkuttelee asukkaat mukaan energiatalkoisiin. Samaan aikaan valmistaudutaan käynnistämään entisen R-kioskin tiloihin tulevan kylätalon toimintaa.

Kolmas osio on syrjäytyneiden nuorten auttaminen kiinni opiskelemaan, työelämään tai harjoittelijaksi. Tähän mennessä on 31 nuorta tarttunut tilaisuuteen ja heistä kymmenen on päässyt kiinni työhön tai opiskeluun.

Kylätaloon kaavaillaan kaupungin palveluja, jotka myöhemmin siirtyvät uuteen Aurinkotorin varteen nousevaan kylätaloon. R-kioskitilojen laajentaminen edellyttää kuitenkin, että kaupunki saa ostettua kiinteistöt yksityisiltä.

Sub Urban Lab on yhteishanke Ruotsin Botkyrkanin kunnan Albyn lähiön kanssa. VTT ja ruotsalainen IVL tehostavat Peltosaaren ja yksityisten talouksien energian käyttöä eri tavoin.

Energian kulutus näkyviin

– Yksi ajatus on kannustaa ihmisiä säästämään sähkönkulutusta sijoittamalla taloyhtiöiden rappuun näyttötaulut, joista nähdään kunkin vuorokauden kulutus ja muutokset. Jokainen näkee omien tekojensa vaikutukset. Nyt etsitään sopivaa tekniikkaa, jolla tämä toteutetaan.

Energiatehokkuus korostuu Peltosaaressa, jossa kaikki uudet rakennukset liitetään kaukolämpöön. Myös aurinkoenergian käyttöä on tarkoitus lisätä. Kaikkiin lähiön kerrostaloihin on rakennettu alun perin sähkölämmitys, josta nyt pyritään pois. (HäSa)